Zigbee werkt aan een universele taal voor smarthome-apparaten

04 januari 2017 1 Minuut 0 Reacties
domotica

Zigbee werkt aan een universele taal voor Internet of Things-apparaten, zodat ze onderling met elkaar kunnen communiceren -- ook wanneer ze niet van hetzelfde protocol gebruikmaken. De taal wordt Dotdot genoemd.

Zigbee presenteert Dotdot

Er zijn verschillende smarthome-protocollen en netwerkdiensten, die niet allemaal met elkaar kunnen communiceren. Vaak moet je daardoor als consument de keuze maken voor een bepaald netwerk en onderzoek doen naar de apparaten die daarop kunnen worden aangesloten. Dat is een hoop werk, werk dat Zigbee gemakkelijker wil maken voor iedereen door een ‘universele taal’ voor alle Internet of Things-apparaten te ontwikkelen, genaamd Dotdot. Dit is een open platform waar andere fabrikanten gebruik van kunnen maken.

Dit open platform moet de kans vergroten dat de verschillende apparaten in huis, die mogelijk andere protocollen ondersteunen, met elkaar kunnen communiceren. Zigbee kondigt netwerk aan tijdens de CES in Las Vegas, maar maakt ook meteen bekend dat er later in 2017 meer informatie vrijgegeven zal worden over de werking van het netwerk. Dotdot heeft natuurlijk als voordeel dat het meerdere apparaten aan elkaar kan koppelen, maar het maakt Zigbee ook meteen een belangrijke speler op de markt voor de verschillende protocollen.

Laten we er op hopen dat we in de toekomst gewoon een product kunnen aanschaffen, zonder te hoeven letten op protocolondersteuning.

Lees meer over protocollen en standaarden voor het smart home.

Reacties (0)