Review: Marantz BD5004 Blu-ray speler

26 februari 2010 6 Minuten 0 Reacties
Marantz-BD5004

De BD5004 is één van de twee (naast de BD7004) goedkopere Blu-ray spelers van Marantz, gericht op het mid-end segment van de markt. Het hogere segment wordt voorzien van de UD8004 en de UD9004 Blu-ray spelers. Voor 499,00 euro krijg je een zeer complete speler die er ook nog eens aantrekkelijk uitziet qua design exact matcht met de receivers van het merk.

/p>

Uiterlijk De Marantz BD5004 is een universele Blu-ray speler met een straks design. De speler is beschikbaar in het zwart of zilver/goud en heeft een chique uiterlijk wat zelfs in het zicht een aandachtstrekker is. Het front paneel bestaat uit een aantal buttons waarmee je de basis functies kunt uitvoeren. Normaal gesproken zijn deze horizontaal uitgelijnd, dus de verticale uitlijning is even wennen. Het meer symmetrisch ogende front paneel geeft wel een beter aanzicht. Onder de pauze knop zit nog een SD kaart slot verscholen.

Aansluitingen Wat betreft de video aansluitingen bevat de BD5004 natuurlijk een HDMI aansluiting. Daarnaast kun je analoog voorruit met een component of composiet aansluiting. De speler ondersteunt een 1080p Full HD resolutie, maar via de Source Direct functie kun je discs in hun originele resolutie laten weergeven. Naast HDMI kun je de audio ook via een digitaal coaxiaal of stereo analoge aansluiting overbrengen naar je receiver. Helaas vinden we op de achterkant geen multikanaals analoge outputs terug (wat wel het geval is bij de BD7004), maar wel de ethernet aansluiting waar een Blu-ray speler tegenwoordig niet meer zonder kan. Via deze aansluiting kun je firmware updates ontvangen en gebruik maken van BD-Live functies.

Advertentie

Set-up De set-up van de BD5004 is geen lastige taak. In principe zou je een Blu-ray disc kunnen invoeren en meteen van een prachtige HD kwaliteit kunnen genieten. Natuurlijk moet je wellicht eerst wat basis instellingen veranderen, zoals de de audio output of wat kleine beeld aanpassingen. Deze veranderingen kun je in een zogenaamd Quick Menu meteen doorvoeren, zonder veel te moeten zoeken. Mocht je wat meer geavanceerde aanpassingen willen doorvoeren kun je via het Custom menu dieper in het systeem duiken. Ook tijdens het kijken van een film kun je wijzigingen in de beeld instellingen doorvoeren. Zo kun je in het menu uit een compleet assortiment aan beeld aanpassingen kiezen, zoals contrast, helderheid, scherpte, gamma correctie, kleur, en ruis onderdrukking. In de meest optimale situatie zul je weinig met deze instellingen hoeven te doen, maar je kunt het beeld dus wel naar eigen smaak inrichten. Het complete OSD menu is overigens zeer overzichtelijk en aantrekkelijk vormgegeven en geeft via een afbeelding van de afstandsbediening aan welke knoppen je in het desbetreffende menu kunt gebruiken.

Verder heb je qua set-up nog de mogelijkheid om de audio niet bitstream (zodat de receiver de audio decodeert), maar LPCM (analoog) door de sturen, wat veelal gebruik wordt voor oudere receivers die geen HD audio decoders aan boord hebben. Naar eigen inzicht kun je bij de LPCM optie de luidsprekers configureren en het kanaal niveau aanpassen.

Bedieningsgemak Zoals bovenstaand verhaal al doet vermoeden is de BD5004 zeer gemakkelijk in de bediening. Je kunt in het menu zo diep gaan als je zelf wilt, maar in principe is het Quick Menu voor de meeste gebruikers voldoende om een Blu-ray film in een perfecte kwaliteit te bekijken. Het enige minpuntje aan de bediening is de wat lompe en oud uitziende afstandsbediening. Ok, alle benodigde functies zitter erop en wanneer je een receiver hebt kun je ook vaak die afstandsbediening gebruiken voor de Blu-ray speler, maar toch.. Het had wat minder jaren ’70 gekund en wat passender bij de stijl die Marantz uitstraalt en waar je uiteindelijk ook gewoon voor betaalt.

Features De BD5004 heeft een basis uitrusting wanneer het op features aankomt. De speler ondersteunt de HD audio formaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, in zowel LPCM als bitstream modus, BD-Live 2.0, en speelt de meest gangbare formaten, WMA, MP3, JPEG, DivX, en AVCHD, af. Helaas vinden we geen USB poort terug, maar muziek en foto’s kunnen dan wel via de SD kaart poort afgespeeld worden. Ook BD-Live content kan niet zomaar opgeslagen worden. Dit moet gebeuren op een zelf aan t schaffen SD kaart, welke ingevoerd moet zijn in de speler. Een mooie feature van Marantz is de Pure Direct modus. Hiermee kun je het complete video circuit van de speler uitschakelen om in de beste kwaliteit van bijvoorbeeld muziek CD’s te genieten.

Kwaliteit De beeldkwaliteit van de BD5004 maakt de speler absoluut een van de beteren in dit marktsegment. Zonder ook maar één instelling aan te passen hebben we een muziek Blu-ray disc en een actie film, Transformers 2, afgespeeld. Na een half uur hebben we wat met de instellingen proberen te spelen, maar veel beter werd het niet. De initiële set-up is nagenoeg voldoende voor de meest optimale beeldkwaliteit. Details worden haarscherp weergegeven en zwart waarden zijn ongelooflijk diep. In de meest donkere scenes blijven details zeer goed zichtbaar. Als we dan toch iets aan moeten merken op de beeldkwaliteit zijn het de kleuren (zonder Deep Colour). Soms lijken deze niet helemaal conform de realiteit en ook blijven in sommigen ‘drukke’ scenes de kleuren ook wat aan de fletse kant, maar erover klagen zullen we niet doen. De combinatie van de Deep Colour functionaliteit en de erg snelle (in vergelijking met de meeste Blu-ray spelers) laadtijd geven de speler nog een extra plus.

Conclusie De BD5004 is een goed uitgeruste speler met een uitstekende beeld kwaliteit. Voor de features en de aansluitingen hoef je niet voor de Marantz te kiezen, want alleen de meest essentiële features vind je terug. Zo mis je een USB poort en multikanaals analoge aansluitingen. Ook zijn de afwezigheid van een intern geheugen, een wifi (DLNA) mogelijkheid, en een internet portal (met VOD mogelijkheden) wat minpunten. Voor deze speler ga je puur en alleen voor de beeld- (en audio) kwaliteit, want deze vind je maar bij weinig spelers in deze prijsklasse terug.

Reacties (0)