Gesponsord Smarthome Gesponsord door Somfy

ADV: Je woning veilig achterlaten dankzij slimme IP camera’s

11 december 2020 4 Minuten 0 Reacties
pexels-photo-207574

Je hebt je ogen niet in je zak zitten. Dat is een bekend gezegde, maar eigenlijk klopt dit niet meer. Met een smartphone heb je ogen én oren in je zak, wat bij persoonlijke beveiliging heel goed uitkomt.

Zo kun je van huis gaan terwijl slimme IP camera’s een oogje houden op je woning. En als er iets te melden is dan hoor, voel of zie je het direct dankzij een notificatie op je mobiel. Hoe je dit kunt regelen leggen we uit op deze pagina.

Hoe werkt een IP camera?

IP staat voor Internet Protocol, de camera staat in verbinding met het internet. Er wordt een adres toegewezen net zoals dit voor een PC of laptop het geval is. Zo kunnen er beelden van de camera verzonden worden naar een andere locatie. Een Google Drive of Dropbox bijvoorbeeld. Met een ander apparaat kun je deze beelden zien. Dit kan realtime of achteraf door oudere opnames terug te kijken. De Somfy IP camera zoals deze in het all-in-one systeem aanwezig is kan ook direct op een SD kaart beelden vastleggen voor het geval de internetverbinding offline is.

Offline en online

Een IP camera werkt in principe online, dus via het internet. Binnen het thuisnetwerk is het vaak wel mogelijk om een lokale verbinding tot stand te brengen. Via een TaHoma bridge bijvoorbeeld. Je kunt dan de IP camera koppelen met je eigen server of data opslag voor lokale verwerking. Maar in de cloud bevinden zich de meeste opties. Zo kun je overal ter wereld beelden direct bekijken, terugkijken of een melding ontvangen als er opnames gemaakt worden.

Wat maakt IP camera’s slim?

Een camera is knappe technologie, het is de software die ze ‘slim’ maakt. Zo is het niet nodig om de camera de hele dag door te laten filmen tenzij het een bewakingscamera betreft in een winkel. Om data te sparen zullen er alleen opnames gemaakt worden wanneer er beweging geconstateerd wordt. Dit kan op twee manieren; met een PIR sensor of met beeldherkenning. Een PIR sensor is een heel eenvoudig maar zeer vernuftig stukje technologie dat werkt op basis van een sensor met een raster ervoor geplaatst. Als er verschillen in warmte zijn zal de sensor dit als beweging zien en alarm slaan. PIR kan dus detecteren maar geen beelden opnemen.

Dit is anders met een IP camera. Hier betreft het een videocamera zoals je die gebruikt voor video opnames op vakantie, als los apparaat of in je mobieltje gebouwd. Het verschil is dat deze camera’s specifiek gemaakt zijn om verdachte beelden vast te leggen. Dit betekent ten eerste dat de kijkhoek heel ruim moet zijn, dit is mogelijk dankzij een ‘fisheye’ lens. Ook moet de camera in situaties met weinig of geen licht opnames kunnen maken, dit werkt met infrarood technologie. Zo kun je in het holst van de nacht nog steeds beelden opnemen. Met weinig licht zullen de beelden wel zwart-wit zijn.

Afhankelijk van de camera kun je overdag en ‘s nachts filmen, naast beeld ook geluid opnemen en beelden online opnemen of op een geheugenkaartje. Met software is het ook mogelijk om beelden direct te analyseren. Denk aan herkenning van gezichten, zo gaat het alarm niet af als vertrouwde personen thuiskomen. Of denk aan het uitsluiten van dieren zoals honden en katten die de detectie kunnen verstoren. Detecteren is meer dan kijken naar beelden, er kunnen ook acties uit volgen zoals het inschakelen van een alarm.

Laat je woning achter dankzij IP camera’s

Omdat de beelden online beschikbaar zijn kun je ze ook bekijken op je werk, tijdens het winkelen of vanuit je vakantielocatie. Je hebt dan uiteraard wel internet nodig, zowel thuis als op jouw locatie. Als je het camerasysteem koppelt aan een smart home hub zoals de TaHoma van Somfy dan kun je ook gebruik maken van andere functies zoals:

  1. Laat de verlichting in de woonkamer inschakelen zodra de camera beweging constateert.
  2. Laat elektrische raamdecoratie automatisch openen of sluiten.
  3. Schakel slimme sloten in zodat de woning veilig vergrendeld is.
  4. Deel notificaties met familie of vrienden in de buurt of licht de buren in.
  5. Schakel een security bedrijf in die actie onderneemt als jij van huis bent.

Het is mogelijk om beelden van jouw IP camera te delen met de autoriteiten. Om toelaatbaar te zijn in een politieonderzoek mag je alleen eigen terrein vastleggen, daarnaast moet je duidelijk aangeven dat er opnames gemaakt worden. Bijvoorbeeld met een zichtbare sticker. Als je niet precies weet wat de regels zijn op het gebied van buitenshuis opnames maken neem dan contact op met de politie in jouw gemeente.

Deze tekst is geschreven in opdracht van Somfy.

Reacties (0)