3DTV FAQ: Kan iedereen videobeelden in 3D zien?

16 oktober 2012 1 Minuut 1 Reacties
3DTV-FAQ

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV’s en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer kijken we naar de vraag of iedereen 3D content kan zien.

Op zich is dit een hele interessante vraag want het menselijke brein werkt nogal apart. Het antwoord is dus; Nee, niet iedereen kan content in 3D zien op een 3D TV of zelfs in de bioscoop. De mensen die dit probleem hebben kunnen middels twee ogen wel hun omgeving in 3D zien en hebben geen probleem het het inschatten van diepte tijdens de dagelijkse bezigheden. Het niet kunnen zien van 3D videomateriaal wordt ook wel stereo blindheid genoemd. De diepte van het materiaal wordt simpelweg door de hersenen niet herkend.

Of je stereo blindheid hebt weet je vaak pas wanneer je 3D materiaal gaat bekijken. Sommige mensen die het probleem van stereo blindheid ondervinden kunnen echter wel met het gebruik van een 3D bril naar 3D content kijken. Het enige verschil is dat ze dit dan zien zonder de toegevoegde waarde van diepte. Het is als een 2D beeld voor deze personen. Toch werkt dit niet voor iedereen waardoor er hoofdpijn, vermoeidheid in de ogen of andere problemen kunnen optreden.

Lees verder over of 3D content hoofdpijn kan veroorzaken.

Meer informatie

Wil je meer weten over optimale instellingen voor jouw plasma of LCD TV? In onze Home Cinema Informatie Gids vind je alle informatie over het optimaal instellen en kalibreren van je TV.

Heb je vragen over TV’s, andere producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Anne

Anne
09 februari 2015 om 15:49

Nou, sommige mensen (zoals ik) kunnen ook in het werkelijke leven geen 3D zien, hoor…en hebben wel degelijk moeite met inschatten van diepte in nieuwe situaties. Maar je leert truukjes gebruiken, waardoor het niet op valt. Je weet tenslotte niet beter….

Inloggen