Candle is een privacy vriendelijk smarthome-systeem uit Amsterdam

10 oktober 2019 1 Minuut 0 Reacties
Candle

Tijdens de Dutch Design Week, dat later deze maand plaats zal vinden, wordt een nieuw smarthome-systeem gelanceerd. Het systeem heet Candle en moet een privacy vriendelijk alternatief worden voor de bestaande slimme systemen.

Candle is een privacy vriendelijk alternatief voor smarthome-systemen. Het wil oplossingen bieden zoals een slim slot, slimme thermostaat, slimme lichtschakelaars en allerlei sensoren. Wat Candle anders wil doen is het omgaan met de bijbehorende data. Waar data bij een smarthome-systeem normaal gesproken naar een server gestuurd wordt, daar blijft de data bij Candle binnenshuis. Sterker nog, je hebt zelfs geen internetverbinding nodig. Je kunt het slimme slot bijvoorbeeld met een sms bedienen en de spraakbediening werkt volledig lokaal.

De makers van Candle bestaat uit een Amsterdams collectief van privacy-experts en ontwerpers. De afgelopen twee jaar hebben ze onderzocht hoe ze de privacy bij een slim huis beter konden beschermen, zonder dat hiervoor gebruikersgemak voor hoeft te worden ingeleverd. De programmeercode van Candle is daarnaast volledig open source.

Anemone zet je internet ’s nachts uit

Ook qua design doet Candle het anders. Sieraadontwerper Dinie Besems heeft behuizingen ontworpen voor de verschillende producten van fijngeweven stenen kralen. Hiermee wil Candle niet alleen het luxe segment aanspreken, maar deze behuizingen zijn ook te gebruiken als zogenaamde ‘rokjes’ waarmee de data op de schermen af te dekken is.

Het bedrijf komt ook met een nieuw slim apparaat genaamd de ‘Anemone’. Hiermee kan men een internetverbinding van het huis tijdelijk uitzetten. Volgens hoofdontwerper Tijmen Schep vinden ’s nachts  steeds vaker geautomatiseerde aanvallers van hackers plaats. De Anemone maakt het mogelijk om het internet uit te zetten als men slaapt of van huis is.

Candle is van 19 tot en met 27 oktober te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven. Op dit moment gaat het nog om een concept. Candle zoekt op dit moment producenten om de slimme producten te fabriceren. Kijk voor meer informatie op de website van Candle.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)