Review: Monitor Audio Silver-serie home cinema luidsprekers

08 oktober 2017 + 10 minuten 3 Reacties
Review-monitor-audio-silver-serie-2

De Silver-reeks van Monitor Audio is al heel lang een favoriet bij Britten die een thuiscinema bouwen. Nu dat deze bekroonde reeks aardig opgefrist wordt en het merk in de Benelux in volle opmars is, testen we met plezier een Silver-surroundopstelling.

De opstelling bestaat uit de volgende luidsprekers;

 • Monitor Audio Silver 50: € 399 euro/stuk
 • Monitor Audio Silver 200: € 475 euro/stuk
 • Monitor Audio Silver C150: € 575 euro/stuk
 • Monitor Audio W12: € 1.500 euro/stuk

Monitor Audio Silver-serie

De Silver-reeks situeren bij Monitor Audio is niet zo moeilijk. Je hebt Radius, die wat meer inzet op design, en dan de Bronze-, Silver-, Gold- en Platinum-reeksen. Zoals we al ontdekten in een vorige test zijn de Bronze-speakers verrassend goed en niet duur, de Silver-luidsprekers zijn iets hoger geprijsd dan Bronze en pakken uit met een elegantere afwerking en ook verbeterde drivers. Dat recept geldt nog altijd bij de nieuwe Silver 6G (wat voor ‘zesde generatie’ staat) die in mei op High End Munchen werd voorgesteld. De nieuwe luidsprekers zijn echter pas sinds het najaar echt beschikbaar. In deze test bekijken we belangrijke leden van de Silver-reeks: de Silver 200, Silver 50, Silver C150 en Silver W12-sub.

Bij de laatste wel een kanttekening: door omstandigheden bereikte de W12 ons pas toen de Silver-luidsprekers al weer vertrokken waren. We hebben tijdens onze tests voor het LFE-kanaal bij de Silver-surroundopstelling bijgevolg een Bowers & Wilkins DB2D gebruikt, de Silver W12 hebben we achteraf los getest en met andere speakers gecombineerd (toevallig van… Bowers & Wilkins. Oh, ironie!). Ook de Silver 100’s waren bij ons op bezoek, maar deze forse boekenplankspeakers of statiefspeakers hebben we enkel in een stereo-opstelling getest. Het verslag daarvan lees je op HiFi.nl.

Advertentie

Een grote familie

Monitor Audio mikt met zijn luidsprekerfamilies zowel op de stereoliefhebber als op lui die een surroundopstelling willen bouwen. Daarom dat de Silver-familie ook bijzonder omvangrijk is: acht luidsprekers en een subwoofer. Als je dus een thuiscinema bouwt, kun je kiezen uit verschillende modellen om een ideale opstelling te bouwen.

Specifiek voor thuiscinema-doeleinden is er één telg heel interessant. De Silver FX is een speaker ontworpen om aan de muur te hangen en die je laat schakelen tussen di- en bi-pole. Plaats twee FX’en achter je zetel en het tweetal kan bij een 5.1-opstelling een grootser soundstage neerzetten. Dat kan omdat deze speaker een bijzondere trapezium-vorm heeft, met een centrale woofer en aan elke schuine zijkant een tweeter. Eén van die tweeters is opzettelijk uit fase aangesloten, net om een ruimer geluid te krijgen. In sommige ruimtes is de FX-speaker een interessante optie, vooral als je de surroundkanalen (die in principe naast je zetel moeten staan) moeilijk geplaatst krijgt.

Naast de Silver FX omvat de Silver-familie drie vloerstaanders (200, 300 en 500), twee boekenplankspeakers (50 en 100) en twee centerspeakers (C150 en C350). Deze acht zijn helemaal vernieuwd. Monitor Audio laat in het midden of de Silver W12 ook nieuw is, maar aan deze subwoofer is heel weinig veranderd ten opzichte van vroeger.

Een slanke surroundopstelling

Als je naar het bovenstaande lijstje Silver-modellen kijkt, zal je merken dat we voor deze test de compactste Silver-luidsprekers hebben binnengehaald. Dat was heel bewust, omdat je met de Silver 50, Silver 200 en Silver C150 een surroundopstelling kunt bouwen die niet veel plaats inneemt. Handig, want zo smokkel je misschien nog wel een echte 5.1-opstelling de woonkamer in – zonder dat je partner er over begint te klagen. De vele afwerkingen helpen daar misschien ook bij. Je kunt kiezen uit niet minder dan zes finishes, waarbij wij persoonlijk het meest onder de indruk zijn van Satin White, High Gloss Black en Natural Oak. Die laatste afwerking ziet er véél beter uit dan bij de vorige Silver-generatie en past nu perfect bij interieurs die sterk Scandinavisch geïnspireerd zijn. High Gloss Black is eveneens heel knap, maar kost wel extra (80 tot 220 euro meer, afhankelijk van het Silver-model).

Bij een korte demo op High End München merkten we reeds op dat de Silver 200 ondanks zijn compacte afmetingen sterk uit de hoek kwam. Dat is straf, want Monitor Audio heeft deze luidspreker 2 cm smaller gemaakt dan de Silver 6 die hij opvolgt. Twee centimeter lijkt niet veel, maar het transformeert de 2½-wegsspeaker naar een gracieuze vloerstaander van 88,5 x 16,5 x 26,9 cm. Met die afmetingen zal het sneller een plaats vinden in woonkamers waar gigantische speakers minder welkom zijn. Verkleinen is wel gevaarlijk: hoe kleiner de kast, hoe moeilijker het wordt om resonantie te bestrijden en een diepere laag te produceren.

De Silver 50 is een kleine 2-wegsluidspreker van 27 x 16,5 x 26,9 cm. Dat is klein genoeg om op compacte staanders naast je zetel te plaatsen. Zoals vaker bij kleine boekenplankspeakers heeft het een lage gevoeligheid: 87 dB. Dat maakt het de moeilijkste speaker van de drie om aan te sturen. De Silver 200 tikt af op 89 dB, de C150 op 90 dB. Dat zijn waarden in lijn van de meeste concurrenten, niet bijzonder laag. Maar als je graag je films luid consumeert zal een wat krachtige AV-receiver een goed idee zijn.

Ook de Silver C150 is een 2½-wegsspeaker met een gesloten kast. Dat laat toe om deze centerspeaker zonder al te veel problemen tegen een muur of in een tv-meubel te plaatsen. Bijna alle Silver-speakers laten bi-amping/wiring toe. Maar we denken dat specifiek voor deze modellen dat minder zin heeft.

Wat is er nieuw?

De blikvanger van de nieuwe Silver-reeks is de nieuwe tweeter. Alsof een goudkleurige conus nog niet voldoende was om de aandacht te trekken, plaatste Monitor Audio er nog een rooster voor dat op artistieke wijze geperforeerd is. Bekijk de foto’s maar. Hoewel het maar een detail is, is het visueel wel een voltreffer.

Monitor Audio maakt steeds betere speakers, maar de Bronze en de vroegere Silver kon je niet beschuldigen van zeer spannend te ogen. De nieuwe Silvers hebben gelukkig meer karakter en identiteit, onder meer door dat tweeterrooster. Zo zien we het graag. Bij sommige modellen omvat de metalen plaat van de tweeter eveneens de midrange-driver. Persoonlijk vinden we dat minder mooi dan wanneer enkel de tweeter in een cirkelvormige rooster gevangen zit. Maar dat is puur een esthetische overweging, jij hebt er misschien een andere mening over.

Qua drivers kreeg de Silver-familie totaal nieuwe speakers, allemaal op basis van C-CAM. Aangezien deze keramische coating op een aluminium-magnesium conus al jaren hét technologisch uithangbord is van Monitor Audio, verrast dat ons niet echt. De C-CAM-techniek wordt ook gebruikt in de nieuwe Gold Dome-tweeter, die volgens de fabrikant een lagere vervorming kent dan zijn voorganger.

Advertentie

De drivers bij de nieuwe Silvers worden ook anders opgehangen. Ze hangen nu in een beugel die met een enkele bout de driver op zijn plaats houdt. Het interessante aan deze aanpak (ten opzichte van bouten aan de voorkant) is dubbel: het is esthetischer en ontkoppelt de driver beter van de voorkant van de behuizing.

De Silver 200 kan zo slank zijn omdat de behuizing intern zeer effectief verstevigd is. Dat minimaliseert vibratieproblemen die je verwacht bij een kleine behuizing. Vergeleken met de Silver 6 is de voorkant ook veel knapper, omdat de bassport van de voor- naar de achterkant verhuisd is. Het maakt de speaker wel gevoeliger voor de afstand naar de achterliggende muur dan zijn voorganger. Helemaal tegen een muur plaatsen is nooit optimaal, al levert Monitor Audio wel proppen mee die je in de bassport kunt stoppen om de luchtstroom wat te dempen.

Omdat de Silver 200’s hoog maar niet zo breed en diep zijn, zijn er nog bijkomende voetjes nodig. Monitor Audio levert ze mee in de doos, samen met een grille. Monteer de voetjes maar, dat verhoogt de stabiliteit aanzienlijk. Zeker in woonkamers waar kinderen rondlopen is het een goed idee. De pootjes steken ook slechts een beetje uit, niet zoals de grote voet op de Gold 300-speakers die we vorig jaar getest hebben.

Krachtige sub met meer

De Silver W12 die Monitor Audio naar voren schuift als dé subwoofer voor de Silver-familie is van een ander kaliber dan de Silver-speakers die wij hier bekijken. Prijstechnisch al helemaal, want met een kostprijs van circa 1.600 euro is deze sub met zijn enkele 12-inch woofer met lange slag behoorlijk premium – en niet bepaald compact. Van de andere kant: we zijn overtuigd dat de subwoofer écht wel een cruciaal onderdeel is van een surroundopstelling. Meer power dan strikt noodzakelijk is, vinden we niet erg. Zolang de precisie en snelheid er is.

De Silver W12 wordt aangedreven door een 500-watt Hypex-versterker. Dat beloofd al heel wat luchtverplaatsing. Nog interessanter is dat Monitor Audio een DSP-luik met kamercorrectie inbouwde. Na de Bowers & Wilkins DB2D en ELAC Sub 2070 – die kamermetingen mogelijk maken via een app op je telefoon – komt de meetprocedure van de W12 wat ouderwets over. Onterecht, want je meet met een meegeleverde microfoon, zodat de ingebouwde Automatic Position Correction-functie zogenaamde room modes kan identificeren. Dat zijn de probleemfrequenties die door de vorm en het formaat van de kamer resoneren. Dat merk je aan lage geluiden die opeens heel krachtig doorklinken, een zogenaamde ‘booming’ of wollige bas. Binnenkort gaan we in een achtergrondstuk dieper in op subwoofers en de bijhorende akoestische problemen.

De Silver W12 heeft drie aparte geluidsmodi: cinema, muziek en impact. Je wisselt tussen de drie door op een knop te drukken. Spijtig is er geen manier om dit via een afstandsbediening te doen. De meting zelf doe je één keer bij het opstellen van de subwoofer (of als je hem verplaatst). De meegeleverde microfoon plaats je op de luisterpositie, waarna de sub een frequentiesweep uitvoert. Dit herhaal je daarna op een positie links en rechts. Omdat er hier enkel lage frequenties worden gemeten die niet zo directioneel zijn als hogere, is absolute nauwkeurigheid zoals bij een volwaardige kamermeting niet echt noodzakelijk. Bij onze test wist de W12 toch wat aan de kamerproblemen te doen en toonde het zich ook een bijzonder krachtige sub. We waren wel meer onder de indruk van de Bowers & Wilkins DB2S met zijn dubbele woofer en app-sturing – maar die kost dan ook meer dan dubbel zoveel…

Hoe klinkt de Monitor Audio Silver-serie?

De hoofdreceiver in onze test was de Onkyo TX-RZ1100, hier nog recent getest. Daarnaast hebben we de Silvers uitgebreid beluisterd met de Arcam AVR550, in kader van het testen van het Dirac-meetsysteem en de Arcam-receiver zelf. Zoals altijd kalibreren we eerst de speakers met het ingebouwde meetsysteem en checken/finetunen we met enkele vertrouwde test-schijven van Dolby en DTS. Op dat moment proberen we alvast vast te stellen of de speakermodellen qua tuning op elkaar zijn afgestemd. Dat is vooral belangrijk vooraan, zodat geluidseffecten die over de linkse-center-rechtse speakers bewegen niet van tonaliteit verschillen. Dat zou het realismegehalte drukken en de ‘beweging’ van het effect (bijvoorbeeld een auto die over het scherm rijdt) minder vloeiend maken. Al heel snel merken we dat de Silver 200 en C150 uitstekend op elkaar zijn afgestemd. Plaats dit drietal zoals het hoort en je krijgt een heel coherent geluidsveld geserveerd. We spreken nu over de prestaties met de toegankelijkere Onkyo-receiver, met de Arcam AVR550 klinkt het nog beter maar ook anders. Het Dirac-systeem corrigeert veel meer kamereffecten, maar corrigeert ook de speakers zelf.

Onze stereotest van de Silver 200 concludeerde dat deze slanke speakers voor hun prijs en omvang echt wel goed klonken. Bij het beluisteren van muziek hebben ze een relatief goed laag weergave die mooi overgaat in een rijk midden. Ze presteren knap. Toch heb je in een surroundopstelling weldegelijk een goede subwoofer nodig, omdat in een LFE-kanaal bij een film veel meer energie zit dan bij muziek. Al hangt het wel van de film en van de muziek af, uiteraard.

Toen we de nieuwe Ultra HD Blu-ray-versie bekeken van ‘Blade Runner’ waren we bij de combinatie Arcam-Monitor Audio Silver extreem onder de indruk. Je kunt dat op deze high-end receiver van 3.500 euro steken, wellicht terecht. Maar ook bij de Onkyo krijgen we iets heel fraai te horen. Er zijn heel wat scènes waarbij Harrison Ford in zijn futuristische auto over LA vliegt, onder begeleiding van allerlei stedelijke geluiden (zoals vuurstoten, omdat er in de stad van de toekomst blijkbaar afgefakkeld wordt…) en de spectaculaire muziek van Vangelis. De Monitor Audio Silver’s zetten ons midden in de scène, wat kan omdat ze heel homogeen klinken. Een heel goed resultaat, vooral omdat we hier ‘maar’ naar 5.1 luisteren, en toch een omvattend geluidsveld ervaren. Bij sommige andere testfilms, zoals ‘Fast & Furious 8’ en ‘Ghost in the Shell’, raken we wel opnieuw overtuigd dat voor hogere volumes de sub bij deze combinatie net iets crucialer is.

We hebben tot nu heel weinig gesproken over de Silver 50’s, wat wellicht het noodlot is van de achterste kanalen. Je kunt rears immers maar moeilijk testen met andere content dan surroundgeluid, waar je de voorste speakers ook los kunt beoordelen met muziek. Het formaat van de Silver 50 is in elk geval heel prettig. Ze zijn heel klein, waardoor je ze gemakkelijk plaatst in de ruimte. Dat kan op stands, maar zelfs op een boekenplank of vensterbank. Deze 2-wegsspeaker heeft wel nog een bassport aan de achterkant. Daar komt eerlijk gezegd sowieso niet heel veel uit, maar bij een plaatsing tegen een muur kun je theoretisch booming krijgen. Mocht dat zo zijn, dan kun je eventueel de meegeleverde basproppen aanbrengen. Hetzelfde is trouwens ook waar voor de Silver 200’s, mochten die wat te wollig zijn in het laag. Experimenteren is hier de boodschap.

Los hiervan vonden we af en toe de Silver 50 de zwakste schakel in ons surroundverhaal. Ze presteren niet slecht en voor het kleine formaat valt veel te zeggen, maar iets groter zou een grootser geluid opleveren, vermoeden we. De Silver 100’s zijn echter op dat vlak te grote luidsprekers en dus geen echt alternatief.

Advertentie

Conclusie

De Silver-reeks was al goed, met de nieuwe update scoort de Silver 6G nog hoger. Monitor Audio levert zeer goede all-rounders af die nergens heel sterk de nadruk op leggen, maar wel heel homogeen zijn. Dat is een plus bij het bouwen van een thuiscinema. We zijn onder de indruk van de prestaties van de compacte Silver-modellen die we hier testen. De Silver 200, C150 en Silver 50 maken het mogelijk om een fraaie surroundopstelling te bouwen die overtuigende prestaties neerzet. En dat met speakers die niet al te groot zijn. We hebben ook kort de Silver 500 gehoord, die biedt een voller geluid maar is veel groter. Ook qua muziek scoort de Silver 200 goed, al blijven we Monitor Audio’s Gold-reeks op dat vlak echt wel superieur vinden.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Veel fineeropties
 • Slank maar goed presterend (Silver 200)
 • Snel en dynamisch
 • Best of class-prestaties (Silver 200)
 • Gelijke tuning (Silver 200 – Silver C150)
 • DSP-kamercorrectie (Silver W12)

Minpunten
 • Best op een zekere afstand voor de muur

 • Silver 50’s zijn net iets te compact voor hoge volumes
 • Silver W12 is relatief duur tov andere Silver-speakers

Reacties (3)