Review: Panasonic VT30 3D plasma TV

30 april 2011 + 10 minuten 79 Reacties
Panasonic-VT30

Wil je dit jaar een nieuwe 3D TV? Dan moet je volgens Panasonic zeker gaan voor haar vlaggenschip serie, de VT30 serie. Niet alleen is de VT30 erop vooruit gegaan qua beeldkwaliteit in 2D en 3D, maar ook is het design flink verbeterd. Wij vragen ons af hoe de serie presteert ten opzichte van de GT30 serie en de top VT20 serie van vorig jaar.

Enkele interessante nieuwe features van de VT30 serie zijn het zeer fraaie one-sheet-of-glass design, de hervormde Viera Connect internet portal, automatische en handmatige kalibratie en natuurlijk datgene waar Panasonic om bekend staat; de diepe zwart waarden met het nieuwe Infinite Black Pro panel.

Panasonic VT30 design

Als we naar het design kijken zien we iets compleet nieuws ten opzichte van de VT20 serie van vorig jaar. Panasonic heeft voor het eerst eens echt naar de buitenkant gekeken en de VT30 serie een fraai uiterlijk meegegeven. Het one-sheet-of-glass design laat lijken alsof de TV uit één stuk glas gesneden is. Net als elk jar is ook dit jaar het frame weer een stuk dunner geworden. Voorheen werden de TV’s van Panasonic nog wel eens verafschuwd door de dikte, maar nu doet het merk niet meer onder voor de concurrentie. Nog mooier is dat je geen vier man meer nodig hebt om de TV op te hangen. Een ander punt dat Panasonic wel eens wilde vergeten is dat mensen de TV aan de muur willen hebben hangen en dan zijn aansluitingen aan de achterzijde niet altijd handig. Ook hier is nu wel over nagedacht en de meeste aansluitingen wijzen nu naar boven of naar de zijkant.

Panasonic VT30 features en functies

Wat krijg je allemaal voor interessante features en functies bij de VT30? Onder meer Full HD (3D) weergave met twee 3D brillen, een 600Hz techniek, het Infinite Black Pro 2 paneel, THX certificering (in zowel 2D als 3D modus), USB opnamen, de Viera Connect internet portal, Wifi, 4 HDMI aansluitingen en DLNA voor het draadloos streamen van content in je thuisnetwerk.

Zoals je ziet komen de functies en features veelal overeen met de GT30 3D plasma TV serie van Panasonic dus hier gaan we niet heel diep op in. Voor meer informatie over de Viera Connect portal kun je onder meer hier verder lezen. Een puntje van kritiek dat we toch willen noemen is het grote gebrek aan applicaties binnen de Viera Market. Hopelijk komt Panasonic snel met meer content.

Wel een unieke feature van de VT30 serie is de automatische kalibratie. Door middel van een simpele set-up kan de TV zichzelf helemaal instellen voor een optimale beeldkwaliteit. We hebben de automatische kalibratie eerder al eens kort uitgelicht. Bekijk hiervoor dit artikel.

Panasonic VT30 kalibratie

Qua menu’s, instellingen en mogelijkheden (afgezien van de automatische kalibratie) lijkt de VT30 serie aardig op de VT20 serie van vorig jaar. Verschillende settings qua beeldkwaliteit, zoals helderheid en contrast zijn in de menu’s aan te passen. Wil je nog verder in de settings duiken dan is dat mogelijk via de ISFccc kalibratie menu’s. Daarnaast zijn er verschillende presets om zonder veel gedoe gelijk een redelijk tot goed beeld te krijgen. Gelukkig heeft de VT30 serie een THX modus in zowel 2D als 3D. Wanneer je deze inschakelt ben je vrijwel altijd verzekerd van een nagenoeg perfecte beeldkwaliteit. Het gebruik van deze modus is dan ook zeker aan te raden. Gebruik in ieder geval niet de modus waarin de TV staat wanneer je hem uit de doos haalt aangezien dit speciaal voor een winkelomgeving is en onder meer teveel artificiële scherpte toevoegt en de kleuren te verzadigd weergeeft.

Mocht je het beeld nog verder willen optimaliseren hebben we hieronder de settings die wij gebruikt hebben voor je onder elkaar gezet.

preset Professional1
Contrast 35
Helderheid +1
Kleur 30
Scherpte 3
Kleuren remasteren Uit
Eco Uit
P-NR Uit
Gamma 2.2
Resolutieverbetering Uit
16:9 Beeldscan Uit
R-Versterking -3
G-Versterking -3
B-Versterking +3
R-Blokkering 0
G-Blokkering 0
B-Blokkering +1

Je kunt ervoor kiezen de IFC aan te zetten, maar naar onze mening maakt dit de filmervaring minder natuurlijk en bewegingen lijken te gemaakt.

Panasonic VT30 beeldkwaliteit

Reflecties

Qua reflecties zit de VT30 op hetzelfde niveau als de high-end modellen uit 2010. Het filter dat voor het paneel geplaatst is zorgt ervoor dat omgevingslicht niet weerkaatst wordt en dit resulteert in levendigere beelden. Ten opzichte van de betere LCD/LED TV’s is het nog steeds niet optimaal, maar dit merk je pas echt bij direct licht.

Kleur

De kleurovergangen zijn, net als bij de GT30 serie, een klein verbeterpuntje. In de donkere gebieden op het scherm heeft de GT30 moeite met het reproduceren van alle donkere schaduwen. High-end LCD/LED modellen presteren op dit gebied soms beter. Maar, dit betekent niet dat de VT30 hier slecht in is. De prestaties qua kleur zijn nog steeds uitmuntend.

Zwart waarden

Panasonic beloofde voor dit jaar de diepe zwart waarden van de alom bekende Pioneer Kuro modellen, maar helaas wordt dat nog niet gehaald. De zwart waarden zijn zeer goed en de beste in de markt, maar daar ligt zeker nog ruimte voor verbetering. Floating blacks – het veranderen van de zwart waarden gedurende een scene – hebben we niet gezien. Voorgaande series hadden hier nog wel eens last van.

SD beeldkwaliteit

De SD beeldkwaliteit is zoals verwacht weer uitstekend. Wat we bij de GT30 serie zagen zien we ook hier weer. Details worden overtuigend weergegeven, zelfs al zou je verwachten dat dit met SD materiaal niet kan. Panasonic is een van de beste merken wanneer het aankomt op het omgaan met en weergeven van SD materiaal.

HD beeldkwaliteit

In HD zijn de kleuren en zwart waarden nagenoeg perfect. De beelden zijn levendig en intenst en detaillering kan haast niet beter. Het probleem met de kleurgradaties is soms zichtbaar, maar geen groot probleem. Alleen het getrainde oog zal dit soms opvallen. De snelle reactietijd van het paneel zorgt ervoor dat snelle bewegingen moeiteloos worden weergegeven.

Fosfor sporen (trailing) kan bij plasma TV’s nogal eens voorkomen in de vorm van gele, groene of blauwe sporen rondom snel bewegende objecten. Dit was bij de 2010 modellen nogal eens zichtbaar, maar op dit punt is de VT30 flink verbeterd. Het is nagenoeg niet meer zichtbaar.

3D beeldkwaliteit

De VT20 serie is voor ons nog steeds het referentiemodel wanneer het aankomt op 3D kwaliteit, maar daar komt verandering in met de VT30 serie. Waar we vorig jaar nog een lichte vorm van crosstalk zagen is het niet nagenoeg niet meer zichtbaar. Hier presteert de VT30 zelfs beter dan de GT30.

De weergave van diepte is zeer indrukwekkend en realistisch. Kleuren worden natuurgetrouw weergegeven en de focus ligt overal exact goed. Details zijn niet van echt te onderscheiden.

De lichtsterkte van de plasma TV is niet optimaal voor 3D wat nadelig is wanneer je in helder omgevingslicht naar 3D kijkt. Wanneer je dit regelmatig doet dan is het wellicht beter om te kijken naar een 3D LCD/LED TV.

Gaming

De input lag is – zonder IFC modus – verrassend goed met 19-24ms, wat het een perfecte TV maakt voor de gamers onder ons. In 3D modus ligt dit een stuk hoger.

Kijkhoeken

De kijkhoeken zijn zeer ruim, wat we gewend zijn van plasma TV’s. Het contrast wordt goed behouden en de helderheid wordt niet minder.

Panasonic VT30 audiokwaliteit

We kunnen het blijven zeggen, maar wanneer je een TV van dit formaat (kwaliteit) aanschaft heb je echt een apart home cinema systeem nodig om een goede audiobeleving te krijgen. De speakers zijn goed, maar puur voor dat uurtje TV kijken tussen de middag.

Panasonic VT30 conclusie

Alles wat je in een TV zoekt vind je op de VT30 serie terug. Van aansluitingen en design tot multimedia mogelijkheden en natuurlijk beeldkwaliteit. Puntje van kritiek wat we noemden is de magere invulling van de Viera Market, al is het idee natuurlijk goed. Merken als Samsung en LG zijn Panasonic op dit gebied toch een stapje voor.

Ook het design is net niet dat van de Samsung LED TV’s en maakt geen kunstwerk van je TV. Maar, wat wil je? Een TV die de ultieme beeldkwaliteit geeft of een TV die zeer fraai aan de muur hangt? Natuurlijk zijn de Samsung LED modellen ook van zeer hoge kwaliteit, maar naar onze mening steekt deze TV boven de rest (van wat we nu gezien hebben) uit. Een echte Panasonic fan kiest zijn TV ook voor de beeldkwaliteit en een mooi design is dan mooi meegenomen.

De beeldkwaliteit is in zowel 2D als 3D modus nagenoeg perfect te noemen. Natuurlijk kan er altijd wat verbeterd worden, maar dat laat ons alleen maar uitkijken naar volgend jaar. We zien weer wat diepere zwart waarden – helaas nog niet die van de Pioneer Kuro modellen – en de crosstalk problemen zijn flink afgenomen. We kunnen bijna zeggen dat Panasonic het crosstalk probleem onder de knie heeft. Voor 3D is de VT30 dan ook een perfecte keuze.

Toch moeten we ook realistisch blijven en toegeven dat de VT30 serie geen absolute verbetering is ten opzichte van de VT20 serie. Heb je een VT20 plasma TV staan? Laat deze dan vooral staan en wacht tot het model van 2012 verschenen is. Er zijn wat leuke features bijgekomen en de beeldkwaliteit is lichtelijk verbeterd, maar drastische veranderingen zijn het niet. Ben je op zoek naar een nieuwe high-end (3D) TV ter vervanging van een oude LCD/plasma/beeldbuis TV? Dan is de VT30 een absolute aanrader.

Panasonic VT30 kopen

Bekijk meteen in ons 3D TV Kopen overzicht waar je de Panasonic VT30 3D TV serie kunt kopen.

Reacties (79)