Review: Atoll SDA 200 Signature – Liberté, égalité et fraternité

19 mei 2022 7 Minuten 0 Reacties
Atoll
FWD award

Wat hebben het motto van Frankrijk ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ en Atoll Electronique met elkaar gemeen? Meer dan je zou denken. Vooral als je weet dat ze er bij Atoll in geslaagd zijn om drie evenwaardige modellen broederlijk samen te voegen tot een all-in-one toestel waarmee je bevrijd bent van opeengestapelde toestellen en meters bekabeling.

Stéphane en Emmanuel Dubreuil hadden een goede reden om in 1997 het Franse Atoll Electronique op te richten. De twee broers uit Normandië wilden namelijk een gat in de markt opvullen en redelijk geprijsde high-end audio voor prijsbewuste audiofielen aanbieden. De naam van hun bedrijf ontleenden ze aan de ringvormige eilanden in de Maladiven, atols genoemd, die bijzonder geliefd zijn bij surfers en duikers. Die ronde vormen vind je terug in het design van al hun ontwerpen. Elegant en origineel, onmiddellijk herkenbaar.

Déjà vu

Het is niet de eerste keer dat ik een Atoll voor de kiezen geschoven krijg. De Atoll CD Drive DR200 Signature, de Atoll ST200 Signature voorversterker/netwerkspeler/DAC en de Atoll DAC 300 D/A converter passeerden al eerder de revue. En dat tot zeer grote tevredenheid. En laat het nou net die ST200 Signature voorversterker/netwerkspeler/DAC zijn die Atoll samen met de Atoll IN200 Signature geïntegreerde versterker ondergebracht heeft in één toestel: de Atoll SDA 200 Signature.

Atoll SDA 200 Signature

De SDA 200 is opgebouwd uit een voorversterkergedeelte met discrete componenten in pure klasse A en een eindversterkergedeelte. Twee krachtige ringkerntransformatoren staan in voor een gescheiden voeding van het analoge en het digitale gedeelte van de SDA 200 zodat beide circuits elkaar niet beïnvloeden. Met zijn vermogen van 2 x 120 Watt in 8 Ohm of 2 x 200 Watt in 4 Ohm is de SDA 200 krachtig genoeg om veeleisende speakers aan te sturen. Niettemin kan hij dankzij de pre-out eenvoudig gekoppeld worden aan een power amp zoals de Atoll AM200se. Voor het DAC-gedeelte zet Atoll de gereputeerde Burr-Brown PCM1792 chip van Texas Instruments in. De SDA 200 is eveneens een DLNA en UPnP compatibele netwerkspeler en streamer. Hij streamt niet alleen alle audiobestanden uit je netwerk maar ondersteunt ook de meeste streamingdiensten zoals Spotify, Qobuz, Tidal en Deezer. En net zo goed kan hij via de ingebouwde bluetooth muziek streamen vanaf een smartphone, tablet of pc. De SDA 200 Signature leest een resem bestanden zoals DSF, LPCM, FLAC, ALAC, AIFF, WMA, OGG, WAV, AAC en MP3. Hij ondersteunt PCM resoluties tot 24-bits/192 kHz en DSD 64 en 128. De bestanden worden in gapless-modus afgespeeld, wat zorgt voor continu afspelen zonder enige laadtijd tussen de titels. Een erg handige functie, zeker voor live albums. Het Airable-systeem van de SDA 200 geeft toegang tot meer dan 100.000 radiostations en podcasts over de hele wereld.

Looks

Het fraaie, afgeronde aluminium front van de Atoll SDA 200 Signature met de kenmerkende uitgefreesde ‘golf’ die van links naar rechts loopt, wordt gedomineerd door een groot en helder LCD-display dat niet alleen de eigenschappen van de afgespeelde tracks weergeeft maar ook de albumcover toont. Links van het display dat overigens geen aanraakscherm is, bevindt zich een grote draaiknop om door het menu van de SDA 200 te scrollen. Rechts van het display doet een tweede grote draaiknop dienst als volumeregelaar en aan/uitschakelaar. De SDA 200 Signature oogt modern en stijlvol en is direct herkenbaar als een Atoll. Met zijn 440 x 320 x 90 mm voldoet hij aan de gebruikelijke afmetingen voor hifi-apparaten. Maar als je Atoll uit de doos tilt, bemerk je dat hij met zijn 11 kg droog aan de haak best robuust gebouwd is. De afwerkingskwaliteit is onberispelijk. De SDA 200 is beschikbaar in zilver en zwart. Met de handige bijgeleverde afstandsbediening kun je meerdere Atoll’s bedienen zoals een streamer of cd-speler.

In & out

De SDA 200 Signature beschikt over een respectabel aantal in- en uitgangen. Naast twee analoge ingangen beschikt hij over twee S/PDIF coaxiale (PCM 24bits/192kHz), twee S/PDIF optical Toslink (PCM 24bits/192kHz) ingangen en twee USB-A poorten waarvan één op de achterzijde en één op het front waar ook de headphone output zit. Uiteraard is er ook nog de ingang voor een netwerkkabel en twee antennes voor de bluetooth module. De degelijke RCA-uitgangen voor de luidsprekers zijn uiterst links en rechts op de SDA 200 gepositioneerd. Daar tussenin bevinden zich nog een pre-out, een SPDIF coaxial, een S/PDIF optical Toslink uitgang en een 12V output trigger.

Bediening

De Atoll is niet Roon-ready, maar dat bederft de pret niet echt. Via de Atoll-app heb je directe toegang tot Qobuz, Tidal en Deezer en via het display van de Atoll en de bijgeleverde afstandsbediening geraak je ook aardig op weg om in je muziekbibliotheek te grasduinen. De installatie en configuratie is een fluitje van een cent. De SDA 200 start onmiddellijk op zodra de netwerkkabel aangesloten is.

De set

Voor de test laat ik de Atoll SDA 200 Signature een setje Sonus faber speakers aansturen. Uiteraard is ook de Atoll CD Drive DR200 Signature, het cd-loopwerk des huizes van de partij. De bekabeling is van AudioQuest.

Jazz at the Pawnclub

De Atoll SDA 200 Signature heeft een warm en aangenaam karakter. Dat heeft hij ongetwijfeld te danken aan de high-end transistoren en condensatoren die hij aan boord heeft. Dat valt meteen op bij het beluisteren van het album ‘Jazz at the Pawnshop’ van Arne Domnérus. De SDA 200 weet de gezellige sfeer van de jazzclub in de huiskamer op te roepen en schetst een ruim podium waarop de muzikanten de nodige ruimte krijgen om hun ding te doen.

 

Voilà

Barbara Pravi, de aimabele Française die helaas het songfestival niet gewonnen heeft, beschikt over een ontroerende maar krachtige stem. Pravi’s glasheldere stemgeluid dat rijkelijk overgoten is met een Edith Piaf-sausje knalt uit de speakers. Hier zou je scherpe randjes verwachten, maar die blijven uit. Wat je hoort is de rijkelijke detaillering waarmee de Atoll de prestatie van Pravi weergeeft. Voilà is een schitterende nummer, de SDA 200 voelt er zich thuis bij.

 

Kaskade

Met On your mind van Kaskade wordt de laagweergave van de SDA 200 tot het uiterste beproefd. De Amerikaanse DJ en producer pompt de diepst mogelijke bassen de luisterruimte in, maar de Atoll geeft geen krimp. Hij weet het bijna buitensporige elektronische geweld prima te beheersen. Draai de volumeknop fors open, maar verwittig wel eerst even de buren. Je waant je niet langer in de jazzclub maar in een discotheek.

Blue Coast Collection - The E.S.E Sessions

Het zou uiteraard jammer zijn om de Atoll SDA 200 Signature niet op de SDA 200 aan te sluiten. Kwatongen die beweren dat de cd afgedaan heeft, moeten maar eens naar deze combinatie luisteren. Het schijfje dat geëngineerd werd door de Franse legende Jean Claude Reynaud van JMR Audio, is een schoolvoorbeeld om de akoestische eigenschappen van een set te analyseren. De definiëring van de SDA 200 is ronduit schitterend. Dit is puur genieten.

Conclusie

Atoll heeft met de Atoll SDA 200 Signature de allerbeste componenten uit eigen huis samengebracht in een bijzondere alles-in-een. Het resultaat van een wel doordachte en zorgvuldige combinatie van hoogwaardige componenten. De SDA 200 blinkt niet alleen uit op technisch vlak en gebruiksgemak, maar ook – en misschien vooral – op muzikaal vlak. Deze Atoll is een geschikte partner voor all-in-one liefhebbers die toch een uitstekende geluidskwaliteit verlangen. De gebroeders Dubreuil zijn bijzonder goed geslaagd in hun opzet om met de SDA 200 Signature een ‘redelijk geprijsde high-end all-in-one voor prijsbewuste audiofielen’, aan te bieden. Atoll heeft me nog maar eens aangenaam verrast. Vive la France, vive Atoll!

Redacteur: Edouard Hendrix

Prijs:

Atoll SDA 200 Signature € 3.000,- www.viertron.nl

Reacties (0)