ISE 2022 Barcelona – ‘Life Lived Best at Home’

11 december 2021 6 Minuten 1 Reacties
ISE 2022 2

De ISE (Integrated Systems Europe) werd altijd in Amsterdam georganiseerd. De show werd recent verplaatst naar Barcelona en tussen 1-4 februari gaan de deuren open van het Gran Via complex, zijnde een onderdeel van de Fira de Barcelona. Van de twee locaties is de, door de Japanse architect Toyo Ito ontworpen, Gran Via de meest moderne venue. De show belicht de ontwikkelingen in de AV-sector en op het gebied van system integration. Zowel voor commerciële als residentiële toepassingen. De doelgroep bestaat uit professionals, maar de ISE trekt ook altijd consumenten die belangstelling hebben voor home-automation, hometheater, multiroom en geavanceerde AV-toepassingen. Denk bij de laatste aan virtual reality en augmented reality.

ISE is een show, maar is eigendom van twee grote AV-organisaties. Enerzijds de AVIXA (1939), de Audiovisual and Integrated Experience Association, die de producer is van de InfoComm trade shows en de co-owner van de ISE. De AVIXA wordt gevormd door duizenden AV-professionals uit 80 landen, die geïntegreerde AV-ervaringen bieden aan eindgebruikers. Het is een platform voor samenwerking, training, marketingkennis en zij bieden ook AV-standaarden. Anderzijds de CEDIA, opgericht in 1989 en de global trade association voor bedrijven die integrated technology ontwerpen en bouwen voor in huis. De CEDIA is dus puur gericht op home-applicaties en is ook een co-owner van de ISE. Aan het einde van de tachtiger jaren zagen professionals de opkomst van de elektronische industrie die een focus zou hebben op home-technology. Ze vonden en vinden het belangrijk om voor deze professionals een platform te bouwen dat zich bezig zou gaan houden met training, informatievoorziening, certificatie, promotie en commercie teneinde het vakgebied, dat eerder een hobbymatige insteek had, te professionaliseren. Een motto van de CEDIA is dan ook ‘Life Lived Best at Home’.

Gratis registreren voor ISE 2022? Meld je dan aan via deze link.

Conferentieprogramma

De ISE en andere vergelijkbare internationale beurzen bieden niet alleen een tentoonstelling van AV-oplossingen en nieuwe technologie. Rondom zo’n show zijn informatiebijeenkomsten van diverse fabrikanten, een dag waar belangstellenden bijgepraat worden over carrièremogelijkheden binnen de AV-industrie, en trainingssessies. Bij de groepen genodigden horen bijvoorbeeld studenten van diverse universiteiten waar een specifiek programma voor is ontwikkeld. In samenwerking met de Catalaanse overheid zijn er ook activiteiten die de nieuwe locatie van de ISE belichten. Er zijn ook off-site tech tours beschikbaar. Dat zijn bezoeken aan fabrikanten van AV-technologie en bedrijven en home-locaties waar die technieken zijn toegepast. Belangrijk is het vijfdaagse conferentieprogramma. Een voorbeeld is de Smart Building Conference 2022. Het gaat over hoe smart buildings worden ontworpen, hoe ze worden gebruikt en hoe de veiligheid kan worden vergroot. Op zo’n conferentie wordt gesproken door vertegenwoordigers van bijvoorbeeld Google, Amazon, ABB, IBM, KNX en Siemens. Bezoekers en belangstellenden van de ISE zullen merken dat veel workshops en conferenties in het teken staan van de issues en uitdagingen die COVID met zich meebracht en nog steeds brengt. Er is dan ook een conferentie over de Smart Workplace. Nieuwe technologie voor de werkplek bij het bedrijf, maar vooral ook voor de thuiswerkplek. De laatste is van toenemend belang geworden. Thuiswerken zal in de toekomst steeds vaker toegepast worden en mogelijkerwijs voor veel werkzaamheden de aanwezigheid op een bedrijfslocatie overbodig maken.

Digitaal leren

In het licht van de pandemie past ook de Digital Learning Summit. Het onderwijs is massaal overgestapt op online leren. Velen hebben kennisgemaakt met nog redelijk primitieve middelen zoals Teams en Zoom, maar er zijn al zeer geavanceerde technieken beschikbaar. Digitaal leren zal steeds belangrijker worden en bestaat niet alleen uit technische oplossingen. Het heeft ook consequenties voor hoe leerstof aangeboden moet worden en voor hoe traditionele leermodellen wellicht moeten veranderen.

Tijdens de pandemie waren er ook grote gevolgen voor allerlei live-events. Niet in de laatste plaats voor de ISE zelf, die na Amsterdam grotendeels online ging. Maar ook artiesten hebben vormen gevonden om concerten online te krijgen. Dat betekende een heel nieuwe dynamiek en in februari 2022 biedt de Live Events Summit op 3 februari alle inzichten met betrekking tot online events. Andere conferenties gaan over de toepassing van technologie op superjachten, over de inrichting van controlrooms in allerlei sectoren en over digital signance. De laatste gaat over het verspreiden van content via allerlei displaytechnieken in openbare ruimten, maar ook vanuit huis. Hoe werkt dit business-wise en welke strategie kun je inzetten voor het verspreiden van content?

Trends

De ISE staat in 2022 zeker in het teken van nieuwe trends. Die zijn niet zozeer op het gebied van technologie maar eerder in de toepassing daarvan, zoals Stuart Tickle, managing director van een organisatie die werkt aan custom integration, aangeeft. Op het technische vlak is het de sensor-technologie die smart buildings, systemen en huizen voorziet van responsiviteit, adaptatievermogen en vormen van intelligente response. Maar, de grootste verandering, eveneens vanuit de pandemie, is de transformatie van het woonhuis. Dat is een multifunctionele ruimte geworden waar activiteiten als ontspanning, gamen, fitness, hometheater, koken, studeren en werken allemaal een plaats hebben. Ook beveiliging, klimaatregeling, het opladen van elektrisch aangedreven voertuigen, lichtregeling, toegangscontrole en in het algemeen ‘wellness-management’ krijgen een steeds belangrijker rol. Idealiter worden al die functies gerealiseerd en krijgen support vanuit geïntegreerde automatiseringssystemen die gekoppeld zijn aan het thuisnetwerk. Aan de businesskant moeten integrators veel meer op ontdekkingsreis naar de vaak heel individuele behoeften van bewoners. Als je daar op in kunt spelen met oplossingen, zit je op een goudmijn.

Expositie vloer

De bezoeker kan in 2022 een selectie maken uit een zestal technologie zones. De Multi Technology Zone is eigenlijk een must voor elke bezoeker. Daar worden door de grote spelers in deze markt totaaloplossingen geboden voor diverse toepassingen. Onder andere in hall 5 staat de VIOSO Projection Dome met software voor multi-projector en display toepassingen. De Audio Zone biedt plaats aan 140 exposanten die overwegend op de pro-markt opereren en komen met fraaie oplossingen voor immersive spatial audio, maar enkele high-end luidsprekerfabrikanten zijn hier aanwezig met innovatieve luidsprekermodellen. Veel fabrikanten van high-end versterkers en luidsprekers hebben ook inbouwluidsprekers, subwoofers en versterkers voor multiroom en hometheater.

Software media-players en allerlei displays zijn te vinden in de Digital Signage & DooH Zone. Bovenal bedoeld voor stakeholders die in publieke ruimten visuele content willen delen.

De Lightning & Staging Zone is nieuw. Hier is licht te vinden, rigging apparatuur, technieken voor motion tracking en video mapping en holografische toepassingen. Grotendeels gericht op producenten van content in de televisie- en filmindustrie. Licht vindt ook een toepassing in theaters en bij concerten. Deze doelgroep kan ook terecht in deze zone.

De Residential & Smart Building Zone biedt een zeer uitgebreid scala aan domotica-oplossingen voor in huis. Audio is hier ook ruim vertegenwoordigd met luidsprekers en elektronica, maar ook met afstandsbedieningssystemen voor theaters en home-automation in het algemeen. In de Unified Communications & Education Technology Zone zijn oplossingen te vinden om multi-site businesses en boardrooms te connecten. Eveneens technieken voor hybride werken, online education en het koppelen van werkplekken en remote locaties.

Gratis registreren voor ISE 2022? Meld je dan aan via deze link.

Reacties (1)