Laowa Argus CF 33mm f/0.95: voor een vriendelijke prijs het best haalbare

21 april 2022 4 Minuten 0 Reacties
Laowa_33-SE_16

Archief Digital Movie 143-2022
Ultralichtsterke standaardobjectieven van primekwaliteit worden steeds meer bereikbaar. Het furore makende merk Laowa biedt inmiddels een 33 mm (bij het beoogde APC-sensorformaat rond de 50 mm) met een lichtsterkte van f0.95. Dat is ideaal voor portretten, opname bij weinig licht en de filmische look bij video. Bovendien zijn de optische prestaties van deze manueel scherp stellende primelens verrassend goed.

De Laowa Argus 33mm f/0.95 maakt deel uit van een bredere lijn Argus lenzen die allemaal een maximaal diafragma van f/0.95 hebben. Naast de 33mm voor APS-C camera’s zijn er ook nog de 35mm f/0.95 en 45mm f/0.95 die geschikt zijn voor full frame camera’s.

Geheel andere koek
Objectieven voor foto en video met een lichtsterkte hoger dan f/1.2 zijn gewild maar helaas vaak aan de zeer prijzige kant. Zit er een voordeliger exemplaar tussen dan vallen de optische prestaties regelmatig tegen. Met name bij de volle diafragmaopening pakken de scherpte, randafval en het contrast vaak matig tot gewoon slecht uit. En om voor een bruikbare beeldkwaliteit te moeten diafragmeren naar f/2.8 of f/4 is zeker niet de bedoeling.
Gelukkig is dit geheel andere koek bij de Laowa Argus 33 mm f/0.95 voor het APS-C en DX formaat bij video en foto. Die presteert meteen bij volle opening al behoorlijk. Bovendien vallen de prijs en het gewicht lekker mee. Wel moet je bij deze primelens inleveren op autofocus en interne optische beeldstabilisatie. Niettemin is dit objectief winnaar geworden van de EISA-award voor beste lichtsterke manuele lens voor 2021-2022. Leverbaar voor Canon RF, Nikon Z, Sony E en Fujifilm X.

De voordelen van f/0.95 en bouw
Als eerste uiteraard de ultrahoge lichtsterkte. Met dit objectief kan je bijna in het duister zien. Dat maakt sfeeropnamen bij bestaand licht een stuk gemakkelijker. Ten tweede de uiterst geringe scherptediepte. Die komt goed van pas bij portretten (maakt hen los van de achtergrond en de bekende filmische look bij cinematografie).
De APO- en low dispersion-lenselementen doen prima hun werking bij het voorkomen van lens- en kleurafwijkingen. De maximale scherpte is inderdaad van meskwaliteit. Verder is er een fraaie Bokeh bij de grotere lensopeningen.
Voor video zijn interessant het traploos werkende diafragma en een minimale focusbreathing. N.B.: De zogenaamde focusbreathing is dat bij het focusseren de uitkadering (licht) verandert.
De scherpstelslag, de focusworp, bedraagt 300 graden. Dat zullen cinematografen appreciëren om nauwkeurig en langzaam te kunnen focusseren. Sommige snel werkende fotografen zullen dat echter te lang vinden.
Het gewicht is 590 gram, de lengte x diameter: 83 x 72 mm. Het objectief is niet stof- en spatwaterdicht. De scherpstelling is handmatig en er is geen OIS aan boord.  De minimale scherpstelafstand bedraagt 35 cm. En de filtermaat is 62 mm, bescheiden bij deze lichtsterkte. Een gekantelde zonnekap wordt meegeleverd. De Laowa Argus CF 33mm f/0.95 ligt goed in de hand en valt soepel en intuïtief te bedienen.

Optische kwaliteit
Deze is zoals gezegd onverwacht hoog voor dit type objectief. Een prachtige scherpte en contrast. Geen chromatische aberratie of storende vervorming en lichtafval. De Bokeh geeft een prachtige overgang van scherp naar onscherp. Bij video behoef je eigenlijk niet de corrigeren voor chromatische aberratie. Uiteraard zit je bij f/0.95 echt aan de grens wat deze lens optisch kan. Toch blijft de scherpte op een degelijk tot goed bruikbaar niveau. Menig duurdere concurrent doet dat niet beter. Bij het diafragmeren naar f/2.8 wordt de scherpte al optimaal. De prestaties voor 4K video zijn zonder meer goed en vanaf f/2.8- f/5.6 idem voor 8K.

Conclusie
De Laowa Argus 33mm f/0.95 is een duidelijk vertegenwoordiger van de top modellen primelenzen van dit merk. Het objectief mikt op de hybride foto/cinematograaf met APS-C en DX systeemcamera die voor een vriendelijke prijs het best haalbare uit de low light optische kan wil. De handmatige scherpstelling en beeldstabilisatie alleen in de camerabody zijn voor deze doelgroep zelfs gewenst of vormen geen bezwaar.

Prijzen & Info
Laowa Argus 33 mm f/0.95 € 599,-
Laowa Argus 35 mm f/0.95 € 1.069,-
Laowa Argus 45 mm f/0.95 € 979,-
www.laowa.nl

Ulco Schuurmans

 

 

Reacties (0)