Slimme mogelijkheden
De Maveo hub is op zichzelf ook een smart hub, aldus het bedrijf zelf. Je kunt namelijk andere slimme apparaten (en diensten) koppelen en hiermee scenario’s maken. De lijst is nog beperkt, maar je kunt in ieder geval je Netatmo weerstation en sensoren koppelen, lampen van Philips Hue koppelen en de weerdienst van OpenWeatherMap koppelen. Ook is het mogelijk temperatuur- en luchtvochtigheidsensoren van Maveo zelf te koppelen. Tot slot biedt de hub ondersteuning voor Zigbee. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een Zigbee-lamp of -sensor aan te sluiten. We hebben zelf niet veel Zigbee-apparaten in huis, maar volgens Marantec kun je op deze manier verlichting van IKEA, Philip Hue en Osram te koppelen. Ook bepaalde sensoren van Xiaomi (Aqara) kunnen gekoppeld worden. De Zigbee-apparaten die door Marantec zelf getest zijn en dus met zekerheid ondersteund worden vind je in dit overzicht. Overigens verschijnt in de app ook ondersteuning voor Nuki, maar helaas is dat nog niet actief.
Maar, wat kun je er dan mee? Je kunt nu scenario’s maken. Het meest eenvoudige scenario, waar je ook geen andere slimme apparaten voor nodig hebt, is ‘naar huis komen’. Dit staat al voor je ingesteld, je hoeft het alleen maar te activeren. Het is dan ook eenvoudig: zodra je dicht bij huis komt krijg je een push-notificatie met de vraag of je de deur wilt openen. Handig voor wanneer je altijd de auto in de garage zet, of een poort voor de oprit hebt.
Een ander vooraf geprogrammeerd scenario is de intelligente ventilatie. Hiervoor is een sensor die de luchtvochtigheid meet vereist. Op basis van de luchtvochtigheid binnen (sensor) en buiten (weerdienst of sensor) kan de garagedeur een stukje opengezet worden om te ventileren. Je kunt zelf instellen bij welke percentages luchtvochtigheid het scenario gestart wordt en tussen welke tijden (en op welke dagen) de deur een stukje geopend mag worden. Helaas werkt dit vooraf ingestelde scenario alleen met de sensor van Marantec zelf, maar je kunt natuurlijk ook een eigen versie van dit scenario maken met een compatibele sensor van een ander merk.
Je kunt ook zelf scenario’s aanmaken en daarvoor heeft Marantec een handig ‘als dit, dan dat’ menu gemaakt met voldoende keuzemogelijkheden om wat leuke scenario’s te maken. In het ‘als’-veld kun je kiezen uit een dag en tijd, bijvoorbeeld elke maandag om 09.00 of elke dag om 08.00. Ook kun je de de variabelen van de gekoppelde weerdienst (temperatuur, luchtvochtigheid, bewolking, zonsopgang, etc.) gebruiken voor jouw locatie. Daarnaast is de motor zelf een trigger, met tientallen opties, waaronder de status (open of gesloten), de verbinding, de middenstand, het vermogen de beschikbaarheid van een update, errors en zelfs de trigger of er een indringer waargenomen wordt (er wordt tegen de deur geduwd). De Maveo hub beschikt daarnaast over een NFC-reader die als trigger gebruikt kan worden, bijvoorbeeld als een apparaat van Marantec gekoppeld wordt of een bluetooth-koppeling opgezet wordt. Tot slot verschijnen hier ook de triggers van gekoppelde sensoren en andere slimme apparaten.
In het ‘dan’-veld kun je vanzelfsprekend de motor zelf bedienen. Zo heb je de keuze uit openen, sluiten, stoppen, de middenstand inschakelen, het licht schakelen, de firmware controleren en de verbinding verbreken. Daarnaast kun je een notificatie naar je smartphone instellen als actie en het weerbericht laten vernieuwen.
Dat is echter niet alles want je kunt ook nog extra voorwaarden toevoegen. Dit betekent dat bepaalde scenario’s alleen uitgevoerd worden als aan die voorwaarden voldaan wordt. Hier vind je opties voor de motor/deur zelf (open, dicht, verlichting, verbinding, etc.), de weerdienst en de datum en tijd terug. Dus bijvoorbeeld; Als de deur opengaat, zet dan de verlichting aan, maar alleen wanneer het na zonsondergang is. Het mooie is daarnaast dat je meerdere triggers, meerdere acties en meerdere voorwaarden aan een scenario kunt toevoegen. Met een beperkt aantal te koppelen producten en diensten kun je zo toch al wat leuke en zelfs uitgebreide scenario’s maken.
Reacties (1)