Rotel presenteert twee versterkers met Dirac Live Room Correction

16 september 2020 4 Minuten 4 Reacties
rotel-1

Rotel introduceert de RSP-1576MKII Surround Processor en de RAP-1580MKII Amplified Surround Processor met ondersteuning voor de Dirac Live Room Correction-technologie.

Rotel RSP-1576MKII en RAP-1580MKII aangekondigd

De Rotel RSP-1576MKII en RAP-1580MKII zijn de nieuwste producten van de bekende fabrikant, die beschikken over Room Correction-technologie. Die technologie wordt gebruikt voor nauwkeurige kalibratie en configuratie van het geluid. De RSP-1576MKII ondersteunt thuisbioscopen tot 7.1.4 kanalen voor Dolby Atmos en DTS:X-audioformaten door gebruik te maken van de nieuwste quadcore DSP (digitale signaalprocessor) van Texas Instruments.

De surroundprocessor maakt gebruik van zes Wolfson DAC’s (digital-to-analog-converters) en is voorzien van Dirac Live Full Room Correction en een meetmicrofoon. Dirac Live maakt automatische frequentie- en tijddomeinaanpassingen van 20 Hz tot 20 kHz mogelijk. Zo kan elke thuisbioscoop naar wens ingesteld worden. Zoals alle Rotel-producten is Balanced Design Concept het basisprincipe van de ontwikkeling. Dankzij de op maat gemaakte en in eigen huis vervaardigde ringkerntransformator zorgt dit voor een lage vervorming, ruisonderdrukking en akoestische afstemming van alle cruciale audiocircuits. De RSP-1576MKII heeft zeven video-ingangen (HDMI, 4K en HDR) en twee video-uitgangen (HDMI, 4K en HDR). De videoverwerking wordt aangevuld met verschillende audio-ingangen, waaronder XLR, PC-USB (24-bits/192k), optisch (drie stuks), coaxiaal (drie stuks), RCA-analoog (drie stuks), iPod USB, apt-X Bluetooth, 7.1 meerkanaals ingang en een Moving Magnet Phono-ingang.

De instelfuncties bevinden zich op het HDMI-scherm en ook op het display aan de voorzijde, zodat het systeem eenvoudig kan worden geconfigureerd, zelfs als het apparaat op een andere locatie in een rack is geïnstalleerd. Deze Surround Sound Processor werkt prima samen met Rotels portfolio van klasse AB-eindversterkers; dankzij een zware ringkern transformator leveren deze versterkers genoeg kracht:

 • Meerkanaals
  • RMB-1585 (5 x 200W)
  • RMB-1555 (5 x 120W)
  • RMB-1506 (6 x 50W)
  • RMB-1504 (4 x 70W)
 • 2-Kanaals
  • RB-1590 (2 x 350W)
  • RB-1582MKII (2 x 200W)
  • RB-1552MKII (2 x 120W)

De Rotel RAP-1580MKII Amplified Surround Processor heeft zeven kanalen klasse AB-versterking. Deze versterker maakt gebruik van een zware ringkerntransformator en slit foil-condensatoren met een hoge capaciteit. Het uitgangsvermogen is 100 Watt per kanaal, op alle zeven kanalen op het volledige frequentiegebied van 20Hz tot 20Khz. De nieuwste quad-core DSP van Texas Instruments en zes bij de audioliefhebbers populaire Wolfson 24-bits/192 kHz DAC’s zorgen ervoor dat de audioprestaties voldoen aan de hoogste akoestische normen. De DSP en DAC’s worden ondersteund met nauwkeurig afgestemde componenten die zorgen voor detaillering en accurate plaatsing.

Daarnaast is er ook ondersteuning en een licentie voor Dirac Live LE Room Correction, waardoor aanpassingen in het frequentiegebied van 20 Hz tot 500 Hz mogelijk worden. Door gebruik te maken van de meegeleverde kalibratiemicrofoon meet en berekent de Dirac-software de DSP-coëfficiënten voor een onaangetaste luisterervaring. Er is een reeks broningangen beschikbaar, waaronder optisch, coaxiaal, analoog, XLR, iPod USB, PC-USB (24/192), apt-X Bluetooth -voor hoogwaardige draadloze streaming, en een Moving Magnet Phono-ingang voor liefhebbers van klassiek vinyl. Van de acht HDMI-ingangen bevinden er zich zeven aan de achterkant en één aan de voorkant, met drie HDMI’s die 4K/HDR-doorvoer ondersteunen en twee HDMI-uitgangen die 4K/HDR ondersteunen.

Er zijn meerdere flexibele configuratiemogelijkheden voor de versterker, waardoor de interne versterkers kunnen worden ingezet voorde boven-en surroundkanalen. Zo kan een andere versterker bijvoorbeeld gebruikt worden voor de hoofdkanalen, op deze manier biedt deze versterker veel flexibiliteit om andere audiofiele versterkers te gebruiken. Op het grafische display aan de voorzijde is de status gemakkelijk af te lezen en kunnen alle instellingsopties worden geconfigureerd.

Integratie van het bedieningssysteem van zowel de RSP-1576MKII als de RAP-1580MKII verloopt via RS232-en IP Ethernetaansluitingen, mede dankzij software-updates, drie toewijsbare, onafhankelijke 12V-triggeruitgangen, bedrade IR-ingang en -uitgang, en een op maat gemaakte rackmontagekit.

Prijs en beschikbaarheid

De Rotel RSP-1576MKII en de RAP-1580MKII zijn verkrijgbaar in zowel zilver als zwart. De RSP-1576MKII is vanaf september 2020 leverbaar en de RAP-1580MKII volgt in oktober 2020. De adviesprijzen voor de nieuwe modellen zijn respectievelijk 3000 euro en 4300 euro.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Rick

Rick
16 september 2020 om 11:26

Blijft een mooi product. Wel een gemiste kans dat de nieuwe surround formats zoals Imax Enhanced,Auro 3D en DTS Virtual niet ondersteund worden.
Daarnaast voor deze prijs : geen HDMI 2.1
Geen idee in welke wereld Rotel leeft op dit moment

Inloggen
Jeroen

Jeroen
16 september 2020 om 21:30

Mooi merk Rotel. Alleen heb ik niets met surround sound e.d
Heb zelf een versterker, tuner en cd speler van Rotel maar gewoon in stereo. En daar kan ik enorm van genieten. Schitterend warm geluid in stereo dus. Heerlijk. Voor mij niets anders.

Inloggen
Maarten

Maarten
17 september 2020 om 08:28

Wat voor toegevoegde waarde ga je met hdmi 2.1 hebben? Voor geluid is dat er niet. Het is meer voor gaming en je ziet bij vrijwel alle fabrikanten dat ze het met 2.0 doen. Of je moet een receiver van Denon of Yamaha nemen,die jaarlijks wat toevoegt.

Inloggen
Rick

Rick
17 september 2020 om 10:18

Nou, als je €4300 voor een receiver uitgeeft is het ( althans bij mij) de bedoeling dat je daar weer enige jaren mee gaat spelen.
In dat licht is het niet prettig dat er geen 2.1 op zit

Inloggen