CES round-up: Wat brengt 2019 op het gebied van smarthome?

12 januari 2019 + 10 minuten 0 Reacties
CES-logo

Na de CES in Las Vegas is het weer tijd om de balans op te maken. Wat kunnen we in 2019 verwachten op het gebied van smarthome?

De CES 2019 is ten einde en dat betekent dat we kunnen kijken wat ons allemaal te wachten staat in 2019 op het gebied van het slimme huis. Welke producten voor het smarthome zijn er allemaal aangekondigd? En wat zijn de trends voor 2019? In deze CES round-up kijken we naar het slimme huis van 2019.

De trends op het gebied van smarthome

Dit jaar zijn er erg veel nieuwe producten voor het smarthome aangekondigd. Smarthome is een snelgroeiende markt en veel bedrijven spelen hier handig op in. De trend voor het komende jaar zijn dan ook de stemassistenten en dan voornamelijk Google Assistant, Amazon Alexa en Siri (HomeKit). Steeds meer producten krijgen ondersteuning voor de slimme assistenten.

Waar we enkele jaren geleden slimme verlichting, een slimme schakelaar en wellicht een beveiligingscamera in huis hadden, daar kun je het nu zo gek niet bedenken. Een toilet met stemassistent en slimme verlichting, koelkasten die notificaties sturen wanneer de deur nog openstaat, slimme douchesystemen en ovens met een augmentedrealitylaag. We zien vooral dat smarthome erg breed is. Van producten voor je thuisnetwerk tot aan beveiligingssystemen en van stemgestuurde apparaten tot slim witgoed.

We zien met name zoveel verschillende apparaten in de categorie smarthome verschijnen omdat het wel goed zit met de basis. Smarthome is nu heel goed haalbaar én betaalbaar voor de gewone consument. Zonder al teveel kennis en voor een goede prijs kun je slimme verlichting of een slimme schakelaar aanschaffen en deze gemakkelijk zelf installeren. En wanneer het met de basis wel goed zit is het tijd om te kijken naar andere manieren om het smarthome uit te breiden. En dat is iets wat we zeker gezien hebben tijdens de CES 2019.

Bediening van het smarthome

Veel aandacht ging deze editie van de CES uit naar de bediening. Zo werd de AtmosControl smarthomehub gepresenteerd. Dit betaalbare controlepaneel werkt met meer dan duizend verschillende smarthomeapparaten. Het biedt op deze manier één plek om je verschillende apparaten aan te sturen en gaat een wildgroei aan verschillende apps tegen die je anders nodig hebt. Deze allesomvattende controlepanelen zijn vaak erg prijzig, maar voor 299 dollar is dit een zeer betaalbaar alternatief voor de dure systemen. Fabrikant Fibaro wil juist een brug leggen tussen slimme producten en domme producten en komt tevens met de nieuwe app Home Center voor het smarthomesysteem van het bedrijf. Wil je een compleet bedraad domoticasysteem door je huis? Kijk dan eens naar LeGrand, dat met inbouw- en opbouwschakelaars komt waar Amazon Alexa in is geïntegreerd.

Een heel andere manier van bedienen heb je met de Smart switches van Crownstone. Of beter gezegd, je hoeft dit niet te bedienen. Deze switches plaats je achter lichtschakelaars en stopcontacten en zien waar een gebruiker op dat moment in huis is. Zo worden lampen en bijvoorbeeld een muziekspeler automatisch aangezet. Belkin komt met de Belkin Wemo-lichtschakelaar die werkt met Apple HomeKit.

Veel aandacht gaat ook uit naar de stemassistenten. Google heeft het Connect-platform geïntroduceerd, waarmee het voor ontwikkelaars gemakkelijker moet worden om ondersteuning voor de virtuele assistent aan hun producten toe te voegen. Ook Amazon zit niet stil. Volgens het bedrijf is de slimme assistent Alexa inmiddels te vinden is op meer dan honderd miljoen verkochte apparaten.

Veiligheid en beveiliging

De categorie veiligheid en beveiliging was volop aanwezig tijdens de CES 2019. We zouden bijna een complete CES round-up kunnen maken voor de slimme camera’s en andere aanverwante producten. Beveiligingscamera’s, slimme beveiligingssystemen, slimme sloten en videodeurbellen waren volop vertegenwoordigd tijdens de beurs.

De Chinese fabrikant EZVIZ komt met de DB1 Video Doorbell. Dit model beschikt over een micro-sd-kaartsleuf waarmee kaarten tot 128 GB worden ondersteund. Je hoeft dus geen abonnement af te sluiten om beelden op te nemen. Ook worden Amazon Alexa en Google Assistant ondersteund. Tevens komt het bedrijf met een nieuwe buitencamera die werkt op een accu, de EZVIZ C3A.

Arlo komt met de Arlo Ultra, een serie beveiligingscamera’s met 4k hdr-sensor en nachtvisie die je kunt koppelen aan de Arlo SmartHub. Beelden kunnen met een micro-sd-kaart lokaal worden opgeslagen, maar voor 4k-kwaliteit heb je een abonnement nodig. Zonder abonnement worden beelden een week lang bewaard. De Ultra-serie is vanaf februari in ons land verkrijgbaar. Het bedrijf komt ook met een nieuw beveiligingssysteem en een nieuw programma genaamd Works with Arlo. Andere producten met dit keurmerk kun je dus opnemen in het Arlo-beveiligingssysteem.

Eén van de bekendste merken op het gebied van veiligheid en beveiliging is Ring, dat tijdens de CES 2019 een nieuwe videodeurbel heeft gepresenteerd, speciaal voor het kijkgaatje. Dit maakt dit model ideaal voor appartementen. Ook zijn er nieuwe sensoren voor Ring Alarm en nieuwe slimme buitenverlichting gepresenteerd.

Ook D-Link komt met twee nieuwe beveiligingscamera’s voor binnen en buiten. Vind je al die verschillende beveiligingsproducten maar niets? Kijk dan eens naar de Altro Smart Lock, dat een slim slot en videodeurbel combineert in één product. Over slimme sloten gesproken, de nieuwe slimme sloten van August en Yale komen eraan en krijgen tevens HomeKit-ondersteuning.

Tot slot de winnaar van onze FWD Show Award CES 2019 in de categorie Smart home: de Netatmo Slimme Video Deurbel. Het is de eerste slimme videodeurbel van het bedrijf, maar dan met lokale opslag zonder dat je een abonnement nodg hebt.

Thuisnetwerk

Om al je smarthome-apparatuur goed aan te kunnen sturen is een stabiel thuisnetwerk zeer belangrijk. De komende maanden verschijnen er verschillende producten in de categorie thuisnetwerk om dit te kunnen realiseren.

In de tweede helft van 2019 komt Netgear met een nieuwe versie van de Netgear Orbi met wifi 6. Wifi 6 is de aankomende nieuwe wifi-standaard, waarmee de nieuwe Netgear Orbi zal profiteren van hogere snelheden en betere internetverspreiding in je slimme huis. Ook TP-Link heeft nieuwe wifi 6-routers gepresenteerd. In totaal komt het bedrijf met zes verschillende producten, waaronder een wifi-extender.

D-Link komt met drie nieuwe Exo Smart Mesh Wi-Fi Routers met D-Links Wi-Fi Mesh-technologie. De serie creëert één netwerk door het huis, waarmee je automatisch verbinding zult maken met het sterkste signaal.

Verschillende apparaten in huis

Smarthome is natuurlijk niet slechts één productcategorie. Tijdens de CES 2019 hebben we ontzettend veel slimme apparaten gezien. Van nieuwe slimme verlichting tot aan slimme toiletten. In deze categorie scharen we de overige nieuwe producten voor het slimme huis die zijn aangekondigd tijdens de CES 2019.

Op het gebied van slimme verlichting hebben we niet alleen nieuwe buitenverlichting van Philips Hue en Ring gezien, maar ook de wat apartere producten zoals de Lifx Tile Tap en Tile Fire. Deze oplichtende tegels kun je plaatsen en instellen zoals je zelf wilt. Ook Nanoleaf komt met een soortgelijk lichtsysteem met de Nanoleaf Canvas. Eve komt tenslotte met de Energy Strip en Light Strip die Apple HomeKit ondersteunen, respectievelijk een slimme stekkerdoos en een lichtstrip. Maak je gebruik van de slimme verlichting en andere producten van IKEA? Je kunt het signaal van de Trådfri-producten versterken met de nieuwe signaalversterker. Honeywell komt met twee nieuwe slimme thermostaten die je met je stem kunt bedienen.

Smarthome breidt zich langzaam ook uit naar de keuken. Speciaal voor de thuisbrouwer komt LG met de LG HomeBrew. Zeg maar een soort Senseo, maar dan voor bier en werkt met capsules. Samsung wil de koelkast in je smarthome betrekken met de Samsung Family Hub 4.0, dat je een notificatie stuurt wanneer je de koelkastdeur per ongeluk open hebt laten staan. Ook komt het bedrijf met een wasmachine dat aan je wifi-netwerk te koppelen is. Wil je tijdens het koken ook voorzien worden van entertainment? Dat kan met de GE Kitchen Hub die je boven je gasfornuis plaatst. Whirlpool komt met een ovenconcept met augmented reality en met de KitchenAid Smart Display, een slimme speaker met display en Google Assistant. Dit product is speciaal voor in de keuken en mag daarom ook vies en nat worden, zodat het de ideale assistent is voor tijdens het koken. Het is daarom ook de terechte winnaar van een FWD Show Award CES 2019 in de categorie Smart speakers.

Ook de badkamer en het toilet krijgen steeds meer aandacht van verschillende fabrikanten. Van het slimme douchesysteem U by Moen Smart Shower tot aan het slimme toilet Numi van Kohler. Het laatste bedrijf komt met een gehele collectie slimme producten voor in de badkamer met de Kohler Veil Lighted Bathroom Collection. Naast een slim toilet vind je ook een badkuip, wastafel en slimme spiegel in het assortiment. Je bedient ze via je stem en ze zijn tevens uitgerust met speakers en slimme verlichting. Ook LG komt met een slimme spiegel en een stoomkast, terwijl ook SimpleHuman met een slimme spiegel komt. Deze beschikt over een lamp en Google Assistant aan boord. Voor in de slaapkamer is er de slimme wekker van Lenovo, dat tevens over Google Assistant beschikt.

Wil je thuis de luchtkwaliteit meten? Kijk dan eens naar de Wave Plus en Wave Mini van Airthings. Ook huisdieren worden niet vergeten. Zo is er de LavvieBot-kattenbak die zichzelf schoon kan houden en de Petcube 2 waarmee je snoepjes aan je huisdier kunt geven via Amazon Alexa.

Tot slot een mooie vermelding voor Energysquare. Dit bedrijf heeft van ons een FWD Show Award CES 2019 in de categorie Innovation mogen ontvangen. Dit bedrijf heeft dé oplossing voor het draadloos opladen van al jouw apparaten door de overbrenging van warmte. Hiermee worden producten net zo snel opgeladen als met een normale oplader met kabel. Het bedrijf is bezig om samen te werken met verschillende meubelfabrikanten, zodat de slimme oplaadmat in tafels, kasten en andere meubels verwerkt kan worden.

Meer informatie

Wil je nog meer nieuwsberichten over de CES 2019 lezen en weten welke producten allemaal zijn aangekondigd tijdens dé consumentelektronicabeurs van het jaar in Las Vegas? Kijk dan eens naar het volledige nieuwsoverzicht van de CES 2019.

Reacties (0)