De Canvas identificeert zich als ‘soundbar’ maar eigenlijk houdt het midden tussen een muzieksysteem en een meubelstuk. Het transformeert elke tv van 55-inch of groter in een knap modern designstuk. Maar klinkt het ook goed?
Op enkele uitzonderingen na zijn de meeste televisies voorzien van zeer matige luidsprekers. Deels een gevolg van het dunne design, deels misschien omdat bepaalde fabrikanten ook graag een soundbar upsellen. Maar dan zo’n soundbar: dure modellen klinken nog wel relatief goed als het gaat om tv-audio, maar het blijven lange, zwarte dingen die je woonkamer ontsieren. Ze verschijnen vooral als iets ‘extra’, een object dat je dan per se op een AV-meubel moet plaatsen. Echt mooi is het meestal niet.
Kan het dan niet anders? Wat Canvas uit Denemarken voorstelt is een van de weinig alternatieven die hierop “ja” antwoordt. Hoewel hun Canvas afgelopen zomer een EISA Award won als “beste premium soundbar van het jaar”, gaat het hier eigenlijk niet om een soundbar zoals je denkt te kennen. Dit is een audiosysteem dat naadloos onder je tv-scherm past en er qua design perfect op aansluit. Hierdoor krijg je iets heel chique dat heel anders presenteert dan een klassieke oplossing voor tv-audio. Het heeft streaming aan boord om muziek af te spelen – een doel dat de ontwerpers stellen dat ze ook echt voor ogen hadden toen ze de Canvas uittekenden. Ze spelen daarbij iets heel uniek uit: het BACCH 3D-algoritme. Dit is een zeer gesofistikeerde techniek ontwikkeld door een Princeton-onderzoeker en dat je tot op heden enkel bij heel dure systemen tegenkomt.
Wat
Soundbar
Formaten
PCM-stereo
Streaming
AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, Tidal Connect, Roon (in afwachting)
Ingangen
HDMI-ARC, optisch, aux, USB (stroom)
Extra's
BACCH 3D, kamerkalibratie
Afmetingen
122,6 x 36,9 x 12,6 cm (55-inch)
Gewicht
38 kg
Deense vibe
Toen we de Canvas voor het eerst zagen, moesten we spontaan terugdenken aan de BeoVision 11-tv van Bang & Olufsen die we een dikke twaalf jaar geleden gepresenteerd kregen in het Deense Struer. Daarna volgden bij dat merk nog kostbare tv-modellen met een grote speaker vast onder aan de televisie. Diezelfde Danish Design-vibe is heel sterk aanwezig bij dit toestel. De Canvas is gemaakt op aan de muur te hangen of om op de grond te staan.
De voorkant van de Canvas is bovendien in dertien verschillende kleuren en afwerkingen beschikbaar, waardoor je de combinatie televisie en geluidsysteem heel mooi in je interieur kunt laten opgaan. Met een vanaf-prijs van 3.350 euro is de Canvas wel echt een premiumproduct, maar de bijhorende luxe-uitstraling is er wel.
De Canvas is zeker niet klein – en daardoor kan het betere audioprestaties leveren – maar het grote formaat wordt gecompenseerd door een heel slimme constructie. Het bestaat uit meer dan het audiotoestel zelf, maar komt met alles wat je nodig hebt om het op te hangen of op de vloer te laten staan. Dat ‘alles’ mag je ook letterlijk nemen, want de Canvas omvat een ophangsysteem dat je televisie bevestigt aan het apparaat. De voet die je bij de tv kreeg of een tv-beugel heb je niet nodig.
Een sleutelrol is weggelegd voor het paneel dat voor de Canvas komt. Het hangt magnetisch op het audiosysteem, op dezelfde diepte als het scherm. Van de grote speakers zie je dus niets en er is geen spleet tussen de onderrand van het scherm en de bovenkant van het Canvas-paneel. Ons testtoestel kwam met de standaard zwarte frontpaneel, wat veel gewoner overkwam dan het Burnt Umber-paneel of een front met dunne, spitse latjes uit lichte eik. Die laatste vonden we persoonlijk het mooiste, maar een huisgenoot ervaarde het horizontale latjeswerk wel als afleidend.
Eén Canvas, vele gedaantes
Als je de website van Canvas bekijkt, lijkt het wel alsof ze een hele reeks toestellen aanbieden. Voor elke maat van televisietoestel (van 55 tot 77 inch) is er een ander product – of zo lijkt het. Er is daarnaast een Canvas Solo dat je los van een televisie kunt plaatsen, bijvoorbeeld aan de muur in een woonkamer. Dat klinkt misschien markant, maar opnieuw: door het fraaie frontpaneel oogt het zelfs in die opstelling best mooi.
Maar die diversiteit is schijn. Eigenlijk is er één Canvas-muzieksysteem dat naargelang de diagonaal van het tv-scherm voorzien wordt van een frontpaneel met de juiste breedte. Dit is best interessant, want als je op een later datum een upgrade maakt van een 55-incher naar een 65-inch tv, dan hoef je enkel de nieuwe televisie te monteren en een groter frontpaneel aan te schaffen. Je krijgt dan opnieuw een naadloos resultaat. Slim gezien, want zo bestendig je toch het leven van een audiosysteem dat nu ook niet goedkoop is.
Als je een Canvas aanschaft, dan krijg je één frontpaneel meegeleverd. Je merkt snel: naargelang welk paneel je kiest, verschilt de aankoopprijs heel sterk. Een Canvas voor een 55-inch tv begint bijvoorbeeld aan 3.350 euro met een paneel voorzien van een zwart of lichtgrijs stof. Er zijn echter nog een heel aantal fraaie andere opties, waaronder met textiel van bekende meubelstoffabrikant Kvadrat of met houten latjes. Vooral de drie paneelopties met houtlatjes kosten veel meer Voor dat laatste scenario. Met een afwerking uit walnoot, mahonie of lichte eik zie je zo’n Canvas voor een 55-inch tv in prijs stijgen naar 4.290 euro. Dat is heel wat, maar we moeten zeggen dat die houten panelen wel heel gelikt zijn. Het zijn geen goedkope constructies, maar met vakmanschap afgewerkte panelen die er heel luxueus uitzien. Een paneel is magnetisch stevig bevestigd, waardoor je makkelijk een apart beschikbaar front kunt plaatsen als je voor een andere look wil gaan.
Wat hulp is welkom
Als je de Canvas-concept even bekijkt, snap je wellicht snel dat het opstellen iets meer werk vereist dan bij dan een doorsnee soundbar. Hoewel monteren van de Canvas wel zelf kan, is een helpende hand van een vriend of buurman is daarbij wel handig. Met name als je de Canvas met daarop de tv gemonteerd op de Canvas-muurbeugel moet tillen, want dat geheel weegt wel wat – reken op minstens 35 kg zonder tv! En als je spreekt over een tv van 65 inch of meer, wordt het ook wel moeilijk om je armen voldoende ver open te spreiden. De goede documentatie en installatievideo’s van Canvas zijn wel een troef als je zelf aan de slag gaat.
Voor deze test is het gelukt om de Canvas en een 65-inch LG-OLED helemaal zelf te monteren, op dat tillen na. Maar we kunnen ons inbeelden dat velen het klusje liever overlaten aan een installateur. Het valt ook wel op dat Canvas eerst enkel online te koop was, maar inmiddels in aardig wat winkels ligt. Het opstelwerk dat erbij te pas komt, heeft daar zeker mee te maken.
Stap voor stap
Als je een foto ziet van de Canvas met een tv aan de muur, denk je misschien dat dat het scherm aan een eigen beugel hangt en het geluidsysteem een eigen ophanging heeft. Dat klopt echter niet. De Canvas zelf staat op de grond of hangt aan de muur. Voor dat laatste scenario moet je een zware metalen beugel aan de muur monteren met tien grotere bouten. De Canvas komt hier in de te rusten. Het vele boren is wel wat werk, maar het eindresultaat is wel heel solide verankerd in de wand. Uiteraard zouden we je niet aanraden om dit te doen bij een ongeschikte ondergrond, zoals lichtgewicht gipsplaten. Een muur uit baksteen, beton of een ander stevig constructiemateriaal moet je wel hebben. Bezit je al een muurbeugel? Helaas, je gaat de boormachine opnieuw moeten bovenhalen. De Canvas moet immers lager aan de muur bevestigd worden dan een typische tv-beugel. Logisch, want het audiosysteem staat onder het scherm.
Op de Canvas bevestig je een tweede beugel of houder. Hierin plaats je het tv-toestel, via de standaard VESA-gaten. Het is dus heel universeel. De tv blijft dus los van de muur hangen en rust op de Canvas. Een voordeel: bij muurmontage moet je niet nog eens extra gaten in de muur maken voor de televisie. Het scherm kun je ook makkelijk weer uit de Canvas-houder halen. De tv bevestigen aan de Canvas doe je vooraleer het hele systeem op de Canvas-muurbeugel te hangen. Ook de bekabeling leg je vooraf. De belangrijkste verbinding is de HDMI-kabel van de Canvas naar de HDMI-ARC-poort van je tv. Maar als je bijvoorbeeld een platenspeler aan de aux-ingang wil hangen, dan leg je nu ook al best die kabel. Eens op de muur gemonteerd kun je niet makkelijk aan de nis met alle ingangen van de Canvas.
Vrij in de kamer staan kan ook
Muurmontage levert wat ons betreft een hele fraai resultaat op. Vermoedelijk zullen de meesten hiervoor kiezen. Maar de Canvas met een tv kan ook gewoon op de vloer staan. In dit scenario wordt de muurbeugel omgedraaid op de Canvas gemonteerd en wordt het omgetoverd tot een voet met eigen pootjes. Als je kiest voor een vrije plaatsing, dan heb je niets extra nodig. Ook hiervoor zit alles in de doos.
De Canvas en televisie kantelen bij een plaatsing op de vloer lichtjes naar achter, wat visueel wel knap is. Het televisietoestel hangt dan trouwens net zoals bij muurmontage in de Canvas-houder, de voet van de tv moet er sowieso af. De Canvas is achteraan strak uitgevoerd en de tv-houder is voorzien om kabels te verstoppen, waardoor je bij een heel vrije plaatsing – bijvoorbeeld in een loft – ook langs de achterkant een net resultaat krijgt. De tv-houder is zelfs ruim genoeg zodat je er desgewenst iets als een Apple TV in kunt verstoppen.
Meten is weten
Bij het monteren zie je de Canvas ‘naakt’. Interessant, want het is qua drivers iets heel anders dan een gewone soundbar. Hier geen piepkleine drivers die alles moeten doen, maar wel twee 29 mm tweeters, twee 6,5-inch midrange drivers en twee grote ellipsvormige basradiatoren. De Canvas is bovendien behoorlijk groot en diep, waardoor het in elk geval het kastvolume heeft om betere audioprestaties te ondersteunen. Ook slim: er is ook gedacht aan de interactie met de muur, dat bij een systeem zoals deze voor wollige, overzware bassen kon zorgen. Via een kamerkalibratiefunctie in de bijhorende Canvas-app worden de eigenschappen van een kamer vastgesteld en wordt de klank aangepast zodat helderheid beter wordt. Hiervoor wordt een minuutlang een luide testtoon afgespeeld terwijl je met een iPhone of iPad ontspannen rondloopt in de kamer. En wat als je een Android-gebruiker bent? Dan moet je een vriend met een iPhone uitnodigen of investeren in een Zen Microphone, een Bluetooth-microfoon van 125 euro die draadloos met je telefoon verbindt. Deze microfoon kennen we al van eerdere tests, onder meer van de Triangle Capella-speakers en de Primare SC15 MKII-voorversterker. Vermoedelijk gebruikt de Canvas dezelfde onderliggende software, afkomstig van Platin.
Het meten is niet bepaald moeilijk en levert echt wel een betere weergave op. We zouden trouwens zelfs mensen met een Apple-apparaat de Zen Microphone aanraden. De meting is met zo’n mike een stuk beter.
Streamen en meer
Canvas positioneert z’n toestel als een oplossing voor tv-audio én muziek. Dat laatste kan via een app op de tv, maar er zijn genoeg andere opties voorhanden. Bij de Canvas-app moet je niet zijn, maar muziek streamen kan voor nagenoeg elke muziekdienst via AirPlay 2 of Google Cast. Het toestel heeft daarnaast Spotify Connect en Tidal Connect aan boord, wat het rechtstreeks streamen vanuit de apps van die twee diensten mogelijk maakt. De Canvas verschijnt nog in Roon als niet gecertifieerd, maar binnenkort zou het ook vanuit die audiofiele software aan te sturen zijn.
En dan is er nog de BACCH 3D-functie. Op basis van een algoritme ontwikkeld door professor Edgar Choueri, vormt deze functie stereo om tot 3D-geluid. In tegenstelling tot alternatieven, zoals virtuele surroundcodecs, zorgt BACCH voor meer ruimtelijkheid zonder toonhoogte of dynamiek aan te tasten. Een deel van wat het doet is crosstalk tussen de linkse en rechtse speaker elimineren. Aanvankelijk was BACCH 3D enkel beschikbaar via high-end software dat in z’n meest complete vorm meer dan 10.000 euro kost. Een eerste demo die wij ooit hoorde was met een Dutch & Dutch actieve speakerset, waar BACCH via een plug-in van circa 1.200 euro kan toegevoegd worden aan 8c-speakers van 13.500 euro. Gegeven die prijzen, keken we wel op toen Canvas aangaf dat een (basis)versie van BACCH present is op hun toestel. Waarom basis? Bij de meest gesofistikeerde BACCH-versie wordt er gewerkt met metingen en een webcam om de positie van je hoofd continu te bepalen. Dat heb je uiteraard niet bij een systeem als dit. Het enige dat je moet doen om BACCH in te stellen is aangeven hoe ver je van de Canvas zit.
Heel omhullend
Meer dan zeventig procent van soundbar-eigenaars gebruikt zo’n toestel om regelmatig naar muziek te luisteren, viel ooit te lezen in een marktonderzoek van TCL. Het is een cijfer dat we kunnen geloven: de meeste mensen die kiezen voor een soundbar willen niet nog eens een bijkomende oplossing voor muziek in de woonkamer. De dynamiek en gelaagheid van een goede muziekopname weergeven via een soundbar is echter heel uitdagend. Van de Canvas verwachten we meer vanwege de grotere drivers en behuizing, en bij ‘Wild God’ van Nick Cave afgespeeld via de Apple Music-app op de LG-tv wordt die verwachting ook grotendeels ingelost. Het koor dat z’n stem laat horen bij de gelijknamige track heeft een geloofwaardige omvang, terwijl de vocals van Cave mooi gedefinieerd blijven. Het levert wel eerder een wall-of-sound-ervaring rond de tv dan heel licht en open instrumenten plaatsen in de ruimte, maar dat is een keuze dat wel veel muziek fijn doet klinken. Ook als je kritisch de oren spitst. ‘J.S. Bach: Cantata’ met Vikingur Ólafsson achter het klavier zal je zo nooit uit een soundbar horen vloeien. De Canvas ging ook vlot om met de bewegende effecten waarmee ‘Gaivotas’ van Rival Consoles van start ging. In onze woonkamer opgesteld aan de muur toonde de Canvas zich een echt basbeest, wat bij dit technonummer voor een feestje zorgde.
En ja, het BACCH-algoritme zorgde dat we meer ‘in’ de testmuziek zitten. Het is wel enkel echt effectief recht voor de tv, als er mensen schuin ten opzichte van het scherm zitten is de functie uitschakelen via de Canvas-app soms beter.
Geen surround, wel meeslepend
Hoe zit het bij het tv-kijken? Hier is het effect wat afhankelijk van het scène en sowieso waar je ziet. Maar bij een scène zoals de door Bono gezongen stukje in de finale van ‘Sing 2’, wanneer Ash – met Scarlet Johansson die toont dat ze echt kan zingen – en Clay Calloway opstijgen in de concertzaal wordt die beweging ook echt overgebracht. Even overschakelen naar BACCH ‘uit’ en het verschil is enorm. Bij deze film dat barst van muziek laat de Canvas zich echt van z’n beste kant tonen. Bekende hits als ‘Girl on Fire’ van Alicia Keys en ‘bad guy’ van Billie Eilish worden vol en met een mooie stereoscheiding gebracht, terwijl de spitse dialogen ook heel goed worden aangeleverd. Zelfs bij een actierijke scène, zoals het begin van de (JJ Abrams) ‘Star Trek’ waarbij een Starfleet-schip uit het niets aangevallen wordt, gaan kreten en dialoog niet verloren in het kabaal van ontploffingen en sirenes. Het is een mooi resultaat, dat bovendien cinematischer is dan verwacht. Die special effects komen wel heel heftig binnen. Hoewel het hier echt geen surroundervaring is, is het wel omhullend en heel machtig. Soms wat té, zelfs na de kamerkalibratie via een iPad was het nodig om de bassen wat terug te schroeven via de Canvas-app.
Wat ook opvalt is dat de Canvas veel meer krachtreserves heeft dan een soundbar. Draaien we het volume echt ver open bij een ruimtegevecht in de Star Trek-film dan klinkt het helemaal niet gauw gestresseerd of gecomprimeerd. Een goed resultaat, zelfs de spraak wordt nog discreet en natuurlijk aangeleverd.
De film ‘Roma’ van Alfonso Cuarón heeft een van de beste Dolby Atmos-soundtracks die er is. We gebruiken het vaak bij tests van AV-receivers en surroundspeakers, en kennen het dus heel goed. Wat bij de Canvas wordt aangeleverd is echter een basale stereomix, dus met veel minder ruimtelijke informatie. Toch weet het toestel met BACCH ingeschakeld veel meer van die ervaring aan te leveren dan verwacht. Terwijl de meid in het huis bezig is met een radio in de achtergrond, is het gevoel van realisme heel sterk en wordt de beweging ten opzichte van de pannende camera uitstekende overgebracht. Bij een Atmos-opstelling hangt het geroep van de straatventer hoog in de lucht, hier lijkt het eerder in de verte af te spelen. Dat is een verschil dat echter enkel opvalt omdat we dit fragment door en door kennen, natuurlijk. Als iemand deze audio voor het eerst op de Canvas zou horen, zouden ze heel overtuigd zijn. Het is dan ook een uitstekend resultaat, zeker vergeleken met bijna alle conventionele soundbars.
Conclusie
Geen enkel audiotoestel voor tv-geluid dat wij ooit getest hebben ontlokte zoveel complimenten van bezoekers. Omdat de Canvas zo naadloos aansluit op de tv en kan voorzien worden van een heel knap frontpaneel, krijg je ook echt een mooi resultaat. Als je het vergelijkt met reguliere soundbars is de Canvas overduidelijk een luxeproduct, zowel qua uitstraling als qua prijs.
Het is ook een toestel dat het qua audio het eigenwijs aanpakt, onder meer door geen surround te ondersteunen maar wel stereo via het BACCH-algoritme heel anders te presenteren. Zowel muziek als tv-geluid komen hierdoor indrukwekkend op je af. Vooral in de sweetspot is de ervaring bijzonder overtuigend. We zouden graag wat meer geluidsmodi of EQ-instellingen zien, maar zo houdt Canvas de bediening ook wel eenvoudig.
Ten slotte is de mogelijkheid dat je via nieuwe frontpanelen het uiterlijk kunt aanpassen of een upgrade naar een grotere tv kunt ondersteunen, is een slim aspect van het Canvas-systeem. Het zorgt ervoor dat dit al bij al niet goedkoop systeem een langere levensduur krijgt.
9.0
Beoordeling Canvas Canvas
Pluspunten
Integreert tot prachtig geheel met elke tv
Houten en Kvadrat-panelen zijn heel chique
Ingebouwde kamerkalibratie
Uitgebreide streamingopties
BACCH zet muziek open en gedetailleerd neer
Minpunten
Extra decoratieve frontjes prijzig
Beste resultaat vereist optionele Zen-microfoon
Vanwege installatie aanrader om bij dealer te kopen
Beoordeling Canvas Canvas
Geen enkel audiotoestel voor tv-geluid dat wij ooit getest hebben ontlokte zoveel complimenten van bezoekers. Omdat de Canvas zo naadloos aansluit op de tv en kan voorzien worden van een heel knap frontpaneel, krijg je ook echt een mooi resultaat. Als je het vergelijkt met reguliere soundbars is de Canvas overduidelijk een luxeproduct, zowel qua uitstraling als qua prijs.
Het is ook een toestel dat het qua audio het eigenwijs aanpakt, onder meer door geen surround te ondersteunen maar wel stereo via het BACCH-algoritme heel anders te presenteren. Zowel muziek als tv-geluid komen hierdoor indrukwekkend op je af. Vooral in de sweetspot is de ervaring bijzonder overtuigend. We zouden graag wat meer geluidsmodi of EQ-instellingen zien, maar zo houdt Canvas de bediening ook wel eenvoudig.
Ten slotte is de mogelijkheid dat je via nieuwe frontpanelen het uiterlijk kunt aanpassen of een upgrade naar een grotere tv kunt ondersteunen, is een slim aspect van het Canvas-systeem. Het zorgt ervoor dat dit al bij al niet goedkoop systeem een langere levensduur krijgt.
Reacties (0)