Verslag: Elipson Audio – Lifestyle audio met een uniek design

08 september 2022 + 10 minuten 0 Reacties
AVTunes_ELI_Music-System-Sub_lifestyle
FWD award

Music Emotion ging op bezoek bij AV Tunes, importeur van onder andere Gato Audio, NorStone, Tangent, Lumene en Elipson in Nederland. De eerste drie merken zijn inmiddels bekende namen in het Nederlandse hifilandschap. Ondanks dat Elipson een van de langst bestaande audiofabrikanten ter wereld is en voor elke beurs en voorkeur een kwalitatief goede oplossing produceert, is deze fabrikant nog niet bij elke muziekliefhebber even bekend.

De afgelopen tien jaar hebben vooral de compacte en draadloze multiroom streaming luidsprekers een hoge populariteit genoten. Deze waren misschien wat prijziger, maar pasten zo mooi in het lifestyle concept. Ondanks dat dit nog steeds populaire oplossingen zijn voor velen, zien we de afgelopen twee jaar echter een significante piek in de vraag naar traditionele hifi-oplossingen. Blijkbaar gaan veel muziekliefhebbers die voorheen kozen voor gemak en lifestyle na een paar jaar toch op zoek naar audio-oplossingen met een hogere belevingsfactor.

Een van de merken die zich op het snijvlak van traditionele hifi en het lifestyle concept bevindt is Elipson. Dit merk is afkomstig van het Franse AV Industry en voert naast Elipson onder andere de merken NorStone, Lumene en Tangent. Merken met een sublieme verhouding tussen prijs en prestaties.

Over Elipson

Elipson heeft een rijke historie en maakt al sinds haar oprichting in 1938 innovatieve audio-oplossingen van hoogwaardige kwaliteit. Elipson is bovendien een van de langst bestaande luidsprekerfabrikanten ter wereld. De naam Elipson is niet uit de lucht gegrepen. ‘Ellips’ staat voor de elliptische/ronde schaal die al sinds het ontstaan van het bedrijf wordt gehanteerd. ‘Son’ is de Franse letterformatie voor geluid.

De ronde vorm is niet voor niets gekozen. Hiermee zijn de luidsprekers intern vrij van staande golven wat de geluidskwaliteit ten goede komt. Deze vorm heeft bovendien een positief effect op de dispersie eigenschappen van de drivers. Drivers uit de vroeg 20e eeuw hadden namelijk nog niet het geoptimaliseerde afstraalgedrag dat deze nu wel hebben en de techneuten ontdekten dat de ronde vorm van de behuizing hier een gunstige invloed op had. De eerste Elipson luidsprekers met een ronde vorm werd vervaardigd uit gehard gips. Vandaag de dag wordt vooral gebruik gemaakt van epoxy en glasvezel.

Voordat Elipson in huiskamers te vinden was, werd het vooral professioneel toegepast. Net als de inmiddels legendarische Britse BBC LS3/5a luidsprekers destijds in het merendeel van de geluidsstudio’s in de UK te vinden waren, heeft Elipson vrijwel elke Franse radio-omroep van haar luidsprekersystemen voorzien. Hiermee werd Elipson hét begrip in de professionele studiowereld in Frankrijk. Elipson is hiermee behalve een belangrijke luidsprekerfabrikant in Frankrijk een belangrijke fabrikant geweest voor de gehele muziekindustrie.

Voor openbare bebouwen waaronder treinstations en stadions heeft Elipson bovendien decennialang professionele 100V omroep/geluidssystemen geproduceerd. Vanwege de extreme condities heeft de fabrikant haar technologische grenzen keer op keer moeten opzoeken om de best mogelijke en meest betrouwbare oplossingen te kunnen blijven bieden. In 1952 heeft de fabrikant vervolgens de belangrijke sprong naar de huiskamer gemaakt, waarbij de ontwikkelingen dankbaar zijn ingezet. Hierna heeft Elipson de eerste vloerstaande ‘zuil’ luidspreker ter wereld geïntroduceerd.

Elipson in 2022

Vandaag de dag maakt Elipson naast elektronica en AV-accessoires nog steeds luidsprekers waarin het elliptische in het ontwerp terugkomt. Denk hierbij aan de leuke Planet luidsprekerlijn, maar ook de ode aan de rijke historie met de BS50 en de hoogwaardig gepositioneerde Heritage 3230 hifiluidspreker. Deze heeft naast elliptisch vormgegeven conussen (lastig te fabriceren) een bolvormige epoxy top waarin de midrange driver is gehuisd. De prachtige Air Motion Tweeter vindt vervolgens een mooi plekje in de ‘hanenkam’ on top. Elipson is de grondlegger van dit concept dat weer dankbaar is overgenomen door een niet nader te benoemen Britse concurrent die eveneens studio heritage claimt. De eerder besproken dispersie eigenschappen zijn ook van toepassing op de Prestige Facet lijn, waarbij niet de kast zelf maar de randen om de speakers de dispersie eigenschappen verbeteren.

Tijdens ons bezoek maken we kennis met enkele nieuwe audiocomponenten en populaire luidsprekermodellen van de Franse fabrikant. Edwin Roescher van importeur AV Tunes toont ons de nieuwe Elipson P1 voor- en de A2700 eindversterker. Dit zijn de recent geïntroduceerde topmodellen die Elipson naast haar compacte Music-serie hificomponenten voert. Deze voor/eind combinatie stuurt een set Elipson Legacy 3230 speakers aan. Twee prachtige en goed klinkende vloerstaande luidsprekers voorzien van zalige Air Motion Tweeters die heel mooi met deze voor- en eindversterker combineren. Dit is echter niet de set waarvoor wij de importeur een bezoek brengen.

Luistersessie

Edwin heeft voor ons een alleraardigst ogende en vooral goed betaalbare hifiset opgesteld. Deze set bestaat uit een fraai gevormd Music Center Connect HD all-in-one systeem met een sobere, minimalistische uitstraling. Hiermee beantwoord Elipson aan de toenemende vraag naar compleet uitgevoerde, minder technisch ogende en vooral goed presterende audiosystemen. Het nieuwe Music Center all-in-one systeem is nu voorzien van FM/DAB/DAB+ tuner, een ingebouwde cd-speler en beschikt over krachtige en energie efficiënte Ice Power klasse-D modules van het Deense Bang & Olufsen.

Deze derde generatie Music Center Connect HD is bovendien voorzien van Linkplay voor smarthome toepassingen, WiFi en een ingebouwde netwerkspeler waarmee internetradiostations, muziek van NAS of muziekserver en muziek vanaf commerciële muziekdiensten kan worden gestreamd. De maximale resolutie bedraagt 24 bits en 96 kHz. Ruim voldoende om de meeste highres muziekbestanden en -streams af te spelen. Een van de absolute pluspunten is de mogelijkheid om direct vanaf de smartphone via bluetooth, Airplay of Chromecast muziek naar de Connect HD te streamen. Dit zal voor veel muziekliefhebbers een welkome feature zijn. Bovendien is de Connect HD voorzien van analoge en digitale ingangen zodat u al uw geluidsbronnen op het muzieksysteem kunt aansluiten.

Dit muzieksysteem stuurt twee volwassen ogende Elipson Prestige Facet 14F vloerstaande luidsprekers aan. Deze 2,5-weg basreflex luidsprekers zijn voorzien van een 6,5-inch laagweergever, een grote 6,5-inch midbas driver en een 1-inch softdome tweeter. Deze luidsprekers hebben een breed frequentiebereik dat al begint bij 38 Hz en met 25 kHz oploopt tot ver boven de gehoorgrens. Door de plaatsing van de baspoort op het front, kan deze speaker wat dichter naar de achterwand worden geplaatst zodat deze ook in huiskamers een mooi plekje vinden. Deze imposante Elipson speakers zijn gemakkelijk aan te sturen waarmee deze ook een goede match zullen maken met uw bestaande muzieksysteem. De in deze set gebruikte bekabeling van NorStone is eveneens afkomstig van AV Industry. NorStone is vooral bekend van haar goede en prijstechnisch interessante AV-accessoires, luidsprekerstandaards en modern ontworpen AV-racks. Nieuw zijn de NorStone Arran instaplijn en de premium Skye kabelseries waarmee uw set op een nog hoger niveau zal presteren. Roescher heeft in deze opstelling gekozen voor kwalitatief goede NorStone Skye luidsprekerbekabeling.

Eerste indrukken

We beginnen de luistersessie met een willekeurig stuk muziek. Direct worden we verrast door een warme en ongedwongen muziekweergave. Het laag is wat krachtiger dan we gewend zijn en besluiten de luidsprekers een centimeter of dertig naar de luisterpositie toe te bewegen. We ervaren nu meer openheid en een lossere en een beter gecontroleerde laagweergave waarbij we de verschillende soorten laag moeiteloos kunnen onderscheiden. De transparantie en de neutraliteit in de midrange is uitstekend. Dankzij de snelheid van tweeter en midrange driver ervaren we een heerlijk gedetailleerde muziekweergave. Bovenal prijzen we de totale afwezigheid van hardheid en scherpte in de muziek. De match met de ICEpower versterkermodules van B&O is perfect.

Voor optimale imaging eigenschappen en een bredere ‘sweet spot’ zouden de speakers idealiter wat verder uit elkaar mogen staan. Ondanks dat we de luidsprekers niet verder uit elkaar kunnen plaatsen omdat de gebruikte luidsprekerkabels nu eenmaal niet langer zijn, ervaren we toch een prima geluidsbeeld. Wanneer we in de luisterdriehoek plaatsnemen stappen we denkbeeldig ‘in’ de muziek. We ervaren een heerlijk ontspannen muziekweergave met imaging eigenschappen die we in deze prijsklasse minder vaak aantreffen. De plaatsing van instrumenten, de focussering en geluidsdiepte zijn van significant hoger niveau dan dat we in dit prijssegment gewend zijn.

Nu zijn er vele streaming audio-oplossingen die uitstekend presteren, maar een draak zijn op het gebied van bediening. Zelfs in het high-end en ultra-highend prijssegment blijft er op het gebied van bedieningsgemak nog veel te wensen over. De streaming app van Elipson werkt na een beetje spelen en verkennen eigenlijk heel gemakkelijk en biedt meer dan voldoende overzicht. We streamen eenvoudig muziek via de telefoon of iPad en browsen in een paar snelle klikken door de muziekbibliotheek op de muziekserver en via onlinestreamingdiensten. Voor een snelle bediening is de unit voorzien van bedieningsknoppen en wordt deze standaard geleverd met een infrarood afstandsbediening. Ook dit is geen vanzelfsprekendheid meer vandaag de dag.

Luister indrukken

Wanneer we het nummer Deeply Disturbed van Infected mushroom beluisteren, worden we beloond met een strak en krachtig laag waarbij een heerlijke atmosfeer in de ruimte wordt gecreëerd. De effecten bouwen vervolgens een mooie ruimtelijke soundstage op. Door de snelheid van de midrange en hoog driver ervaren we een uiterst precieze muziekweergave waarbij er niets aan beleving verloren gaat. Zelfs bij wat meer populair opgenomen muziek met een hoge compressiefactor laat deze set een hele muzikale weergave horen. Denk hierbij aan rock, metal en top 40 muziek. Dit komt mede door een fractie aan extra kracht in het midlaag waarmee deze luidsprekers perfect geschikt zijn voor een brede muzieksmaak.

Wanneer we overschakelen naar klassiek of een lekker stukje jazz, worden we letterlijk omarmd door de muziek. We ervaren warme koperklanken waarbij koperblazers toch heerlijk kunnen spetteren als dit moet en bij strijkers horen we het hars welhaast van de strijkstok afknappen. Ondanks dat deze set relatief gunstig geprijsd is, ervaren we een muziekweergave waarvan wij ons onszelf wel eens afvragen waarom we zelf nog met zulke kostbare high-end sets spelen.

We sluiten deze luistersessie af met een stukje Yello en verbazen ons wederom over de grootsheid, snelheid en precisie waarmee, onder andere, de track Takla Makan in de ruimte wordt neergezet. Wanneer we deze set met een blinde luistertest hadden moeten beoordelen, hadden we niet kunnen vermoedden dat dit om ‘slechts’ een all-in one set met een set zeer betaalbare luidsprekers en bekabeling zou gaan. AV Tunes toont eens te meer aan dat een goede match van versterker, bekabeling en luidsprekers van belang is bij de zoektocht naar een optimale muziekbeleving.

Ons oordeel

Bij Music Emotion draait alles om de muziekbeleving. Bij een set van anderhalve ton is dit veelal sneller gerealiseerd dan met een set van een paar duizend euro. Hierbij is de keuze een exclusief component of premium hifiset aan u voor te stellen natuurlijk snel gemaakt. Dit is gemakkelijk scoren. Dat hiermee het ongewenste beeld kan worden gewekt dat een high-end muziekbeleving alleen is voorbehouden aan de welgestelden onder u, is dan ook begrijpelijk. Hierom zijn we telkens weer verheugd om kennis te maken met goed presterende en vooral betaalbare muziekoplossingen waarmee een bredere groep muziekliefhebbers kan genieten van een vergelijkbaar hoogwaardige muziekbeleving.

De door ons beluisterde Elipson set heeft een opmerkelijke vormfactor en komt in onze beleving het best tot zijn recht in combinatie met de optioneel leverbare vloerstandaard. Hiermee past het muzieksysteem bij elke lifestyle en in elk interieur. Zijn de Elipson Prestige Facet 14F luidsprekers wat aan de grote kant voor uw smaak? Elipson levert ook perfect klinkende monitorluidsprekers die er met een luidsprekerstandaard van NorStone niet alleen heel goed uitzien, maar ook nog eens heel prachtig klinken. Liever een Elipson Heritage luidspreker met die heerlijke AMT-tweeter in uw woonkamer? De Connect HD heeft met tweemaal 60 Watt aan 8 Ohm en een verdubbeling(!) tot 120 Watt bij 4 Ohm meer dan voldoende vermogen om deze prachtige highend Hi-Fi luidprekers te laten zingen van genot.

Wij vinden dat deze door ons beluisterde hifiset van Elipson ondanks zijn compacte bouwwijze werkelijk alles in huis heeft dat je van een moderne hifiset mag verwachten. Het gaat bij deze set van Elipson niet om het premium prijskaartje, de overvloed aan elektronica of de grootte van de speakers, maar om de muziekbeleving die naar de luisteraar wordt overgebracht. Deze set van Elipson doet dit in overvloed. We doen bij Music Emotion niet heel snel aan aanbevelingen, maar wanneer u zelf een lijstje bijhoudt met hificomponenten om eens te gaan beluisteren mag deze hierop eigenlijk niet ontbreken.

Prijzen:

  • Elipson Prestige Facet 14F € 1.199,- (per paar)
  • Elipson Music Center Connect HD € 999,-
  • NorStone Skye Luidsprekerkabel € 199,- (2x 1,5 meter geconfectioneerd)

AV Tunes, www.avtunes.nl

 

Reacties (0)