Review: IsoTek V5 Elektra – Schone stroom en prachtig geluid

09 februari 2023 8 Minuten 0 Reacties
IsoTek_5
FWD award

Zou u water drinken uit de Ganges? Of toch maar liever een glas Spa Reine? Het antwoord ligt voor de hand. Wat dat te maken heeft met de IsoTek V5 Elektra leggen we u graag even uit.

De Ganges is een 2510 km lange rivier die door de drukst bevolkte gebieden van India stroomt. Eén van de meest vervuilde rivieren ter wereld. Niettemin wordt het rivierwater door miljoenen mensen gebruikt om mee te koken en om in te baden, wat voor enorme gezondheidsrisico’s zorgt. Helaas hebben die mensen geen andere keuze omdat er geen alternatieven zijn.

Het elektriciteitsnetwerk

Een situatie die je een beetje kunt vergelijken met ons elektriciteitsnetwerk. Miljoenen mensen zijn er afhankelijk van. Maar elk toestel dat met het elektriciteitsnetwerk verbonden is, zendt pulsen door dat netwerk. Met als gevolg dat de stroom uit onze stopcontacten bij wijze van spreken bijna even vervuild is als het water van de Ganges. Gelukkig voor ons zijn daar geen onmiddellijke gezondheidsrisico’s aan verbonden. De levensduur en de goede werking van onze gekoesterde audiovisuele apparatuur daarentegen wordt er helaas wel degelijk door beïnvloed. Gelukkig voor ons kunnen wij daar wel wat aan doen.

IsoTek

Het Britse IsoTek Power Systems uit Winchester ontwerpt zeer gespecialiseerde producten om de stroom uit onze stopcontacten die we nodig hebben voor onze hifi- en home cinema-systemen te optimaliseren. IsoTek wordt wereldwijd erkend als leider in ‘clean power technology’. Grote merken op het vlak van consumentenelektronica maken gebruik van IsoTek bij de ontwikkeling van hun producten. De gespecialiseerde oplossingen van het Britse merk worden gebruikt door meer dan 100.000 klanten in meer dan 45 landen en hebben talrijke onderscheidingen in de wacht gesleept. De duurzame producten van IsoTek worden ontworpen en geproduceerd in Europa.

Van Discovery-serie tot Ultimate-serie

Het uitgebreide assortiment van IsoTek bestaat uit maar liefst 5 productseries. Alles begint met de Discovery-serie met daarin de eenvoudige maar doeltreffende EVO 3 IsoPlug, de EVO3 Mini Mira powercleaner, de V5 Gemini-, V5 Polaris- en V5 Corvus-stekkerblokken, de EVO3 Initium- en EVO Premier-voedingskabels. De nieuwste telg in de Discovery-serie is de V5 Elektra powerconditioner, die het onderwerp is van deze review.

De hogere segmenten van IsoTek bestaan uit de Performance-serie, de Select-serie, de Mosaic-serie en de Ultimate-serie met zijn legendarische EVO3 Super Nova-, Genesis- en Super Titan-modellen.

IsoTek V5 Elektra

De V5 Elektra is het nieuwe instapmodel van IsoTek. Een powercleaning-systeem met zes geoptimaliseerde power-cleaning-circuits en zes afzonderlijke reinigingsnetwerken om vervuiling uit het stroomnetwerk te elimineren. Een flink uit de kluiten gewassen apparaat dat 450 mm breed, 350 mm diep en 106 mm hoog is. Met een fraaie aluminium behuizing met afgeronde hoeken waarop geen display, schakelaar of toets te bespeuren valt. Alleen een centraal geplaatst blauw ledlampje verraadt dat het apparaat op het stroomnet aangesloten is. Sober en strak, maar van een bijzonder degelijke bouwkwaliteit.

Medium current

Op de achterkant van de V5 Elektra zitten zes onafhankelijk bedrade stopcontacten met steraarding waarop je de stroomstekkers van audiovisuele apparaten kunt inpluggen. Vier van die stopcontacten zijn medium current outlets, voorbehouden voor broncomponenten zoals een streamer of een cd-speler. Ze zijn voorzien van vier onafhankelijke zestraps deltafilters om de aangeleverde stroom te reinigen. Tussen elke uitgang zijn nog eens vijf onafhankelijke filtertrappen geplaatst, gecombineerd met IsoTeks Adaptive Gating-systeem om te vermijden dat de verschillende uitgangen elkaar kunnen beïnvloeden. Dit in tegenstelling tot de meest gangbare stroomfilters met in serie geschakelde uitgangen.

High current

De twee rood gekleurde stopcontacten zijn high current outlets, geschikt voor eindversterkers, subwoofers en actieve speakers. Deze high current outlets worden aangestuurd door een tweetraps high current reinigingsnetwerk.

System Link

Daarnaast is er een ingang om de V5 Elektra met de bijgeleverde IsoTek EVO3 Initium-voedingskabel op het stroomnet aan te sluiten, een aan/uit-schakelaar en een vervangbare zekering, maar ook een System Link-uitgang waarmee je het aantal beschikbare stopcontacten kunt uitbreiden door een bijkomende V5 Elektra of een extra stekkerblok toe te voegen.

Veiligheid en levensduur

Naast het belang van een krachtige en zuivere stroomvoorziening voor de prestaties en de levensduur van de aangesloten apparatuur, is er ook het veiligheidsaspect. Kortsluitingen en plotse stroompieken tot 67.500 A worden door de IsoTek V5 Elektra onmiddellijk opgevangen.

De hamvraag

Welke invloed heeft zo’n IsoTek V5 Elektra eigenlijk op de muzikale prestaties van een audioset? Om dat uit te vissen heb ik het nochtans kwalitatieve stekkerblok in mijn systeem vervangen door de V5 Elektra. De Lyngdorf TDAI-2170 versterker werd keurig ingeplugd in de high current outlet. De 432 EVO-muziekstreamer/netwerkspeler, de Goldnote PH10-phonovoorversterker, het Atoll CD200 Signature cd-loopwerk en de Bluesound Node-streamer, onderling verbonden met bekabeling van AudioQuest, in de medium current outlet en off we go!

Luisteren

Wie zou verwachten dat de hemel plots openscheurde en dat er een engelenkoor op aarde neerdaalde heeft moeite voor niets gedaan. Maar na een tijdje aandachtig luisteren naar het schitterend opgenomen When the Lights Go Down van Prince, begonnen de eerste verschillen zich zachtjes en subtiel te openbaren. Het pianowerk van Prince klonk verfijnder dan tevoren, de diepe baseline en de ritmesectie wonnen aan dynamiek en de stem van Prince werd een stuk uitgesprokener. Het leek alsof er een ragfijn gordijn voor het podium omhoog getrokken werd.

Spectaculair

Hoe meer muziekstukken de revue passeerden, hoe meer de verschillen zich manifesteerden. Tot op het moment dat er in bepaalde opnames plots details waarneembaar werden die ik voorheen blijkbaar niet opgemerkt had. Echt spectaculair werd het toen de Bluesound aan de beurt kwam. De Bluesound maakt zijn reputatie waar, maar ik had nooit durven dromen dat hij tot dergelijke prestaties in staat was. Wat zuivere stroom kan doen!

Een mistige ochtend in de herfst

Kent u dat gevoel van een mistige ochtend in de herfst, als de zon zachtjes doorbreekt en de mistsluiers oplost? Dat is waaraan ik dacht toen ik in mijn luie zetel zat te luisteren. Niet dat ik voorheen te klagen had over de prestaties van mijn set. Maar vandaag stelde ik vast dat het aanzienlijk beter kon. Zonder maar iets te veranderen aan de apparatuur of de bekabeling in de set. Zonder dat er iets veranderde aan de klankkleur of het karakter. Het klonk gewoon beter, rustiger en beter gecontroleerd. Enkel en alleen door mijn apparaten in te pluggen in een IsoTec V5 Elektra.

Op een hoger niveau

Het zou verkeerd zijn om te concluderen dat de IsoTek V5 Elektra ideaal is om gunstig geprijsde apparatuur een boost te geven. Aan de V5 hangt immers een behoorlijk prijskaartje dat niet in verhouding staat tot bijvoorbeeld dat van een Bluesound. Neen, de IsoTek V5 Elektra is bedoeld om een kwalitatieve, goed klinkende set op een hoger niveau te tillen en te beschermen, zonder iets aan de set zelf te veranderen.

Besluit

Met de V5 Elektra is IsoTek erin geslaagd om zijn gesofisticeerde technologie voor stroomfiltering en reinigingsnetwerken voor het eerst toe te passen in een lagere prijsklasse. Het lijdt geen twijfel dat de IsoTek V5 Elektra met zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding een aanzienlijke upgrade kan zijn in een kwalitatief audiovisueel systeem. Niet alleen omwille van de betere prestaties maar ook vanwege de hoge beschermingsgraad en de hieraan gekoppelde potentieel verhoogde levensduur van onze gekoesterde audiovisuele apparatuur. Als de investering in een IsoTek V5 Elektra in verhouding staat tot de totale waarde van de set waarin je de V5 Elektra wil toepassen, is er geen enkele reden denkbaar om het niet te doen. Geloof me niet op mijn woord, maar rep je naar een IsoTek-dealer en neem de proef op de som. De kans dat je de IsoTek V5 Elektra terugbrengt, lijkt me erg klein. Zeg niet dat ik je niet verwittigd heb.

Schrijver: Edouard Hendrix

Prijs:

IsoTek V5 Elektra inclusief IsoTek EVO3 € 1.599,-
Initium voedingskabel
IDC Klaassen, www.idc-klaassen.com/nl

Reacties (0)