‘Windows 9 voor tablets krijgt geen desktop-interface meer’

26 augustus 2014 2 Minuten 0 Reacties
Windows-8-1-Update-1

Volgens nieuwe geruchten deelt Microsoft Windows 9 op in twee varianten; een met alleen de desktopinterface en een met alleen de Live Tiles.

Het is zo goed als zeker dat we begin volgend jaar een nieuwe versie van Windows kunnen verwachten maar hoe Microsoft deze versie precies in de markt gaat zetten is nog onduidelijk. Er verschijnen bijna wekelijks geruchten over Windows 9 en volgens de meest recente geruchten zou Microsoft deze versie opdelen in twee varianten; een versie met alleen de desktopinterface en een versie met alleen de Live Tiles-interface.

Het Windows 8 besturingssysteem dat we momenteel op veel tablets, convertibles, laptops en desktops terugzien bestaat uit twee onderdelen: de desktopinterface zoals we die van eerdere Windows-versies kennen en de Live Tiles (Metro) interface met tegels die geoptimaliseerd zijn voor touch. Sinds de lancering van Windows 8 krijgt Microsoft echter flink wat kritiek te verduren op deze constructie, met name omdat desktopgebruikers de Live Tiles-interface niet gebruiken en omdat tabletgebruikers de desktopomgeving niet optimaal vinden.

Er gingen eerder al geruchten dat Microsoft Windows 9 hierom adaptief zou maken, wat inhoudt dat de juiste interface per apparaat automatisch gekozen wordt. Op tablets verschijnt dat automatisch de voor touch geoptimaliseerde Metro-interface en op laptops en desktops de desktopomgeving. Dit zou echter door de gebruikers nog steeds te wijzigen zijn, maar volgens geruchten die vandaag verschijnen maakt Microsoft toch de keuze voor de gebruiker.

Advertentie

De website Winbeta schrijft vandaag dat Microsoft de Live Tiles-omgeving compleet uit de volledige versie van Windows 9 haalt en gebruikers dus weer datgene gaat bieden dat ze van eerdere Windows-versies gewend waren. Daarnaast komt er een nieuwe versie van Windows RT, de voor tablets ontwikkelde versie van Windows 8, die alleen toegang zou geven tot de Live Tiles-interface. Verder zou Microsoft de digitale assistent Cortana en nieuw notificatiecentrum in deze versie verwerken.

Dit gerucht is nogal opvallend want het roept de vraag op wat Microsoft gaat doen met tablets die draaien op een Intel-processor en dus technisch gezien gewoon toegang hebben tot de desktopomgeving. Het nadeel van Windows RT was tot op heden dat er alleen apps uit de Windows Store gedownload konden worden maar dit was in ieder geval duidelijk bij aankoop van een apparaat. Het lijkt ons voor de hand liggend dat dit voor huidige Windows 8 tablets met Intel-processor niet zomaar veranderd, zonder dat de gebruiker hier zelf een keuze in heeft.

De verwachting is dat Windows 9 in april van volgend jaar door Microsoft uitgebracht wordt. Wel wordt volgende maand al een previewversie van dit nieuwe besturingssysteem verwacht. Uit eerdere geruchten kunnen we opmaken dat Microsoft ook het traditionele startmenu in nieuwe vorm weer terugbrengt en dat het charms menu in Windows 9 verdwijnt.

Reacties (0)