Als je wel eens een van onze reviews doorgelezen hebt dan heb je vast en zeker het woord ‘crosstalk’ voorbij zien komen. Deze term wordt gebruikt bij de beoordeling van de 3D weergave van een TV of Blu-ray speler en geeft eigenlijk aan of het apparaat is staat is 3D beelden goed weer te geven voor een comfortabele kijkervaring. Maar, wat betekent crosstalk precies en hoe zie je dit?
Het basisprincipe van 3D weergave is een gescheiden beeld voor elk oog wat door je hersenen samengevoegd wordt tot één beeld met diepte en dus het 3D gevoel. Crosstalk is een probleem dat optreedt wanneer het beeld dat voor je ene (linker of rechter) oog bestemd is niet goed gescheiden wordt van het beeld dat voor andere rechter oog bestemd is. Het gevolg hiervan is dat je zogenaamde spookbeelden kunt zien; beelden die overlappen (al is het maar een paar milliseconden). Om deze reden wordt het ook wel ‘ghosting’ genoemd.
Crosstalk kan in verschillende maten optreden: 100 procent crosstalk is datgene wat je ziet wanneer je geen 3D bril op hebt. De twee beelden lopen dus compleet door elkaar. Wanneer je een 3D bril op hebt en nog steeds (gedeeltelijk) dubbele beelden (spookbeelden) ziet heb je last van crosstalk.
Crosstalk wordt veroorzaakt door zowel hardware als content maar uit onze ervaringen blijkt dat content de meeste invloed heeft. Ook bepaalde lichtere objecten op een donkere achtergrond kunnen eerder een crosstalk effect veroorzaken. Daarnaast hebben de 3D brillen ook invloed op het feit of je wel of geen crosstalk ziet. Over het algemeen hebben plasma TV’s minder last van crosstalk dan LCD TV’s. Toch is crosstalk een probleem dat steeds minder van toepassing is aangezien fabrikanten betere oplossingen gevonden hebben om dit effect terug te dringen. Toch hebben sommige modellen er nog steeds last van en kan dit de kijkervaring negatief beïnvloeden.
Meer informatie
Heb je vragen over 3DTV’s, andere 3D producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.
Meer informatie over alles dat met 3D te maken heeft vind je in de ‘3D TV Informatie Gids’ via het hoofdmenu.
Reacties (1)