CanalDigitaal upgrade voor meer HD zenders

16 december 2009 1 Minuut 0 Reacties
SmartCard

CanalDigitaal gaat gebruikers laten overstappen naar een HD ontvanger vanaf 1 maart 2010. Op dat moment kunnen namelijk veel zenders alleen nog maar met een HD ontvanger bekeken worden. CanalDigitaal zet in de nacht van 1 maart veel van haar zenders om naar een ander formaat (mpeg4). Dit formaat is voor de huidige 'standaard' ontvangers niet te lezen en dus zullen de abonnees over moeten stappen naar een HD uitgeruste ontvanger.

Mpeg4 is een formaat dat veel minder bandbreedte (ruimte) inneemt dan het tot nu toe gebruikte mpeg2 formaat. Hierdoor wordt er meer ruimte vrijgemaakt voor HD zenders. Een voordeel van deze omschakeling is dat om dat moment ook Nederland 1,2 en 3 in HD beschikbaar zullen zijn.

CanalDigitaal biedt abonnees die alleen gebruik maken van het Themapakket en niet van het HD pakket de mogelijkheid om hun digitale ontvanger om te ruilen voor een HD ontvanger. Dit zal in de komende weken gebeuren.

De omschakeling naar mpeg4 is een moedige, maar slimme stap voor CanalDigitaal. Enerzijds is het hierdoor mogelijk om (eindelijk) alle publieke zenders in HD uit te zenden, iets waar de kabelmaatschappijen al een een tijdje deden. Maar belangrijker is het gemak waarmee nieuwe HD zenders kunnen worden aangeboden: omdat alle abonnees straks een HD ontvanger hebben, hoeft CanalDigitaal niet steeds zowel een SD als een HD versie van een zender aan te bieden.

Reacties (0)