Dossier: 3 luxe bluetoothspeakers tot 100 euro vergeleken – wat is de beste?

12 juli 2020 + 10 minuten 0 Reacties
Bluetoothboxen

Soms heb je net wat meer power nodig dan een goedkope, kleine speaker kan bieden. We vergelijken drie kleine, luxe bluetoothspeakers van Sony, Anker en JBL. Welke komt als beste uit de verf?

We hebben recentelijk besproken welke goedkopere luidsprekers er handig zijn om in je tas te gooien, maar misschien heb je net wat meer power nodig. We hebben drie bluetoothspeakers van tussen de 50 en de 100 euro vergeleken, zodat je het beste geluid kunt meenemen naar de camping, het strand of simpelweg je tuin.

Drie bluetoothspeakers tot 100 euro vergeleken

Er zijn veel aspecten om in ogenschouw te nemen wanneer je een bluetoothspeaker aanschaft. Ten eerste is er natuurlijk de kwaliteit van het geluid. Klinkt hiphop wel lekker met een goede bas? Is het geluid rijk genoeg om een heel orkest goed te laten klinken? Is rockmuziek niet te schel? Daarnaast is het handig als een speaker een goede accu heeft. Hoewel ze erg handig zijn om binnenshuis te gebruiken, zijn ze zeer geschikt voor onderweg of buiten en daar is meestal geen stopcontact beschikbaar. Deze en andere aspecten nemen we mee in onze vergelijking.

Sony SRS-XB32

Naast geluid en uithoudingsvermogen is er nog iets dat de ene speaker overduidelijk scheidt van de andere: het uiterlijk. Sony’s XB32 heeft dat goed voor elkaar. Deze speaker heeft in principe een redelijk traditionele speakerlook, namelijk een soort langwerpige cilindervorm die je verticaal plaatst. Het ene deel is gemaakt van hard plastic, de rest van stof met daarin de 48mm drivers.

Echter komt deze speaker nog met wat extra’s, namelijk een microfoon om telefoongesprekken mee aan te nemen. Maar ook qua uiterlijk: het heeft een vrolijke led-strip met allerlei kleuren licht en een soort stroboscooplampjes. Via de app van Sony kun je de led-strip beïnvloeden, zo kun je hem constant dezelfde kleur naar keuze instellen of op de maat van de muziek laten meekleuren. Je kunt een toestel via bluetooth (4.2) paren, maar het is ook mogelijk om de nfc-chip in je Android-telefoon in te schakelen en langs de bovenkant van de speaker te halen.

Hoewel de led-strip een geweldige toevoeging is die de luidspreker een echte gangmaker maakt, zijn de stroboscooplampjes eigenlijk wat storend. Ze zijn geplaatst onder het stoffen gedeelte van de speaker. Er zit er aan beide kanten een, waardoor je recht in de lampjes tuurt als je de speaker bekijkt. Bovendien voegen ze niet zoveel toe aan een feestje, juist omdat ze vrij klein zijn. Dit had wat ons betreft dan ook achterwege mogen blijven. Een origineel idee, dat wel.

De speaker heeft een ip-rating van 67, wat wil zeggen dat hij goed tegen stof kan en tot op zekere hoogte ook wel een plens water zal overleven. Met zijn gewicht van 900 gram kan hij makkelijk worden meegenomen, al neemt hij met zijn formaat van 23 bij 10 bij 10 cm wel vrij veel ruimte in. De manier waarop SRS-XB32 oplaadt is wel wat ouderwets, want hij maakt nog gebruik van micro-usb. Iets dat acceptabel is voor goedkopere speakers, maar met een prijspunt van 100 euro hadden we voor deze moderne speaker op z’n minst een usb-c-oplader verwacht.

Het geluid, dat is belangrijk. Deze speaker heeft een optie die we vaker zien op Sony-speakers: extra bass. We hebben in onze testperiode voornamelijk geluisterd met deze optie aan, omdat het simpelweg net even wat meer body geeft aan de audio-ervaring. Daarnaast kan Sony’s XB32 een flink geluid afgeven. Juist door zijn flinke omvang heeft hij meer ruimte om geluid groter te maken en dat is te merken. De batterij gaat wel flink achteruit als je hem inderdaad zo luid zet en alle lichten aan hebt: je doet er dan ongeveer 10 tot 12 uur mee. Heb je alles uit, dan belooft Sony 24 uur muziek luisteren.

JBL Flip 5

JBL Flip 5 heeft in vergelijking met Sony’s XB32 aanzienlijk minder toeters en bellen. Hij heeft een wat stoerdere look en geen lampjes, maar ook geen microfoon. Het is een robuuste speaker die zich het beste laat vergelijken met een blikje frisdrank. Als het tenminste gaat om uiterlijk, want het geluid uit deze volledig cilindervormige luidspreker is bepaald niet blikkerig.

De luidspreker bestaat vooral uit een ruwe, stoffen materiaal, gecombineerd met rubber. Aan de zijkanten zie je waar de bas vandaan komt, want er zit een uitroepteken op één zijde om je te waarschuwen dat gedeelte vrij te houden voor de trilling. Dankzij het touwtje is de speaker makkelijk ergens aan te bevestigen en krijgt hij een wat sportiever uiterlijk. Hij is met zijn gewicht van ruim 500 gram sowieso licht en dankzij zijn compacte vorm erg makkelijk om mee te nemen, ook als je iets sportiefs gaat doen.

Zwemmen bijvoorbeeld, want met een ipx7-rating is deze speaker vooral goed bij een zwembad, al heeft hij wat meer problemen met stof. Juist omdat hij van rubber is, blijft zand eerder aan hem kleven. Let hier dus op als je hem wel mee wil nemen naar het strand of je bijvoorbeeld wat zand of kruimels in je tas hebt. In je tas past hij verder goed: hij is 18 bij 7 centimeter. Je kunt er ook twee meenemen, want als er iets is dat JBL-speakers goed kunnen, dan is het wel samenwerken om op een feestje van beide kanten muziek te laten klinken.

Hij mag dan geen poespas hebben in de vorm van lampjes, dat maakt hij zeker goed als het gaat om geluid. Hij kan niet overweldigend hard, maar het geluid is erg stevig met een goede bas, zonder schelle klanken. Zeker voor het formaat is het bijna bizar hoe goed het geluid is dat uit deze gadget komt. Of je nu klassieke muziek wil luisteren, pop of dancehall: JBL Flip 5 draait er zijn hand niet voor om.

JBL Flip 5 kost gemiddeld 90 euro. Je kunt hem opladen via usb-c en dan gaat hij zo’n 10 uur mee, afhankelijk van hoe hard je hem zet. Hij heeft daarmee een aanzienlijk minder goede accu dan de Sony XB32. Aan de andere kant zul je hem meestal maar een paar uur gebruiken, of anders waarschijnlijk dichtbij een stopcontact zijn, waardoor de batterijduur zeker voor dit type gadget helemaal niet slecht is.

Anker Soundcore Flare 2

We sluiten deze vergelijking af met een speaker die het wat rustiger aandoet: Anker Soundcore Flare 2 is zowel in grootte als in prijs. Vergis je echter niet. Met een prijs van 80 euro is Soundcore Flare 2 geen goedkope bluetoothspeaker, maar hij stelt dan ook niet teleur als het gaat om geluidskwaliteit.

Het eerste wat opvalt is zijn uiterlijk, want dat is wel even wat anders dan andere speakers van zijn prijsklasse. Wel een soort cilindervorm, maar dan ietwat uitlopend aan de onderkant waardoor een kegelvorm ontstaat. Dat is een interessante keuze, want hierdoor lijkt de speaker veel meer op een luidspreker voor binnenshuis. Zeker door de stof die is gebruikt, die wat minder ruw is dan die van JBL, lijkt het bijna een speaker die alleen bedoeld is voor indoorgebruik.

Laat je daar echter niet door op het verkeerde been zetten. Net als JBL Flip 5 heeft hij een rating van ipx7, wat betekent dat hij aan de rand van het zwembad goed tot zijn recht komt, maar liever uit de buurt blijft van stof en zand. Ondanks zijn wat luxere en minder robuuste uitstraling, kan Anker Soundcore Flare 2 meer hebben dan je zou verwachten. met zijn gewicht van een kleine 600 gram kun je ook deze speaker met gemak in je rugtas meenemen.

Er is naast de vorm nog wel een ander groot verschil tussen de JBL en de Anker. In tegenstelling tot ledlampjes of geen lampjes koos Anker voor twee regenboogkleurige ringen: eentje aan de top en eentje aan de onderzijde. Deze kunnen via de Soundcore-app worden ingesteld. Het kan op allerlei facetten van de muziek die je luistert, maar je kunt ook een klein straaltje licht langs de ringen laten gaan, wat meer geschikt is voor een stijlvol diner in plaats van een druk feestje.

Het geluid uit de Anker Soundcore Flare 2 is goed, maar niet zo krachtig als de twee hierboven beschreven. Je kunt de bass wel versterken, maar hij haalt het niet bij de krachtige bas van de bovenstaande bluetoothluidsprekers. Zeker als je de BassUp (extra bass) niet aanzet, dan neigt Anker Soundcore Flare 2 wat plat te klinken. Waar deze speaker met hiphop niet helemaal goed uit de verf komt, is het bij klassieke muziek en gitaarmuziek juist een topper. Hoge tonen zijn duidelijk aan deze speaker goed besteed. Houd het volume wel wat laag, want hij lijkt ietwat ruis op de lijn te krijgen als je veel vraagt.

De 80 euro kostende Soundcore Flare 2 is ongeveer 16 centimeter hoog en 9 centimeter breed. Het is dus echt een vrij kleine speaker, al lijkt hij door zijn lichtshow wel groter en valt hij zeker op in een kamer. Hij kan worden opgeladen via usb-c en de batterij gaat ongeveer 8 tot 10 uur mee. Daarnaast is hij voorzien van een microfoon, waardoor je er ook telefoongesprekken mee kunt aannemen. Net als JBL is ook Anker Soundcore Flare 2 in staat om samen te werken met andere Flare 2-speakers.

Conclusie – wat is de beste betaalbare bluetoothspeaker?

Als je meer wil investeren in een bluetoothspeaker dan 60 euro, dan is het verstandig om dichterbij de 100 euro-speakers te gaan zitten. Hoewel Anker Soundcore Flare 2 zeker eigenschappen heeft die we fantastisch vinden, waaronder zijn wat chiquere uiterlijk, lijken de Sony en de JBL net even wat meer power te geven en dat blijft het belangrijkst als het gaat om speakers voor onderweg en buiten. We hebben het dan niet alleen over de kracht van de audio, maar ook van de batterij.

Het gaat dus echt tussen de JBL en de Sony. De Sony heeft als toffe gimmick dat je er een complete lichtshow van kunt maken, terwijl hij dankzij zijn omvang en gewicht wel iets minder aantrekkelijk is om in je tas mee te nemen. Aan de andere kant is de JBL weer niet te dol op stof en kruimels. Qua geluid en volume zijn de twee aan elkaar gewaagd. De batterij van de Sony is daarentegen wel beter dan die van de JBL, al heb je dus wel altijd een micro-usb-kabel nodig om deze op te laden. Uiteindelijk zal de keuze voor de ene of de andere speaker waarschijnlijk uitkomen op het uiterlijk of de batterijduur, en dan is Sony XB32 niet alleen een meer opvallende verschijning, maar ook eentje waar je per oplaadbeurt langer plezier van hebt. Wij geven de Sony XB32 in ieder geval het predikaat FWD Best Getest, want deze speaker is van de drie geteste modellen de ultieme gangmaker die graag tot in de late uurtjes doorgaat.

Meer lezen?

Bekijk ook ons archief met reviews waarin je ook een groot aantal reviews van speakers vindt. Daarnaast raden we je aan om onze tips en adviezen door te nemen voor nog meer achtergrondartikelen over luidsprekers, televisies en andere homecinema-producten.

Reacties (0)