Bronnen en spelers

Moet ik muziekinstallatie upgrade gaan doen?

Ik heb momenteel een oude Kenwood KA-7050R versterker, een dikke bak die al meer dan 25 jaar goede diensten bewijst. Daarop aangesloten zijn de bekende Technics draaitafel, een NAD T535 dvd/sacd/cd speler en 2 Dynaudio Contour I boxen (eerste generatie). Prima geluid. Maar nu heb ik onlangs een prachtige Sony Oled tv gekocht, met alles erop en eraan. Ik heb echter nu de indruk dat ik de vele mogelijkheden van deze tv niet kan benutten vanwege de verouderde muziek installatie. Ik zou het geluid van de tv bijvoorbeeld graag ook via de boxen willen afspelen en de tv eventueel als middenspeaker willen gebruiken. Daarnaast wil ik een blu ray speler aanschaffen, maar wordt dan de NAD dvd/sacd speler niet overbodig? En de versterker. Zou het niet eens verstandig zijn om die te vervangen door een niet te dure receiver (Sony/Denon). Hoef geen surround sound met 5 of meer boxen, gewoon goede stereo. Allemaal vragen waar ik momenteel niet uitkom. Moet er wel bij zeggen dat ik audio belangrijker vind dan beeld.

Een antwoord toevoegen

Je kunt alleen een antwoord plaatsen met een account op FWD.nl. Met een account krijg je een overzicht van je vragen en antwoorden, kun je eigen vragen en antwoorden bewerken, en krijg je een notificatie zodra er een antwoord gegeven is.

Antwoorden (5)

Bart de la Fosse
06 april 2021 om 19:34

Hi Maximiliaan73,

Een traditionele av-receiver is waarschijnlijk iets teveel van het goede idd. De laatste jaren hebben diverse merken componenten ontwikkeld die de voordelen van een dergelijk apparaat combineren met wat meer eenvoud. Concreet: beter geluid voor je tv, goede audioprestaties en het gemak van HDMI-aansluitingen voor bijvoorbeeld een blu-rayspeler. Je kunt zelf luidsprekers toevoegen en bijvoorbeeld ook een draaitafel (!) aansluiten. Een voorbeeld is de Marantz NR1200 of de Denon DRA-800H.

Check even onze review van de NR1200 (in het artikel ook een link naar de Denon) zodat je een goede indruk krijgt van wat er mogelijk is op dit gebied. Succes met het maken van je keuze!

https://fwd.nl/audio/review-marantz-nr1200-stereoreceiver-goede-stereoprestaties-gecombineerd-met-hdmi/

ps: ook in coronatijd is een goede speciaalzaak bereid om je de gelegenheid te bieden om zelf apparatuur te proberen in jouw eigen luisteromgeving met de apparatuur die je reeds in bezit hebt.

Bart

0

Maximiliaan73
06 april 2021 om 19:37

Dank voor de reactie. Wordt op prijs gesteld. Ga me verder orienteren.
Max

0

Maximiliaan73
06 april 2021 om 19:58

Beste Bart,
Had nog 2 vragen. Denk je dat deze Marantz genoeg power heeft om de 4 Ohms Dynaudio luidsprekers aan te sturen? En zou het niet eenvoudiger en goedkoper zijn om met een DAC-kastje het geluid van de tv naar de boxen te sturen? En blijft geluidskwaliteit dan ook wel goed?

0

Bart de la Fosse
07 april 2021 om 11:28

Ik voorzie geen geen problemen met de Dynaudio's eerlijk gezegd. En een DAC kan natuurlijk ook. Een oplossing zoals de Marantz geeft imo wel een stuk meer gebruikersgemak op diverse gebieden. Laat je vooral informeren/demonstreren door je lokale speciaalzaak.

0

Maximiliaan73
07 april 2021 om 14:27

Dank je Bart voor de duidelijke reactie. Ik had de vraag gesteld omdat de mensen bij Denon vinden dat de DRA-800H te weinig power heeft voor mijn luidsprekers. En die receiver verschilt toch niet veel van de Marantz dacht ik.

Letterlijk zeggen ze: "Contour series van Dynaudio zijn een van de betere luidsprekers van dit merk. Een DRA-800H aansluiten zou zonde zijn van de luidsprekers, is mijn mening.
Ik zou al minimaal gaan luisteren naar een PMA-1600NE voor zulke luidsprekers: PMA-1600NE | Kwalitatieve Geïntegreerde Versterker met DAC-modus (denon.com)"

Ik ga eerst maar een DA-converter tussen tv (sony KE-65A8) en de versterker zetten. Kan daarna dan Spotify wellicht via Airplay van mijn IMac naar de tv streamen en via de tv en DAC weer naar de boxen. Of zie ik het nu allemaal te simpel? Ben niet de grootste kenner op dit gebied, maar dat had je waarschijnlik al wel door....

0