Een van de nadelen van de huidige 3D techniek is dat je er een bril voor nodig hebt. Bij actieve 3D TV’s krijg je een actieve 3D bril en bij passieve 3D TV’s een passieve 3D bril. Niet alleen zit er verschil in de gebruikte techniek, de kosten en het gewicht maar ook in de compatibiliteit met 3D TV’s van andere fabrikanten.
De actieve 3D TV’s die voor 2012 gelanceerd zijn maken nog gebruik van eigen technieken om de communicatie tussen TV en actieve bril te laten verlopen. Deze actieve 3D brillen zijn alleen te gebruiken met de 3D TV’s van het merk waar de 3D brillen ook van zijn. Heb je een Samsung 3D TV met 3D brillen, dan kun je deze brillen dus alleen op 3D TV’s van Samsung gebruiken en niet meenemen naar de buren die een Panasonic of Sony TV hebben. In 2012 is hier verandering ingekomen aangezien nagenoeg alle grote fabrikanten aangegeven hebben een universele standaard voor actieve 3D brillen te ontwikkelen.
Deze standaard moet ervoor zorgen dat je een 3D bril die voorzien is van het “Full HD 3D” logo/certificaat kan gebruiken op elke 3D monitor of 3D TV van een fabrikant die aangesloten is bij dit initiatief. Bijna alle grotere fabrikanten zijn hierbij aangesloten. Let wel dat manier van communiceren overeen moet komen. Een TV die gebruikmaakt van infrarood communicatie werkt dus niet met een bril die werkt middels Bluetooth communicatie.
Reacties (5)