Gesponsord Smarthome Algemeen Gesponsord door Grid.com

Vermijd gedoe met verschillende laadpassen (ADV)

12 mei 2023 3 Minuten 0 Reacties
zijspiegel stock auto

Als je een elektrische auto hebt en alleen in Nederland rijdt, is het meestal mogelijk om de auto thuis of op het werk op te laden.

Dat is de goedkoopste manier om altijd een volle accu te hebben, want zo vermijd je tarieven openbare laadpalen. Wie veel rijdt zal af en toe zijn toevlucht moeten nemen tot een publieke laadpaal. Daar heb je een laadpas voor nodig. Geadviseerd wordt om een laadpas aan te schaffen die geldig is voor alle laadpalen in Nederland. Een mogelijkheid is een pas van e-flux charging station. Dit bedrijf heeft een dekking van 99 procent van alle publieke laadpalen in Nederland.

Opladen in Europa

Met de laadpas van e-flux kun je je auto in nagenoeg alle landen van Europa opladen. Dat betekent dat je toegang hebt tot ongeveer 300.000 laadpalen. Het netwerk van laadpalen in België is wat dichtheid betreft vergelijkbaar met dat van Nederland. Duitsland beschikt ook over een uitstekend netwerk van oplaadpunten. Toch kun je voor het laden in Duitsland het beste een app gebruiken om er zeker van te zijn dat je een werkende laadpaal uitkiest. De dekking van laadpalen in de rest van Europa is minder goed, maar als je de app van e-flux gebruikt ben je altijd verzekerd van een oplaadpunt.

Hoe lang duurt het opladen van de auto?

Het opladen van de accu van een elektrische auto is afhankelijk van de capaciteit van de accu en van de stroomsterkte die door de laadpaal kan worden geleverd. De laadtijd verschilt dus per auto. Als gebruik wordt gemaakt van een laadpaal waarmee je kunt snelladen kunnen vrijwel alle accu’s binnen een half uur worden opgeladen tot 80 procent van de capaciteit. Wie zijn elektrische auto thuis wil opladen kan het beste kiezen voor een oplader waarmee de auto in 8 tot 10 uur kan worden opgeladen. Voor het opladen thuis heb je geen laadpas nodig.

Procedure van opladen

Het opladen van een elektrische auto is niet moeilijk. Als je het eenmaal hebt gezien is het volledig duidelijk. Stap 1 is dat je op internet of via een app een laadpaal in de buurt zoekt. Daar rijd je naartoe. Vervolgens haal je de aansluitkabel uit de koffer van de auto. Sluit die eerst aan op de auto en daarna op de laadpaal. Houd vervolgens de laadpas voor de paal, zodat het laden kan starten. Dat hoor je doordat de paal piept. Ook gaan er blauwe lichtjes branden. Na het laden wordt de pas weer voor de laadpaal gehouden. De aansluitkabel zal zichzelf ontgrendelen en dan ben je klaar om verder te rijden.

Prijs van het laden

Het maakt niet uit of je gebruik maakt van een standaard laadpaal of van een snellader. Het enige verschil is, dat je soms een andere aansluiting op de auto moet gebruiken. Wat prijs betreft worden de kosten automatisch verrekend. Het opladen met een gewone laadpaal is goedkoper dan  met een snellader. Je moet er rekening mee houden dat een snellader ongeveer het dubbele kost van een gewone laadpaal.

Dit is een gesponsord artikel.

Reacties (0)