Drie tips om de akoestiek in je thuisbioscoop te verbeteren

03 oktober 2019 4 Minuten 0 Reacties
thuisbioscoop-impressie-15

In dit artikel geven we je drie tips om op een eenvoudige manier de akoestiek van jouw homecinema ruimte te verbeteren.

Een audiosysteem van hoge kwaliteit is natuurlijk een goed begin voor de perfecte thuisbioscoop, maar het is zeker niet het enige element waarmee je de audioweergave kunt optimaliseren. Ook de akoestiek van de ruimte waarin jouw luidsprekers staan is van groot belang. In dit artikel geven we je drie tips om op een eenvoudige manier de akoestiek van jouw ruimte te verbeteren.

Wat is akoestiek?

Simpel gezegd is akoestiek de leer van geluid in ruimtes maar ook buiten. Door bepaalde aspecten van de ruimte kan het geluid beïnvloed worden, wat vervolgens de luisterervaring weer beïnvloedt. Geluid is namelijk het in beweging brengen van materie, wat trillingen tot gevolg heeft. De ruimte heeft invloed op deze golfbewegingen, wat kan zorgen voor problemen met klanken, frequenties en galm.

Er zijn een hoop factoren van invloed op de akoestiek van een ruimte. Zo is de grootte van groot belang, het aantal en het soort meubels dat in de ruimte staat, de wand- en vloerbekleding en de hoeken die zich in de ruimte bevinden. Twee belangrijke onderdelen van de akoestiek van de ruimte zijn absorptie en reflectie, veelal door grote oppervlakken in de ruimte. Een zachte vloerbekleding absorbeert bijvoorbeeld geluid, en een gladde laminaatvloer weerkaatst geluid. In een home cinema-ruimte is reflectie iets dat je wilt minimaliseren, bijvoorbeeld door het leggen van een vloerkleed. Op deze manier wordt nagalm verminderd. Hieronder geven we je drie eenvoudige en betaalbare voorbeelden van aanpassingen of toevoegingen die je aan de ruimte kunt doen om de akoestiek op deze twee vlakken te verbeteren.

Een vloerkleed

Reflecties van een tegelvloer of een laminaatvloer kunnen de audioweergave negatief beïnvloeden. Je wilt namelijk zoveel mogelijk directe audiogolven richting jou als luisteraar krijgen en geluid niet via muren en vloeren laten weerkaatsen. Dit kan namelijk zorgen voor nagalmen dus een minder strakke en hoogwaardige audioweergave. Hoe harder het materiaal van de vloer, hoe minder de akoestiek. Vloerkleden kunnen je hier dus bij helpen. Plaats een groot en hoogpolig kleed om de akoestiek te verbeteren. Hoe dikker het kleed, hoe beter de absorptie van de audiogolven. Het kleed leg je tussen de luisterpositie en de voorste luidsprekers in.

Gordijnen of muurbekleding

Voor de muren en ramen geldt eigenlijk hetzelfde als voor de vloer. Het zijn grote, harde en gladde oppervlakken die het geluid eenvoudig laten rondzingen in de ruimte. Dat wil je voorkomen en dus kun je deze oppervlakken gaan bekleden. Voor ramen is dit eenvoudig door stoffen raambekleding op te hangen. Het meest voor de hand liggende en ook het beste voor de akoestiek is een dik gordijn met brede plooien. Voor de muren kun je denken aan verschillende elementen om de reflecties te verminderen. Zo kun je een aantal schilderijen of foto’s ophangen, en kun je een meubelstuk tegen de muur plaatsen of aan de muur hangen. Je kunt echter ook kiezen voor akoestische wandpanelen die het geluid aan de wand absorberen. Deze zijn specifiek voor akoestische optimalisaties ontworpen en komen tegenwoordig in trendy vormen en kleuren.

Accessoires

Met gordijnen, meubels en een vloerkleed wordt de akoestiek van de ruimte al een stuk beter, maar je kunt ook met kleine aanpassingen en toevoegingen nog stappen zetten. Ga ook aan de slag met accessoires om nog meer geluid te absorberen en verdere weerkaatsing van geluid te doorbreken. Denk hierbij aan grote planten, kleine kastjes, kussen op je bank, vilten opbergdozen, lampen en alle kleine details die reflecties kunnen doorbreken.

Wil je meer weten over de akoestiek in een thuisbioscoop en hoe je deze op een professionele manier verbetert? Lees dan ons artikel over akoestiek en homecinema door.

Dit is een gesponsord artikel.

Reacties (0)