Review: Synology DS214play NAS DiskStation

20 maart 2015 8 Minuten 0 Reacties
synology-ds214play-nas-diskstation

Synology wil met de DS214play NAS (network-attached storage) het ultieme alles-in-één media center aanbieden. Is dat het bedrijf gelukt? Een NAS is een hardwarematige server voor in je netwerk, waar je allerlei mediabestanden op kunt opslaan. Vervolgens kun je die bestanden afspelen op een aantal apparaten binnen je netwerk en soms heb je daar een speciale app voor nodig.

Wat is een NAS?

Een NAS een opslaggeheugen dat verbonden is met je netwerk. Het is simpel gezegd een harde schijf die je koppelt aan je thuisnetwerk en die vanaf de meeste apparaten binnen dit thuisnetwerk, en vaak zelfs via de browser of een applicatie voor je smartphone of tablet, toegankelijk is. Hier kun je allerlei bestanden opslaan: van documenten tot films. In de meeste gevallen krijg je met een NAS-server software geleverd waarmee je snel verbinding kunt maken, bestanden overzet en bepaalde mappen automatisch te laten synchroniseren.

Wil je alles weten over een NAS en een overzicht hebben van de dingen waar je op moet letten wanneer je voornemens bent er één te kopen, dan kun je meer informatie vinden in ons overzichtsartikel: Wat is een NAS server en waar moet je op letten als je er een koopt?

Synology DS214play NAS DiskStation – Wat is het?

De Synology DS214play NAS DiskStation is dus zo’n NAS. Wanneer je de DS214play NAS koopt, dan moet je er rekening mee houden de harde schijven nog los te kopen. In de doos vind je onder de DS214play main unit (dat is het omhulsel waar de schijven in moeten), een stekker en een lan-kabel, dus wanneer je al één of twee harde schijven hebt, dan kun je direct aan de slag. In de main unit kun je dus in totaal tot twee SATA-schijven gebruiken, zowel die van 3,5 inch als die van 2,5 inch. Ook krijg je twee jaar garantie bij de aanschaf van dit product.

Advertentie

Wat niet geheel onbelangrijk is om te weten, zijn de afmetingen van de DiskStation. Die zijn 233,2 millimeter bij 108 millimeter bij 165 millimeter, wat respectievelijk de diepte, breedte en de hoogte weergeeft. De afmetingen van een NAS kunnen belangrijk zijn wanneer je te maken hebt met weinig ruimte op de plek waar ook je router staat. Mocht je een veel langere lan-kabel hebben, dan heb je dit probleem niet en kun je in principe de DS214play NAS plaatsen waar je maar wil. Het moet echter wel altijd bedraad zijn en kan niet via wifi.

Je kunt niet alleen data overbrengen via je wifi-netwerk (van pc naar NAS), maar ook via een usb-apparaat. Op de DS214play NAS zijn namelijk twee usb 3.0-poorten aanwezig. Die bevinden zich aan de achterkant. Aan de voorkant vind je één usb 2.0-poort, evenals een sd-kaartlezer, waardoor je genoeg mogelijkheden hebt bestanden op te slaan op één van de twee harde schijven. Die harde schijven kunnen overigens maximaal 6TB per stuk bevatten, dus met 12TB aan extra, offline opslagruimte, haal je een prima back-up server in huis.

Synology DS214play NAS DiskStation – Installatie

Het feit dat ik even moest opzoeken naar hoe je de DS214play NAS dient te installeren, betekent voor mij dat het proces vlekkeloos en snel verlopen is. Je gebruikt de meegeleverde lan-kabel, plugt hem achter de NAS en de andere kant in een beschikbare port op je router, wacht een klein moment en ziet vervolgens de NAS opduiken in je netwerk. Via de meegeleverde software maak je verbinding met het apparaat en binnen no-time ben je bestanden met een snelheid van meer dan 100MB per seconde aan het overzetten van pc naar NAS.

Je dient wel eerst de software te installeren. Je krijgt geen disc bij de aanschaf van de DS214play, maar een opgevouwen handleiding die aanwijzingen geeft over de installatie en waar je de software kunt vinden. Je volgt simpelweg alle aanwijzingen op op de website waar je de software vindt, installeert de boel, stelt een gebruikersnaam en wachtwoord in en kunt eigenlijk meteen beginnen. Je hebt geen extra technische kennis nodig en de installatie gaat meteen goed wanneer je de aanwijzingen opvolgt. Een fluitje van een cent dus!

Wil je de NAS ook gebruiken om media te streamen naar je tablet of smartphone, dan kan dat. Je hoeft daar alleen wat apps voor te downloaden. Het nadeel is dat dat niet slechts één allesomvattende applicatie van Synology is: je dient per onderdeel (muziek, video, et cetera) een aparte app te downloaden. Ik houd van een schone smartphone (en tablet) en installeer het liefst zo weinig mogelijk apps met zo veel mogelijk mogelijkheden, dus vind het behoorlijk irritant dat ik gedwongen wordt mijn smartphone vol te zetten met veel losse apps.

Klik hier voor een overzicht van alle Synology-applicaties op Android. Klik hier voor een overzicht van alle Synology-applicaties op iOS.

Synology DS214play NAS DiskStation – Hoe werkt het?

Wanneer je alles geïnstalleerd hebt (zowel de hard- als software), dan kun je beginnen met het beheren van je bestanden. Op je pc betekent het dat je alles via je browser beheert. Het beste is om het adres als bladwijzer of favoriet op te slaan, zodat je hem nooit kwijtraakt. Vervolgens klik je de map van het type bestand dat je wil overzetten aan, zodat je er bestanden naartoe kunt kopiëren. Het maakt niet uit hoeveel bestanden je kiest: het uploaden gaat razendsnel. Daarna staan de bestanden opgeslagen, totdat je ze zelf weer verwijdert.

Nadat je een aantal bestanden hebt geüpload, kun je die vervolgens terugvinden in het netwerk wanneer je verbinding maakt met een ander apparaat, zoals een mediaspeler, je smart tv of een mobiel apparaat. In de praktijk kwam ik weinig problemen tegen met het afspelen van bestanden: alleen het populaire .mkv-bestand vormde vaker dan ik wilde een probleem. Dat komt doordat Synology geen DTS-ondersteuning heeft. Maar qua foto’s en muziek kwam ik helemaal geen problemen tegen en ook andere videobestanden deden het allemaal.

Er zat ook weinig vertraging tussen de momenten van aanspreken en afspelen en dat zorgde voor een erg prettige gebruikerservaring. Wat verder enorm opvalt – of beter gezegd: niet opvalt – is het geluid dat de NAS produceert. Ik heb hem in dezelfde kamer staan als waar ik mijn televisie heb staan, en heb hem dus niet weggewerkt in de meterkast, en heb me geen moment gestoord aan de geluiden die het apparaat produceert. Mogelijk hoor je de harde schijven nog wel eens, maar ik heb dit nooit als storend ervaren. Daarnaast is de NAS energiezuinig.

Synology DS214play NAS DiskStation – Conclusie

De Synology DS214play NAS is een fijn apparaat. De nadelen die er zijn, hoeven niet doorslaggevend te zijn voor een negatief advies, want het in gebruik nemen van de DS214play is erg prettig. Oké, je moet zelf nog harde schijven aankopen en je zult filmbestanden online tegenkomen die, dankzij het gebrek aan een DTS-certificatie bij Synology, niet zullen werken met de netwerkschijven. Ook is het het feit dat je zo veel apps nodig hebt op je smart devices vervelend, maar niet nekkend. En de prijs? Ja, die is wat aan de hoge kant (rond de 300 euro).

Advertentie

Maar wanneer je een hoop mogelijkheden wilt hebben voor het overzetten van je belangrijke bestanden, zoals documenten, of bestanden met betrekking tot entertainment, zoals muziek en films, dan heb je zeker geen verkeerde aan de DS214play. Je zet bestanden over via de lan-kabel, de usb-poorten of de sd-kaartpoort, waardoor je altijd, snel, die bestanden kwijt kunt. Bovendien biedt deze NAS een ontzettend prettige gebruikerservaring, hoor je hem amper, maakt-ie de harde schijven niet heet en is-ie energiezuinig.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Snelle, eenvoudige installatie
  • Het apparaat is stil, gemakkelijk in gebruik te nemen en werkt snel
  • Veel mogelijkheden tot het opslaan van bestanden

Minpunten
  • Veel losse apps voor smart devices

  • Niet alle .mkv-bestanden werken


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)