Receiver aansluitingen

kabels portal

Als er één apparaat in het home cinema-systeem is dat over een overvloed aan aansluitingen beschikt, dan is het de av-receiver. Dit apparaat komt met tientallen aansluitingen voor zowel audio als video. De belangrijkste opties behandelen we in dit artikel.

Video-aansluitingen

Op een receiver zitten tal van aansluitingen. Elk component dat je wilt aansluiten (Blu-ray speler, game console, etc.) heeft zijn eigen video-uitgang. De meest voorkomende aansluitingen voor componenten zijn HDMI (digitaal) en component (analoog). Deze aansluitingen bieden de hoogste beeldkwaliteit en via de receiver wordt het beeld doorgezet naar de tv. HDMI kan Full HD (en hoger) doorsturen terwijl component niet de hoogste resolutie aankan. Lees meer over HDMI versies. Naast HDMI en component kun je soms ook de volgende aansluitingen gebruiken, al zien we die steeds minder terug. In 2017 is HDMI de enige echte standaard.

Composiet (het gele tulp kabeltje)

Scart (de welbekende scartkabel)

S-video (één kabel met pinnetjes)

Deze aansluitingen geven wel een lagere beeldkwaliteit, maar sommige componenten, zoals bijvoorbeeld een oudere game console, bieden vaak alleen deze oplossing. Lees meer over het verschil tussen component, composiet en S-Video.

Audio-aansluitingen

De analoge RCA, of tulp, aansluiting is speciaal en alleen voor audio. Het is de meest bekende audio aansluiting, maar geeft niet de beste kwaliteit. De RCA kabel is een rood/witte kabel welke stereo-geluid van het component naar de receiver doorstuurt. Deze kabel is ook puur analoog en wordt veelvuldig gebruikt voor het verbinden van audiobronnen met een bijvoorbeeld een receiver of een Hifi-systeem. Er bestaan ook RCA kabels met nog een extra GELE kabel, naast de rode en de witte. Deze gele kabel kun je gebruiken om video materiaal door te sturen, mits de bron en de ontvanger gebruik maken van de gele video-aansluiting.

Ook zijn er digitale aansluitingen speciaal voor audio, zoals digitaal coaxiaal en optisch. Deze aansluitingen geven de beste audiokwaliteit, zonder verlies van signaal, wat in analoge verbindingen wel kan gebeuren. Door deze digitale audio kabels kunnen surround audioformaten gestuurd worden. Ditzelfde geldt ook voor de HDMI kabel. Het voordeel van de HDMI kabel boven deze kabels is dat de HDMI ook nog eens video doorstuurt waardoor er maar één kabel nodig is.

Lees meer over audiokabels voor een optimaal geluid.

Bedenk van te voren wat je wilt

Voordat je een receiver aanschaft is het verstandig om een overzicht te maken van alle apparaten die je wilt aansluiten op je nieuwe home cinema systeem, zoals ook de wat oudere cassettedeck, platenspeler, spelcomputer, DVD/Blu-ray spelers, een (HD)tv decoder en wellicht een laptop/computer en een internetverbinding. Ook de uitgangen zijn van groot belang. Wil je in meerdere ruimtes beeld en/of geluid hebben? Gebruik je een (Ultra) hd tv of nog een oudere beeldbuis tv? Welke aansluitingen zorgen voor het beste beeld? Als je dit allemaal op een rijtje hebt kun je gaan zoeken naar de perfecte receiver.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, receivers, luidsprekers, smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide homecinema informatiegids.