Review: Sony SRS-NS7-nekspeaker brengt de audio heel dichtbij

13 februari 2022 5 Minuten 0 Reacties
Sony SRS-NS7

De Sony SRS-NS7 is een bijzonder audioproduct. Het een draadloze speaker die je in je nek legt en koppelt aan je televisie of smartphone.

Sony brengt zo nu en dan producten uit waarvan je niet meteen het nut ziet. Misschien omdat je de doelgroep niet bent of omdat het gebruikersscenario ontzettend beperkt is. Zo recenseerde FWD eerder de SRS-LSR200: een andere, unieke draadloze luidspreker voor televisies. Dat product en de SRS-NS7 hebben als overeenkomst dat ze de audio van je televisie dichterbij dan ooit brengen. Een andere overeenkomst: de vraag wie op dergelijke producten wacht. Dit is zo’n type product dat een oplossing aanbiedt voor een probleem dat je wellicht eerder helemaal niet ervaarde.

Een speaker voor in je nek

De Sony SRS-NS7 leg je in je nek. Het product bestaat uit twee speakerkanten met in het midden een flexibele band, die redelijk comfortabel in je nek ligt. Je sluit het apparaat via bluetooth aan op een laptop of smartphone en anders via een meegeleverde adapter op een televisie. In principe kun je de SRS-NS7 koppelen aan allerlei producten met bluetooth of tv’s met dat kastje, maar je haalt er meer uit wanneer je hem verbindt met een Bravia-tv van de Japanse elektronicagigant. Dan krijg je namelijk toegang tot audio in Dolby Atmos en 360 Reality Audio van de fabrikant.

Het installeren van het product is vrij simpel. Zeker wanneer je besluit gebruik te maken van bluetooth; dat gaat op de inmiddels bekende manier. Wanneer je de adapter erbij pakt, dan sluit je die aan via de meegeleverde audio- en usb-c-kabels. Sony legt goed uit wat je moet doen om het geluid van de tv via de speaker te laten verlopen, dus dat moet goedkomen. Verder is het goed om te weten dat de accu van dit product zo’n twaalf uur meegaat. Kijk je dus geregeld films, dan hoef je hem niet elke dag opnieuw op te laden (tenzij je er ook muziek mee gaat luisteren).

De SRS-NS7 ondersteunt redelijk standaard bluetoothcodecs: SBC, AAC en LDAC. Daar kun je prima mee uit de voeten als muziekliefhebber. Daarnaast is er een frequentiebereik van 20 tot 20.000 Hz, wat voor de meeste muziekstreamers onder ons meer dan prima is. Sony claimt dat de nekspeaker een volledig bereik aanbiedt qua audio; hoewel dat misschien wel zo is op papier, merk je daar als gebruiker wellicht wat minder van. Hoe het precies zit met de audiokwaliteit, lees je hieronder. Sony doet een hoop dingen goed, maar er zijn een aantal duidelijke kanttekeningen.

Leuk, maar hoe klinkt die?

De Sony-nekspeaker heeft speakers met een formaat van 32 bij 33 millimeter. Dat zijn geen al te grote afmetingen, waardoor je wellicht de verwachtingen wat moet bijschaven. Laten we meteen met de deur in huis vallen; van een basweergave is haast geen sprake. Dat is nog een beetje op te vangen met geluidsprofielen die apps of diensten wellicht aanbieden, maar houd er rekening mee dat de bas klinkt als een doffe dreun. Een dreun die je overigens letterlijk in je nek voelt. Want de nekspeaker trilt door hardere knallen en beats in je nek en dat is niet altijd even fijn.

Maar verder zijn de indrukken zeer positief. Het geluid klinkt zelfs zeer helder, warm en bovendien relatief gedetailleerd. Je kunt er bijvoorbeeld prima muziek op luisteren wanneer je aan het werk bent (en hopelijk niemand om je heen hebt). Daarnaast werkt de speaker uitstekend als verlengstuk van je laptop of smartphone tijdens (video)gesprekken. De stemmen komen ontzettend helder over en naar voren en je gesprekspartner is zeer goed verstaanbaar. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de nekspeaker daar meer voor geschikt is dan waarvoor die in de markt gezet wordt.

Als we de marketing achter het product mogen geloven, dan positioneert Sony dit product als een televisiespeaker die dus onder meer Dolby Atmos aanbiedt. Over het algemeen gaat hem dat vrij aardig af. Je hoort verschillende 3d-effecten duidelijk om je heen verplaatsen. De verschillende audiolagen zijn verder goed van elkaar te onderscheiden; maar als het een beetje druk wordt, dan loop je al gauw tegen de grenzen van de speaker aan. Verder is het zo dat wanneer je niet rechtop zit of je je hoofd beweegt, het effect wegvalt. Dat is inherent aan het design van dit model.

Sony SRS-SN7 – conclusie

Over het algemeen zijn de indrukken zeer positief. De audio heeft een volle body uit dit product en met de juiste instellingen komt er ook nog best een baslaag uit. Er zijn wel wat nadelen, omdat je bijvoorbeeld niet optimaal van Dolby Atmos kunt genieten – maar dan blijft de vraag over of dat een realistische verwachting is. Een andere vraag is of je dit product écht wil hebben voor je thuisbioscoopervaring. Dat niet per sé, is ons antwoord. Maar als je nog een goede kantoortoevoeging nodig hebt voor het vele videobellen, dan kun je het een keertje uitproberen.

7.0
Sony SRS-NS7-3

Beoordeling
Sony SRS-NS7

Pluspunten
  • Muziek klinkt prima
  • Stemmen goed te verstaan
  • Fijne accessoire voor videobellen
  • Comfortabel
  • Hoorbare 3d-effecten
Minpunten
  • Dolby Atmos komt niet helemaal tot z'n recht
  • Basgeluid amper aanwezig
  • Trillingen in je nek
  • Rechtop en stilzitten

Beoordeling Sony SRS-NS7

Over het algemeen zijn de indrukken zeer positief. De audio heeft een volle body uit dit product en met de juiste instellingen komt er ook nog best een baslaag uit. Er zijn wel wat nadelen, omdat je bijvoorbeeld niet optimaal van Dolby Atmos kunt genieten – maar dan blijft de vraag over of dat een realistische verwachting is. Een andere vraag is of je dit product écht wil hebben voor je thuisbioscoopervaring. Dat niet per sé, is ons antwoord. Maar als je nog een goede kantoortoevoeging nodig hebt voor het vele videobellen, dan kun je het een keertje uitproberen.

Prijsvergelijker Sony SRS-NS7

Reacties (0)