Review: Atoll SDA300 Signature – Eén voor allen, allen voor één

16 mei 2023 8 Minuten 0 Reacties
Atoll SDA300
FWD award

De Atoll SDA300 Signature is een alles-in- één muzieksysteem. Een geïntegreerde versterker die ook een D/A-converter en een netwerkspeler aan boord heeft. Niet de zoveelste op rij, maar een nobele musketier van goede Franse afkomst die tot veel meer in staat is dan je zou denken.

Het is niet het eerste product van Atoll Electronique dat ik hier over de vloer krijg. Integendeel, enkele jaren geleden werd me gevraagd om een review te schrijven over de Atoll DR200 Signature. Een cd-loopwerk dat zo goed presteert dat ik het voor mezelf gekocht heb. Daar heb ik tot op heden nog altijd geen spijt van. Daarna volgde nog een Atoll ST200 Signature-netwerkspeler die me even goed beviel. Helaas kan ik niet alle toestellen aankopen die hier de revue passeren, dus heb ik die netjes terug ingeleverd.

Ik moest er dan ook niet lang over nadenken toen Renato Sahadat van importeur Viertron me aanbood om met de nieuwe Atoll SDA300 Signature aan de slag te gaan.

Atoll Electronique

Voor degenen die nog niet zo vertrouwd zijn met het Franse merk: Atoll Electronique is het geesteskind van Stéphane en Emmanuel Dubreuil. Twee fervente surfers en muziekliefhebbers die meer dan 20 jaar geleden uit liefde voor hun sport de naam van hun bedrijf baseerden op een hoefijzervormig koraaleiland, ook atol genoemd, waar ze zo graag op de hoge golven surfen.

De twee broers houden niet van strakke lijnen. Daarom hebben ze het front van alle Atolls mooi afgeronde hoeken en een speelse lijn meegegeven die aan een golf doet denken. Leuk en tegelijk kenmerkend.

Atoll SDA300 Signature

Als je de Atoll SDA300 Signature uit zijn verpakking tilt, valt het meteen op dat je met een stevig gebouwd apparaat te maken hebt. Hij legt een niet onaanzienlijke 19 kilo in de schaal. Dat is niet alleen te danken aan het 8 millimeter dikke front in geborsteld aluminium maar ook aan het stevige metalen chassis, de twee krachtige toroïdale transformators en de hoogwaardige componenten die de SDA300 aan boord heeft.

De looks

Op het fraaie front met zijn uitgefreesde golfvorm die bovenaan links vertrekt en rechtsonder uitvloeit, is een groot 5 inch TFT-kleurenscherm geplaatst waarop je duidelijk alle informatie over de apparaatfuncties, de cover art en songdetails van de afgespeelde muziek kunt aflezen.

De SDA300 Signature wordt bediend met twee handige grote draai/druktoetsen die uiterst links en rechts op het front gemonteerd zijn. Daarnaast kun je hem ook bedienen met de meegeleverde afstandsbediening en met Apple- en Android-apps. De SDA300 is beschikbaar in zwart of zilver geanodiseerd geborsteld aluminium.

Inputs & outputs

De SDA300 beschikt over 2 analoge RCA-inputs en 2 coaxiale S/PDIF-inputs, 2 optische toslink-inputs en 2 USB-A-inputs, waarvan 1 op het front en 1 op de achterkant. Voorts zijn er natuurlijk de outputs voor de speakers, 1 pre-out, 1 coaxiale S/PDIF-output en 1 optische S/PDIF toslink-output aanwezig. Voeg daar nog de netwerk- en stroomnetaansluitingen, de connectoren voor bluetooth- en wifi-antennes en de uitgang op het front voor een hoofdtelefoon aan toe en je weet dat je met deze alles-in-een alle analoge en digitale kanten uit kunt.

Een volledig en hoogwaardig muzieksysteem

Het maakt niet uit of de muziek op een externe NAS of in een muziekbibliotheek op een PC opgeslagen is, de SDA300 streamt het allemaal. De Burr Brown PCM1792-DAC zorgt ervoor dat alle digitale content keurig omgezet wordt naar muziek.

Met een vermogen van 2 x 150 watt RMS bij 8 ohm dat geleverd wordt door de MOSFET’s van de dubbele push-pull eindtrap is dat voor de SDA300 een fluitje van een cent. Sluit er een externe platendraaier met phono-amp of een cd-transport op aan en je hebt een volledig en hoogwaardig muzieksysteem in huis. Vergeet natuurlijk ook niet een paar goede speakers.

Gebruiksmogelijkheden

De ingebouwde netwerkspeler is compatibel met Roon. Het volstaat om via de instellingen van de SDA300 de laatste update te downloaden en in te stellen om Roon te gebruiken. De SDA300 biedt ook directe toegang tot de streamingdiensten van Qobuz, TIDAL, TIDAL Connect, Deezer, Spotify en HIGHRESAUDIO. Toegegeven, het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord via de draaiknop op het front is niet zo handig. Bij de minste fout kun je helemaal opnieuw beginnen. Gelukkig is dat slechts een eenmalig proces.

De SDA leest alle mogelijke bestanden, van MP3, FLAC, AAC, ALAC, AIFF, WMA, OGG en WAV tot MQA, DSF en LPCM, in resoluties tot 24-bit/192 kHz en DSD64 en DSD128.

Eén voor allen, allen voor één

“Heeft dat niet met de drie musketiers te maken?”, hoor ik u denken. “Maar waren die eigenlijk niet met vier?” Klopt, de SDA300 Signature heeft nog een vierde troef in huis. Dankzij zijn pre-out kan hij ook gebruikt worden als voorversterker met ingebouwde DAC en netwerkspeler. Ofwel gebruik je de pre-out om er twee (actieve) subwoofers op aan te sluiten.

De testopstelling

Dat de Atoll SDA300 Signature het hier in mijn set uitstekend deed, lag geheel in de lijn der verwachtingen. Maar om zeker niet beticht te worden van favoritisme, en ook uit pure nieuwsgierigheid, ben ik ermee naar een bevriende high-end-dealer getrokken. Francis Wijgaerts van Technology Factory was er wel voor te vinden om de SDA300 te combineren met een set Tannoy Prestige Turnberry GR-speakers (€ 8200/paar), een Moon 260D cd-transport met DAC (€ 3450), een Clearaudio Performance DC-draaitafel met Clarify-toonarm en Maestro V2 MM-element (€ 4883), een EAR 834P Chrome buizen-phono-versterker (€ 1895), Lavardin CMA Ultra Low Memory Dual Insulation-luidsprekerkabels (€ 2350/set) en Clearaudio Six-stream Plus RCA interconnects (€ 440/set). Een buitenproportionele set ten opzichte van de Atoll SDA300 Signature met een prijskaartje van € 4100. Des te interessanter en spannender om te beluisteren natuurlijk.

Een eclectische mix

We vermijden typische beursmuziek zoals Keith Don’t Go, Stimela, No Sanctuary Here en andere ‘klassiekers’ waarvan we al lang oververzadigd zijn en wapenen ons met een stapel vinyl en cd’s met muziek van alle tijden. De muziek die u en wij thuis willen horen. Zoals die van Herman van Veen, Jim Reeves, Illinois Jacquet, Malia, Dusty Springfield, Stef Bos en Joe Dassin. Maar ook van het Tingvall Trio, Rebecca Pidgeon, Nicolás Jaar, Leonard Cohen, Georges Moustaki, Manu Katché, Keb’ Mo’, Shirley Horn, het Yuri Honing Trio, Stanley Turrentine, Todor Todorovic, Patricia Kaas, Bart Peeters en vele anderen. Een eclectische mix van oud en nieuw vinyl, cd’s en streaming audio waarmee we uren zoet zijn.

Een heerlijke luistersessie

De Atoll SDA300 Signature laat zich niet intimideren door de dure jongens waarmee hij omringd is. Integendeel, hij gaat er mee om alsof het de normaalste zaak ter wereld is. De rijkelijke muzikaliteit van deze Fransman is verrassend. Frivool en uitbundig zoals de Fransen zelf, maar tegelijk ook ontspannen en rustgevend. De SDA300 valt op geen enkel moment door de mand. Hij houdt alles strak onder controle en schetst een podium waarop alle instrumenten en stemmen duidelijk een plaats krijgen. Strak afgelijnd zonder enige vorm van versmelting, maar zeker niet klinisch koel.

Alle muzieklijnen komen met een perfecte timing keurig bij elkaar. De dynamiek en detaillering zijn ronduit overweldigend. We worden meegetrokken in de muziek en beleven een heerlijke luistersessie.

Als de sterkte van een ketting bepaald wordt door de zwakste schakel, dan is die zwakste schakel zeker niet de Atoll. In deze ketting is gewoon geen zwakke schakel.

Prijs

Zoals gezegd kost de Atoll SDA300 Signature 4100 euro. Dat is een meer dan redelijke prijs. Volledig conform de filosofie van de gebroeders Dubreuil die dankzij hun rationele ontwerpen en het gebruik van componenten van de hoogst mogelijke kwaliteit een uitzonderlijke prijskwaliteitsverhouding nastreven. Als je een aparte versterker, DAC en muziekspeler moet kopen met dezelfde muzikale kwaliteiten ben je beslist veel duurder uit.

Conclusie

De SDA300 Signature is een ronduit uitstekende versterker/DAC/muziekspeler. Een alles-in-een muzieksysteem dat veel meer in zijn mars heeft dan je zou denken. Een eerlijk product waarmee je alle kanten uit kunt. Beknibbel niet op een set bijhorende speakers want je zou hem onrecht aandoen. Een absolute aanrader!

Redacteur: Edouard Hendrix

Prijs

Atoll SDA300 Signature € 4.100,-

 

Viertron, www.viertron.nl,
Atoll, www.atoll-electronique.com

Reacties (0)