Vijf redenen om voor een Windows 8 tablet te kiezen

12 juni 2013 7 Minuten 14 Reacties
Surface-tablet-pers

Niet iedereen die op zoek is naar een nieuwe tablet weet alles over de voordelen en nadelen van de verschillende besturingssystemen. In drie artikelen leggen we uit wat de (belangrijkste) voordelen zijn per OS. In dit artikel richten we ons op Windows 8.

Het is er het laatste jaar oor veel consumenten niet makkelijker op geworden een keuze te maken voor een mobiel besturingssysteem. Met iOS, Android en Windows 8 zijn er drie serieuze opties die allen hun eigen voordelen (en nadelen) hebben. In eerdere artikelen uit deze ‘serie’ heb ik de voordelen zowel Android als iOS besproken, vandaag is het de beurt aan Windows 8.

Windows 8 is beschikbaar in twee verschillende smaken, de volledige versie en een versie met beperkingen (RT). Windows RT heeft als belangrijkste beperking dat je niet je eigen software kan installeren die in de desktopomgeving moet draaien, de zogenaamde .exe software. Microsoft heeft zelf een paar uitzonderingen gemaakt maar in het algemeen moet je gewoon aanhouden dat als je het niet in de Windows Store kunt downloaden, het niet werkt in Windows RT. Omdat dit daarmee dus de minst interessant (en populaire) optie is zal ik me voor dit artikel beperken tot de volledige Windows 8 versie.

Lees meer over de verschillen tussen Windows 8 en Windows RT.

1. Windows 8 en Office

Verreweg het belangrijkste wapenfeit van Windows 8 is dat Microsoft het Office pakket beschikbaar heeft gemaakt op de software. Hoewel het een aparte aanschaf is (op tablets groter dan 10-inch) blijft dit denk ik voor de meeste gebruikers één van de belangrijkste redenen om een Windows 8 tablet of hybride laptop te overwegen. Office draait in de desktopomgeving van Windows 8 en is redelijk halfslachtig geoptimaliseerd voor besturing via touchscreens. Dit is één van de belangrijkste redenen dat we Windows 8 hardware zien die je het beste kan omschrijven als een hybride tussen een laptop en een tablet. Hierover later wat meer.

Hoewel er op zowel Android en iOS voldoende opties zijn die voor 90 procent van de gebruikers van Microsoft Office prima alternatieven vormen is het Office pakket op Windows 8 geen alternatief maar gewoon de ‘echte’ versie. Inclusief alle mogelijkheden die de power-users van dit pakket nodig hebben. Denk aan macro’s en andere speciale functies binnen bijvoorbeeld Excel. Ook is de vraag over comptabiliteit met de bestanden (.docx/.xls/.ect) gewoon niet aan de orde. Hoewel alternatieven Office pakketten de bestanden wel kunnen openen wil het nog wel eens voorkomen dat er wat misgaat in het interpreteren van die bestanden en dus resulteert in een afwijkende lay-out en andere problemen.

2. Software in de desktopomgeving

Windows is sinds jaar en dag verreweg het meest populaire besturingssysteem voor de PC. Natuurlijk zijn er Mac en Linux huishoudens maar deze zijn toch echt in de minderheid. Als Windows-gebruiker is de kans ook nog eens groot dat je software hebt gekocht (of gedownload) waaraan je gewend bent en niet meer zonder wilt. Windows 8 heeft gewoon ondersteuning voor al je software en hoewel deze dan niet in de moderne tegeltjes omgeving draait of geoptimaliseerd is voor touschreens werkt het wel, en kan je het gewoon blijven gebruiken.

Niet alleen als thuisgebruiker is dit voordeel belangrijk maar er zijn ook een hoop gebruikers die vanwege hun werk beperkt worden in hun keuze voor een mobiel OS. Sommige applicaties/programma’s zijn nu eenmaal speciaal geschreven of gekocht door een bedrijf en werken maar zelden op andere platformen dan Windows. Ook hier is dus weer het voordeel dat de software gebruikt kan blijven worden.

Veel bedrijven draaien volledig op en in de Windows-omgeving. Niet alleen software van derden is belangrijk maar ook de diensten die Microsoft zelf aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop e-mail en agenda’s gemanaged worden. Ook hier is het Microsoft product (Windows 8) gewoon het beste compatible en te combineren/in te passen in het bedrijfsnetwerk.

3. Windows 8 is het productieve OS

Dat Windows 8 “Het meest productieve OS” is moet je natuurlijk vooral als marketinguiting van Microsoft zien. Het is zonder meer mogelijk om echt werkt te verrichten op iOS en Android tablets maar het verschil zit hem vooral in de feit dat er aanpassingen en concessies gedaan moeten worden in workflows. Windows blijft Windows en dus zijn aanpassingen niet echt nodig, of in heel beperkte mate. In dat opzicht kan het in ieder geval beschreven worden als het “meest productieve OS zonder dat je op zoek moet naar nieuwe manieren om werk te verrichten”.

Bij het ‘derde’ voordeel moet ik eigenlijk al in herhaling moet gaan vallen, de voordelen van Windows 8 beperken zich namelijk toch vooral in wat ik hierboven in grove lijnen heb beschreven. Maar juist door deze twee voordelen zijn er andere voordelen die als een direct gevolg van de mogelijkheid om Office en desktopsoftware te draaien te zien zijn.

4. Hardware met toetsenborden

Een paar uitzonderingen daargelaten hebben de meeste Windows 8 tablets een goede integratie met een toetsenbord (accessoire). De meeste tablets die je kan kopen komen zelfs alleen maar in combinatie met en toetsenbord(dock). En het feit dat het ‘scherm’ losgekoppeld kan worden en als tablet gebruikt kan worden is meer een extraatje. Ook producten waar een toetsenbord los bijgekocht moet worden kennen dan op z’n minst vaak een bijzonder goede integratie, denk aan de toch wel speciale toetsenbord-covers die Microsoft voor hun eigen Surface tablet verkoopt.

Naast een toetsenbord is er doorgaans ook een trackpad (muisvlak). Toetsenbord en muis zijn erg belangrijke manieren om op een fatsoenlijke manier gebruik te kunnen maken van alle software die draait in de desktopomgeving, niet alleen omdat het gewoon makkelijker typt op een fysiek toetsenbord maar ook omdat de optimalisatie voor touschreens in deze omgeving nog erg te wensen overlaat. In vele reviews wordt dit zelfs (terecht) als een soort verplichting omschreven. Wil je gebruik maken van Office of .exe software, zorg voor een toetsenbord en muis.

5. Hardware met grotere schermen

Niet alleen heeft Windows 8 ervoor gezorgd dat er veel tablets nu uitgerust worden met een ingebouwd toetsenbord of dock/accessoire maar zien we ook dat de schermen van deze ‘tablets’ in wat grotere formaten komen. 11.6-inch en 13.3-inch zijn voor Android zeldzaam (en niet bestaand voor iOS) maar voor Windows 8 hardware gewoon te verkrijgen. Het voordeel van een groter scherm is voor mij in ieder geval het meest belangrijk als het gaat – wederom – het gebruik van Office (vooral Excel) en .exe software in de desktopomgeving.

En er is meer

Natuurlijk zijn er in specifieke situaties vast nog meer voordelen te verzinnen voor Windows 8, deze staan dus niet in dit artikel. We ijn erg geïnteresseerd in de redenen waarom jullie voor Windows 8 gekozen hebben. Laat die dan ook vooral even weten via de reactiemogelijkheid onder dit artikel.

Dit was het derde artikel in deze serie, lees ook Vijf redenen om voor de iPad te kiezen en Vijf redenen om voor een Android tablet te kiezen. Natuurlijk zullen we op het moment dat andere platformen meer tractie krijgen ook daar een artikel over schrijven.

Tips, adviezen en vergelijken

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een tablet? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Daarnaast kun je in onze tablet database tablets vergelijken aan de hand van verschillende specificaties, de prijs en het besturingssysteem. Bekijk ons beste tablets archief voor een overzicht van de beste tablets van dit moment.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

tuur

tuur
12 juni 2013 om 15:15

Active digitizer van Wacom zit er in mijn Lenonovo Thinkpad Tablet2.
Zou dit voor mijn werk nooit kunnen missen.

Inloggen
Sam Rijver

Sam Rijver
12 juni 2013 om 15:19

Ah ja! Dat is inderdaad een mooi voorbeeld/voordeel. Thanks

Inloggen
Paulo Dekkers

Paulo Dekkers
14 juni 2013 om 00:05

Weten jullie al wat meer over de Surface PRO met 256GB?
Komt die ook naar NL?

Inloggen


14 juni 2013 om 01:12

Ik zou er niet van uitgaan. Ik denk eerder dat de nieuwe modellen met 256GB uitgerust worden.

Inloggen
Antoine

Antoine
31 augustus 2013 om 04:31

Ik zie zeker de voordelen van een volledige Windows versie op een tablet. Zit momenteel in Amerika. Zijn de tablets allemaal regiovrij of hoef ik me hier met alleen Wifi geen zorgen over te maken?

Inloggen


31 augustus 2013 om 11:54

Daar hoef je inderdaad geen zorgen over te maken.

Inloggen
Beer

Beer
28 september 2013 om 13:17

De schrijver heeft het over echt werken op een ipad. Mischien geldt dat voor redacteuren die zich niet boeven te bekommeren over opmaak en meerdere documenten tegelijk open moeten hebben staan. Mij is het niet gelukt de ipad zakelijk te gebruiken, behalve wat emailen natuurlijk. De veel te dure ipad wordt alleen nog door mijn kids gebruikt voor spelletjes.

Inloggen
Jos

Jos
03 oktober 2013 om 14:02

Dan heb je echt niet verder gekeken dan je neus lang is. (excuses, enige frustratie in mijn bericht) Ik ben Ict-er in een Windows omgeving dus ik kan wel zeggen dat ik daar wat van weet. Ik ben echter door mijn hobby, fotografie, jaren geleden over gestapt op Apple. Wat een verademing!!! Inmiddels zijn er enkele iPhones en iPads bij gekomen. Geweldige apparaten die altijd werken zoals je wilt werken en niet zoals je volgens M$ MOET werken. Ik heb, en daar komt mijn frustratie vandaan, net een zakelijk tablet van HP gekregen met Windows 8 erop voor het ondersteunen van de directeuren die er mee moeten werken….. WAT EEN DRAMA!!!! W8 zit mijns inziens volkomen onlogisch in elkaar. Ja, het scrolt lekker….. maar verder??? wat een gezoek naar instellingen en apps die het werken juist makkelijk maken…Nee, geef mij maar een iPad.

Inloggen
Osman

Osman
06 oktober 2013 om 14:52

Hoi mijn vraag is aan dhr, Jos. Is het mogelijk om windows 7 te installeren op een windows surface RT.
Her is echt eindeloos zoeken naar instellingen, kan niet eens adobe flash player op installeren.
Aan de achterkant staat er op 32GB terwijl via instellingen 16GB te zien is?

Inloggen
Dennis

Dennis
22 oktober 2013 om 12:07

Niet echt objectief als je al over M$ begint. Met Windows 8 heb je veel meer vrijheid hoe je alles gaat inrichten, hoe je wilt werken. Ik werk zelf ook veel met de ipad/iphone, hier werkt alles op 1 manier. Voor de meest gebruikte toepassingen prima. Vraag me geen PowerPoint, pdf, excel, word snel uit te wisselen, dan moet ik gaan mailen, syncen etc.

Wij hebben hele bedrijven al overgezet naar Windows 8 (zonder Touch screen), erg tevreden. Misschien 5 minuten uitleg nodig hoe de zaken werken, iedereen bijzonder tevreden. Zelfs bij de directeuren thuis alles moeten overzetten.

Nog even wachten op de Windows 8.1 update voor de tablet, op de pc al een mooie vooruitgang voor mensen die er nog moeite mee hebben. Je krijgt meer instructies hoe de nieuwe zaken werken, en de app store is flink onderhanden genomen.

OSMan, Het is niet mogelijk om Windows 7 te installeren op een Surface tablet. Je schijf is 32GB groot, een gedeelte is in gebruik door het besturingssysteem. (Dis is bij alle tablets/apparaten zo)

Je moet eens zoeken naar configuratiescherm, hier vind je zoals vertrouwd alles terug. Of je gaat naar de rechter balk naar instellingen. Bij de 8.1 update zou hier nog meer bijgekomen zijn.

En niet te vergeten dat deze tablets financieel erg voordelig zijn 🙂

Inloggen
Boske

Boske
07 januari 2014 om 21:38

ja,echt een gefrustreerde inter ! Hier hebben we zowel Mac als windows 8 en denken dat Mac OSS alleen moeilijk is voor fotografie. In real world kan je niettegenstaande om Windows heen en dan is Windows 8 een verademing.

Inloggen
Martijn

Martijn
08 november 2013 om 11:20

Hallo,

Heb even een vraag over Windows Tablet, aangezien er bij de andere tablets en ipad niet mogelijk is om via hyves.nl games te spelen! is het met windows tablet dan wel mogelijk ?

Mvg en bedankt Martijn

Inloggen
Wouter

Wouter
17 december 2013 om 09:38

Maakt u zich vooral geen zorgen, Hyves is toch al failliet. En de beste manier om dat uit te vinden is “Trial and Error”. Heeft een vriend/kennis/angstaanjagende vreemdeling van u een Windows tablet? Vraag het aan hen.

Inloggen
tamara

tamara
22 januari 2015 om 18:08

waarom een windows tablet,op het werk maken we veel gebruik van silverlight ,een windows toepassing dus.Niet beschikbaar voor android en iOS

Inloggen