Review: Urbanista Powerfoyle line-up – Muziek zonder ooit op te laden

01 juni 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Urbanista Los Angeles

Urbanista maakt hoofdtelefoons, in-ears en draadloze speakers die allemaal dezelfde belofte maken: je moet ze nooit opladen. Dat is mogelijk dankzij de geïntegreerde Powerfoyle-zonnepanelen.

Net op het moment dat je wat muziek wil beluisteren of even wil gamen is de koptelefoon leeg. Klinkt het bekend in de oren? Vooral als je een meer casual luisteraar bent, kan het wel eens gebeuren. Of misschien ben je net een intensieve gebruiker maar vergeet je vaak ’s avonds het toestel in te steken. De Powerfoyle-producten van Urbanista claimen deze problemen op te lossen. De belofte van het merk is simpel: dankzij de ingebouwde zonnepanelen hoef je nooit te laden. Ze zijn zoals het hippe merk met Scandinavische roots het zegt ‘light-powered’. Zolang je hoofdtelefoon of speaker in het licht vertoeft, blijft het spelen.

Dit past in een breder engagement van het merk, dat sinds 2021 claimt in te zetten op duurzaamheid. Sommige producten zijn gemaakt uit gerecycleerde materialen, met name de Malibu Bluetooth-speaker die volledig uit hergebruikte plastics en textiel bestaat.

Als een merk afkomt met een leuke technologie of gimmick, dan vertaalt dat zich gauw naar een hoger prijskaartje. Dat lijkt bij de Powerfoyle-producten minder het geval te zijn. De drie beschikbare toestellen zijn niet echt duur, al hangt dat standpunt uiteraard wel van je budget af. De Los Angeles over-ears hoofdtelefoon met noise-cancelling kost 199 euro, de Malibu draadloze speaker is 169 euro, terwijl de Phoenix draadloze oordoppen met ruisonderdrukking voor 149 euro over de toog gaan. Dat zijn prijspunten die eerder bij de middenklasse horen. Er bestaat trouwens nog een speciale 239-euro kostende uitvoering van de Los Angeles, de Hugo Edition. Deze werd samen met de bekende kledinglijn van Hugo Boss gecreëerd en etaleert een flashy kleurenpalet.

Onopvallend onderdeel

Bij de drie producten die wij op bezoek kregen vormen de zonnepanelen meestal een heel onopvallend deel van het geheel. De Los Angeles-hoofdtelefoon en de Malibu-speaker hebben bijvoorbeeld een design dat niet anders is dan een gelijkaardig toestel dat je aan een lader moet hangen.

Bij de Los Angeles verschijnt de Powerfoyle-laag als een zwarte strook aan de buitenkant van de hoofdband – wat de perfecte plaatsing is als je ermee rondloopt of neerzit. Bij de zwarte uitvoering zie je de zonnepanelen zelfs helemaal niet, bij de witte uitvoering springt de zwarte band meer in het oog. Maar dan eerder gewoon als een designelement. Het helpt dat de Powerfoyle-laag niet oogt als een glimmend zonnecel, maar wel als een matte, uniforme oppervlakte. Niemand zal raden dat het eigenlijk een zonnepaneel is.

Dat is ook zo bij de zwarte of grijze Malibu, waar de Powerfoyle-laag een groot deel van de bovenkant inneemt. Het past gewoon bij het design van deze ovale draadloze luidspreker. De Urbanista-speaker wordt er ook niet kwetsbaarder door. Met z’n IP67-rating en stevige behuizing spreek je hier over een apparaat dat wel geschikt is voor een ruwer buitenleven. In de rugzak gooien en mee naar de camping of het strand zou geen probleem moeten zijn, lijkt ons. De rubberen banden boven- en onderaan en de textiel die rond heel de speaker loopt lijken daar stevig genoeg voor.

Waar zitten de zonnepanelen op een in-ears?

Bij de Phoenix-draadloze oordoppen zijn de zonnepanelen wel opvallender. Maar je vindt ze niet aan de toestellen die in je oren passen, die zijn even groot als standaardoortjes. Op de piepkleine apparaten een zonnecel monteren, veel zin heeft het niet qua opbrengst. Bovendien zouden zaken als petten en lange haarlokken toch vlug in-ears bedekken.

Urbanista maakte daarom de logische keuze: de zonnepanelen zijn op de laadcase geplaatst. Hierdoor is de laaddoos wel wat groter dan normaal. Het is vooral wat langer, maar gelukkig niet zo dik. Hierdoor kun je hem nog altijd makkelijk in een binnenzak van een jas of een grotere handtas stoppen.

De oordopjes zelf hebben een klassiek ontwerp. Met een dopje hangen ze vast in je oorkanaal, maar ze steunen ook op de binnenkant van je oorschelp. Een staafje bengelt uit je oor, hierop vind je touchcontrols.

Een bruikbaar concept

De hamvraag is natuurlijk hoe lang je muziek kunt luisteren als je op de zon moet vertrouwen. Zeker na het donkere voorjaar is het niet zo gek dat iemand daar vraagtekens bij stelt. Het slimme is dat de Powerfoyle-toestellen niet enkel op die zonnepanelen vertrouwen. Er is een ingebouwde accu die volgeladen een langere periode meegaat. In een noodgeval kun je de batterij altijd met een USB-kabel en smartphonelader opladen, maar het idee is dat de Urbanista’s terwijl ze spelen en als ze ongebruikt ergens liggen die accu weer opvullen. Hoe snel dat gaat hangt af van de lichtomstandigheden. Dat het sneller gaat in direct zonlicht dan onder een bureaulamp, het zal niet verbazen.

Volgens de gegevens van de fabrikant kun je zo bij de Phoenix in-ears bij direct zonlicht per uur blootstelling 45 minuten speeltijd bijtanken. Is het bewolkt buiten, dan zakt dat naar 20 minuten per uur. Zet je het toestel aan een raam binnen, dan komt er 10 minuten gebruik bij per uur. En onder die bureaulamp? Dan spreek je over een schrale minuut per uur.

Hoewel die cijfers misschien niet geweldig lijken, valt het toch best mee. De zonnepanelen zitten immers op de Phoenix-laadcase, en die slingert rond terwijl je met de doppen in je oren luistert. Omdat deze op hun beurt tot acht uur spelen met hun eigen accu’s en je drie keer kunt bijtanken met de case, wordt het wel doenbaar om te blijven luisteren zonder dat er ooit een lader aan te pas komt. Haalbaarder natuurlijk in de zomer en afhankelijk van je gebruik. En dat je niet vergeet om de case ergens op een plek met veel licht te leggen.

Laadmeter op je smartphone

Grappig is dat je in de Urbanista-app een goed idee krijgt hoe goed de zonnepanelen werken. Een apart scherm met een power-meter vertelt je hoeveel stroom het toestel momenteel genereert. Dat is vooral heel handig bij de Malibu-speaker en de Phoenix-oortjes. Aan de hand van wat je hier ziet, kun je immers de speaker of de case verplaatsen naar een plek waar de lichtopbrengst hoger is. Meestal heb je dat zelf wel door – waar meer licht is, maak je meer stroom – maar binnenshuis kan het wel handig zijn. De Los Angeles draag je op je hoofd, vol in de zon gaan zitten om stroom op te wekken ga je niet doen (en is ook geen aanrader qua gezondheid). Gelukkig laad je ook in de schaduw op.

Bij de Phoenix en de Los Angeles is er bovendien een overzicht van hoeveel speeluren je bijwon in een bepaalde periode (24u, 30 dagen en sinds de vorige kabellaadbeurt). Een klein nadeel bij de Phoenix is dat je ‘live’ gegevens enkel ziet verschijnen als de case geopend is maar de oortjes nog niet uit het doosje zijn gehaald. Echt erg is dat niet.

Nooit opladen? Haalbaar

Bij de Los Angeles merkten we zelfs bij normaal gebruik binnen achter een raam op een redelijke zonnige dag dat we meer stroom opwekten dan we verbruikten. Kortom, de ideale situatie waarbij je de koptelefoon nooit moet opladen.

Het kantelpunt was – in deze situatie – het inschakelen van noise-cancelling. Dan steeg het verbruik naar 10,5 mA, meer dan de 9,7 mA die werd opgewekt. Dit is natuurlijk tijdens het actieve gebruik. De Powerfoyle-producten blijven laden als ze uitstaan, wat het overwinnen van het verschil tussen wat je verbruikt hebt en wat er gegenereerd wordt via licht vaak geen probleem maakt.

Bij de Los Angeles-koptelefoon is er goed nagedacht over het gebruik. Ons oog viel zo op de meegeleverde case, die de koptelefoon helemaal beschermt maar bovenaan een brede opening heeft. Hierdoor blijft de bovenkant van de beugel naar buiten gericht, zodat de koptelefoon laadt.

Sound tweaken kan

De Urbanista-app biedt daarnaast vertrouwde mogelijkheden, zoals (waar relevant) NC inschakelen en een equalizer om de sound af te stellen. Best nuttig dat laatste, want zo kun je de toestellen wat meer naar je hand zetten.

Bij de Malibu is dat zeker de moeite waard, want waar je een speaker neerzet bepaalt sterk hoe het klinkt. Buiten bij de barbecue ga je misschien iets meer bas willen inregelen, ’s avonds in de slaapkamer misschien net wat minder en wat meer treble.

Ook bij de Phoenix-oortjes en de Los Angeles vonden we de EQ wel nuttig, onder meer om de meer opzwepende, basrijke sound wat af te vlakken bij het bekijken van een dialoogrijkere tv-serie zoals ‘Shogun’. Dat aanpassen gaat vlot. De EQ-presets zijn trouwens wel wat uitgekiender dan vaak het geval; de Bass Boost bij de Los Angeles-koptelefoon bijvoorbeeld voegde laag toe maar ook een klein streepje gericht hoog. En dat maakt dat een technotrack wel heftiger binnenkomt, maar ook iets ruimtelijker. Enfin, experimenteren met de presets is de moeite waard.

Conclusie

De Powerfoyle-toestellen kwamen bij ons eerst over als een soort gimmick van Urbanista. Er zijn immers genoeg apparaten te bedenken, zoals powerbanks, die uitpakken met zonnepanelen maar eigenlijk weinig functioneel zijn. Hier is dat wel anders. De Powerfoyle-laag is relatief efficiënt, waardoor je vaak effectief voldoende stroom bijtankt om te kunnen blijven luisteren. De Urbanista Los Angeles maakt op dat vlak de beste indruk. Je kunt het gewoon gebruiken als een andere noise-cancelling hoofdtelefoon en toch eindigen met een volle batterij.

Bij de Phoenix en de Malibu komt het neer op het vinden van een plaats met voldoende licht. Maar zelfs bij een minder optimale situatie komt er wel iets van batterijlading bij. In het ergste geval moet je af en toe toch met de kabel bijladen. Maar zeker als je de case of speaker een vaste stek geeft op een lichtrijke plaats ga je dat niet vaak moeten doen. De hoofdtelefoon die je nooit moet opladen, het is niet enkel een marketingslogan.

Qua functies en afwerking bieden de Urbanista-hoofdtelefoons ook wat je hoort te verwachten op dit prijspunt. De Malibu-speaker ziet er duurzaam en stevig uit, en ook de Los Angeles-koptelefoon vonden we prima afgewerkt. Klankmatig scoorde deze over-ears het meest bij ons, ook op vlak van het elimineren van omgevingsgeluid. Maar ook de Phoenix levert liefhebbers van een vol en opzwepend geluid veel luisterplezier.

8.0
Urbanista_Malibu_DesertGray_PI_006

Beoordeling
Urbanista Powerfoyle line-up

Pluspunten
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding
  • De Powerfoyle-laag werkt echt
  • Degelijke bouwkwaliteit en modern design
  • Geschikt voor outdoor-gebruik (Malibu)
  • Spraakkwaliteit bij bellen (Los Angeles)
  • Goed voor video en mainstream-muziek
Minpunten
  • Case is groter (Phoenix)
  • Geen informatie over laden als in-ears insteken (Phoenix)
  • Tuning is minder geschikt voor klassiek en jazz

Beoordeling Urbanista Powerfoyle line-up

De Powerfoyle-toestellen kwamen bij ons eerst over als een soort gimmick van Urbanista. Er zijn immers genoeg apparaten te bedenken, zoals powerbanks, die uitpakken met zonnepanelen maar eigenlijk weinig functioneel zijn. Hier is dat wel anders. De Powerfoyle-laag is relatief efficiënt, waardoor je vaak effectief voldoende stroom bijtankt om te kunnen blijven luisteren. De Urbanista Los Angeles maakt op dat vlak de beste indruk. Je kunt het gewoon gebruiken als een andere noise-cancelling hoofdtelefoon en toch eindigen met een volle batterij.

Bij de Phoenix en de Malibu komt het neer op het vinden van een plaats met voldoende licht. Maar zelfs bij een minder optimale situatie komt er wel iets van batterijlading bij. In het ergste geval moet je af en toe toch met de kabel bijladen. Maar zeker als je de case of speaker een vaste stek geeft op een lichtrijke plaats ga je dat niet vaak moeten doen. De hoofdtelefoon die je nooit moet opladen, het is niet enkel een marketingslogan.

Qua functies en afwerking bieden de Urbanista-hoofdtelefoons ook wat je hoort te verwachten op dit prijspunt. De Malibu-speaker ziet er duurzaam en stevig uit, en ook de Los Angeles-koptelefoon vonden we prima afgewerkt. Klankmatig scoorde deze over-ears het meest bij ons, ook op vlak van het elimineren van omgevingsgeluid. Maar ook de Phoenix levert liefhebbers van een vol en opzwepend geluid veel luisterplezier.

Prijsvergelijker Urbanista Powerfoyle line-up

Reacties (0)