Er zijn veel stereoversterkers die kleiner zijn dan deze phonotrap van Musical Fidelity. Het is gigantisch – maar herbergt dan ook een fijnzinnige nuvistor-buizentrap.
Een phonovoorversterker als de Nu-Vista Vinyl 2 van Musical Fidelity koop je uiteraard niet zomaar. Het is een apparaat voor echte vinylliefhebbers en heeft een prijs van 10.990 euro, voor wie het wellicht de ultieme aankoop wordt. Het blijft ook een phonovoorversterker; het past dus in een ruimer systeem dat wellicht ook uit toponderdelen bestaat. Je gaat geen platenspeler van 500 euro op dit ding hangen.
De eigenaar van een Nu-Vista Vinyl 2 ontdekt een apparaat die echt op zijn of haar vinylliefde inspeelt. Je kunt het uiteraard gebruiken met één platenspeler met één toonarm, maar alles is voorzien om in veel complexere systemen te passen. Dat blijkt al uit de aanwezigheid van vier aparte ingangen: twee cinch-paren voor ongebalanceerde kabels, twee XLR-paren voor gebalanceerde verbindingen. Je kunt dus vlot meerdere platenspelers verbinden met deze versterker. Of draaitafels met meerdere toonarmen en elementen.
De Nu-Vista Vinyl 2 past in de high-end Nu-Vista-lijn van Musical Fidelity. Deze bestaat al langer, maar we spreken hier over een apparaat dat tot de nieuwste generatie behoort. Musical Fidelity werd immers een tijd geleden overgenomen door Audio Tuning (het moederbedrijf van Pro-Ject) en is stelselmatig bezig met het vernieuwen van de productlijnen. Wel met veel respect voor het verleden en met een gerespecteerde MF-ontwikkelaar (Simon Quarry) achter de tekentafel. De productie van dit toestel gebeurt in Slovakia, Audio Tuning blijft tuk op de productie in Europa houden.
Wat
Phonoversterker
Elementen
MM, MC
Impedantie
5 tot 47k ohm
Gain
40, 43, 46 en 49 of 60, 63, 66 en 69 dB
Ingangen
2 x RCA, 2 x XLR
Uitgangen
cinch, XLR
Extra's
Uni PSU-upgrade, remotebediening, drie EQ-curven
Afmetingen
48,3 x 51 x 18,8 cm
Gewicht
22 kg
“Heroïsche bouwkwaliteit”
De band met de andere nieuwe Nu-Vista-apparaten is heel sterk, dat merk je meteen. De behuizing is heel herkenbaar, toch voor ons. In het verleden hebben we nu eenmaal de Nu-Vista 800.2-geïntegreerde versterker en de Nu-Vista DAC op bezoek gehad. De behuizing van de Vinyl 2 is nagenoeg identiek aan dat van die apparaten.
Dat betekent concreet: op adembenemende wijze opgetrokken uit massief aluminium, met een knap voorpaneel dat boven- en onderaan naar binnen buigt. Maar het is niet enkel die voorkant die hoogwaardig is afgewerkt, heel het toestel is massief gebouwd. De dikte van de bovenplaat stel je zelf makkelijk vast omdat je via enkele uitsparingen met roosters in het toestel kunt kijken.
De Nu-Vista Vinyl 2 is, net als de andere modellen uit deze Musical Fidelity-lijn, beschikbaar in geborsteld zwart of zilver. Je houdt er best wel wat plaats voor vrij. Dankzij z’n breedte van 48 cm en diepte van 51 cm heeft het apparaat echt een grote voetafdruk. Dit is niet een phonovoorversterker die je zomaar in een hifi-rek of op een meubel plaatst. Opnieuw een glasheldere aanwijzing dat dit toestel hoort in een high-endsysteem dat wellicht in een aparte luisterruimte geparkeerd staat.
Van de fabrikant krijg je spikes en voetjes meegeleverd die best gemonteerd worden. Musical Fidelity spreekt zelf van “heroïsche” bouwkwaliteit, met wat overkomt als een marketingafdeling die teveel koffie heeft gedronken. Ongelijk hebben ze echter niet; je moet ook wel heldhaftig zijn om deze 22-kg wegende versterker uit de doos te tillen (maar het is nog altijd makkelijker dan de 41 kg van de 800.2!).
Waarom een scherm?
In het midden is er een fors wit OLED-scherm voorzien, met links en rechts grote draaiknoppen. Waarom een display op een phonovoorversterker, vraag je je mogelijk af? Het is niet bepaald een typisch iets voor een analoog apparaat. In dit geval blijkt het een slimme toevoeging en niet een gimmick. Bij deze Nu-Vista Vinyl 2 moet je immers niet knoeien met dip-switches of andere onhandige schakelaars om het toestel correct in te stellen voor een bepaalde cartridge. Dat doe je hier gewoon via het on-screen menu. Dat past weer bij het profiel van een gebruiker die graag echt experimenteert met verschillende elementen.
Er is ook een verrassend kloeke remote bij de Vinyl 2. Het is dezelfde afstandsbediening uit één stuk aluminium gefreesd als bij de andere Nu-Vista’s, maar wel met aangepaste toetsen. Hiermee kun je tijdens het luisteren de gain (waarbij je ook extreme opties hebt) en load verhogen of verlagen. Of de subsonische filter inschakelen, en dat in drie stappen.
Niet enkel RIAA
Echte vinylverzamelaars komen wel eens platen tegen die een andere equalisatie toepassen. Ook daar hebben ze bij Musical Fidelity aan gedacht. Via het menu op het scherm of de remote kun je de standaard RIAA-curve vervangen door een van Columbia of Decca. Wel interessant om eens te doen met een album met RIAA-curve, je hoort meteen hoe deze afwijkende maar ooit populaire equalisatiecurves anders klinken. Terwijl we luisteren naar ‘Random Access Memories’ en de drie opties uitproberen kunnen we ons inbeelden dat sommigen opzettelijk de verkeerde EQ-curve kiezen.
Positief voor platenspelerverzamelaars is dat de Vinyl 2 elke cartridge-instelling en curvekeuze per ingang onthoudt. Zo kun je makkelijk schakelen tussen je verschillende draaitafels. Dan heb je misschien de informatie op het scherm niet meer nodig, in welk geval je het kunt dimmen tot bijna onzichtbaar.
De kracht van nuvistor
De manier hoe je instellingen met de remote kunt aanpassen en het uiterlijk zijn niet de enige reden waarom een veeleisende luisteraar bij de Nu-Vista Vinyl 2 uitkomt. Misschien wel de belangrijkste reden zit aan de binnenkant – en is de verklaring van die Nu-Vista-naam. Dit is immers een gebalanceerde met discrete componenten opgebouwde klasse A-phonoversterker met een buizentrap op basis van acht nuvistor 7586-buizen. Dat zijn geen doorsnee buizen zoals je misschien inbeeldt. Nuvistors waren technologisch de laatste stap in buizentechnologie, ontwikkeld toen (en laten we eerlijk zijn: veel handigere) solid-state-oplossingen al aan een forse opmars bezig waren.
De nuvistors voegen zeker iets toe qua klankkleur, maar op een veel bescheiden manier vergeleken met klassieke triodebuizen. Ook de rest van de opbouw van de Vinyl 2 is indrukwekkend, met bijvoorbeeld een dure passieve EQ-gedeelte. Een groot aandachtspunt (net zoals bij de andere Nu-Vista-toestellen) is de voeding. Naast de grote ringkerntransformator heeft het toestel uitgebreide stroomfilters meegekregen, incluis voor DC-storingen. Dat merk je ook, want het toestel is tussen liedjes door helemaal stil. Een lage s/n-ratio is bovendien belangrijk om de kleinste details opgepikt door een low-output MC-cartridge weer te geven.
Vinylhemel
We leggen ‘Il Viaggio’ van de MC9-cartridge op de X2 B, het nieuwe album van Melanie De Biasio dat in het najaar verscheen. Het is een bijzonder werk geworden, waarbij de Belgische artieste haar Italiaanse roots opzoekt en vertaalt naar nummers die heel persoonlijk overkomen. Dat weet de Vinyl 2 geslaagd over te brengen. Het intense ‘I never kneel to pray’ bijvoorbeeld, weerklinkt op heel innemende wijze in de testruimte. De Biasio prevelt meer dan ze zingt, heel voorzichtig en alsof ze in een immense kerkruimte staat – dat is natuurlijk precies de bedoeling. Het is indrukwekkend: alle aspecten van deze knappe opname van de Belgische jazzzangeres worden ontbloot door de Nu-Vista Vinyl 2, het is een heel rijke en bevredigende ervaring. We hebben De Biasio eind vorig jaar in Brussel nog live mogen ervaren, maar deze vinylversie doet er nauwelijks voor onder. Het mag heel minimalistisch zijn qua compositie, in dit systeem zorgt de Musical Fidelity ervoor dat we echt de omvang van de ruimte kunnen horen. Er zijn ook zoveel subtiele details aanwezig die bij een andere configuratie anders snel naar de achtergrond kunnen verdwijnen. De harmonische klanken van de piano, de zachte dwarsfluit en vooral de fluitende vogels die ver in de achtergrond weerklinken… we krijgen het allemaal opgediend.
Ook de tracks van Listen Like A Producer-deel van het referentiealbum van Marantz worden sterk neergezet. De Musical Fidelity gaat voor absolute authenticiteit; er is minder kleuring en een grotere neutraliteit dan je zou verwachten als je het woord ‘buizen’ hoort. Wellicht het sterkste aan de Vinyl 2 is – als de platenspeler en element goed ingesteld zijn – dat het je snel duidelijk maakt dat platen een ongelooflijke kwaliteit en ervaring kunnen bieden. Beter dan streaming? Ach, die discussie gaan we niet houden (technisch is er eigenlijk ook geen discussie mogelijk), maar met dit toestel in combinatie met de juiste andere onderdelen ga je niet geneigd zijn om je bezig te houden met die soort vergelijkingen.
Conclusie
Meer dan 10.000 euro voor een phonoversterker is niet min, natuurlijk. Hetzelfde kun je zeggen over z’n voetafdruk. Maar je krijgt dan wel een subliem toestel in handen dat alles uit je vinyl haalt. De totale afwezigheid van ruis, dankzij de geavanceerde voeding, en de organische, vloeiende sound van de nuvistor-trap maken de Nu-Vista Vinyl 2 een versterker die je vinylcollectie in de hoogste kwaliteit laat weerklinken.
Voeg daar uitgebreide tweakingopties aan toe die je vanuit de luie stoel kun aanpassen, en je spreekt over een phonovoorversterker die geen steken laat vallen en de meest kritische vinylista’s tevreden zal stellen. Eentje voor de happy few ongetwijfeld, maar dat die dan ook echt happy zullen zijn, daar twijfelen we niet aan.
9.0
Beoordeling Musical Fidelity Nu-Vista Vinyl 2
Pluspunten
Adembenemende resolutie en detail
Spectaculaire bouwkwaliteit
Past in een opstelling met meerdere toonarmen of platenspelers
Nuvistor-buizentrap
Veel instelmogelijkheden
Meerdere EQ-curves
Minpunten
Hoort bij echte high-endsystemen
Geen klein ding
Vereist een aanzienlijk budget
Beoordeling Musical Fidelity Nu-Vista Vinyl 2
Meer dan 10.000 euro voor een phonoversterker is niet min, natuurlijk. Hetzelfde kun je zeggen over z’n voetafdruk. Maar je krijgt dan wel een subliem toestel in handen dat alles uit je vinyl haalt. De totale afwezigheid van ruis, dankzij de geavanceerde voeding, en de organische, vloeiende sound van de nuvistor-trap maken de Nu-Vista Vinyl 2 een versterker die je vinylcollectie in de hoogste kwaliteit laat weerklinken.
Voeg daar uitgebreide tweakingopties aan toe die je vanuit de luie stoel kun aanpassen, en je spreekt over een phonovoorversterker die geen steken laat vallen en de meest kritische vinylista’s tevreden zal stellen. Eentje voor de happy few ongetwijfeld, maar dat die dan ook echt happy zullen zijn, daar twijfelen we niet aan.
Reacties (0)