Japanse researchers ontwikkelen 200 inch 3D TV zonder bril

28 januari 2011 1 Minuut 0 Reacties
Japan-3d-zonder-bril

Japan's National Institute of Information and Communications Technology heeft aangekondigd het, in samenwerking met engineers van JVC Kenwood, een 200 inch 3D display ontwikkeld heeft waarvoor geen 3D bril nodig is.

Het is een techniek die gebruikt maakt van meerdere projectoren om een beeld weer te geven. In dit geval is het beeld opgemaakt uit 57 losse beelden, geprojecteerd op het scherm door 64 projectoren. Een nadeel van deze technologie is dat er verticale strepen op het beeld zouden kunnen verschijnen waar de losse beelden elkaar raken, maar de researchers claimen dit probleem opgelost te hebben door het gebruik van een speciale film en lens op het scherm. Deze techniek gebruikt het scherm om de beelden naar de linker of rechter ogen van de kijkers te sturen.

3D TV zonder bril

Op dit moment moeten de kijkers nog binnen een gebied van 1.3 meter wijd voor de TV zitten om het 3D beeld te kunnen ervaren, maar er zijn plannen om dit uit te breiden. Hier zijn dan wel weer meer projectoren voor nodig; de engineers zeggen een gebied van 4 meter wijd te willen creëren met het gebruik van 200 projectoren. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat deze techniek snel de huiskamer zal bereiken. De planning is nu dat deze autostereoscopische 3D techniek vanaf 2013 pas echt getest en doorontwikkeld gaat worden. De focus van het project ligt ook bij marketing en industrieel gebruik van het display.

Reacties (0)