Hobbyist komt met fix voor herstellen zwartwaarden Panasonic plasma tv’s

15 oktober 2014 1 Minuut 0 Reacties
Panasonic-ZT60

Een hobbyist heeft een oplossing ontwikkeld om de verslechterende zwartwaarden van Panasonic plasma tv's uit 2008-2010 te herstellen.

Voor wie voor diepe zwartwaarden en natuurlijke kleuren gaat zijn plasma tv’s al jaren de beste keuze, en ondanks dat ze nauwelijks meer gemaakt worden krijgen ze nog steeds de voorkeur van filmliefhebbers. Toch hebben ook plasma tv’s te maken met problemen. De modellen die Panasonic tussen 2008 en 2010 op de markt bracht hebben namelijk te kampen met verslechterende zwartwaarden.

Panasonic zette tussen 2008 en 2010 nog vol in op plasma en bracht dan ook een groot aantal modellen op de markt. Na verloop van tijd werd echter duidelijk dat de zwartwaarden van deze tv’s verslechterden en dat het contrast afnam. Hier was echter een logische verklaring voor want volgens Panasonic zouden de fosfor-pockets verouderen en daarom werd de zogeheten ‘automatic control of contrast over operational lifetime’-technologie ingezet. Hiermee wordt, in grote stappen, de helderheid van het paneel over een tijdsbestek van jaren verhoogd, met mindere zwartwaarden als gevolg. Panasonic heeft erkend dat dit probleem optreedt maar kwam nooit met een oplossing.

Gelukkig zijn er hobbyisten die zelf aan de slag gaan met dergelijke problemen. Zo heeft een ontwikkelaar een apparaatje ontwikkeld die aan de serviceconnector van de tv gehangen kan worden. Hiermee wordt de tv gezegd dat hij net uit de fabriek komt en dus gebruik moet maken van de fabrieksinstellingen voor de helderheid en de zwartwaarden. Het apparaatje omzeilt dus de techniek van Panasonic die de zwartwaarden verslechtert. Volgens de ontwikkelaar worden de zwartwaarden om de 150 bedrijfsuren gereset. Het apparaatje kan via deze link gekocht worden voor 60 dollar. Momenteel is levering alleen in de VS mogelijk maar de ontwikkelaar wil dit snel uitbreiden naar de rest van de wereld.

Reacties (0)