Virtual challenges met je smartphone – Fit met Pacer en The Conqueror

10 februari 2021 + 10 minuten 1 Reacties
Virtual Challenges

Wil je meer bewegen in deze periode van het thuiswerken? Denk dan eens aan virtual challenges. Wij gingen aan de slag met Pacer en The Conqueror.

De sportclubs en fitnesscentra zijn dicht in deze moeilijke tijd. We zitten massaal thuis te werken en beweging schiet er een beetje bij in. Juist in deze tijd is het belangrijk om fit te worden en gezond te blijven. Maak kennis met de Virtual Fitness Challenges om juist in deze tijd fit te worden. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone.

Bewegen en je smartphone lijken twee uitersten, maar juist in deze tijd zijn de Virtual Challenges aan een enorme opmars bezig. Verschillende bedrijven spelen handig in op de gesloten sportclubs en fitnesscentra, waarmee je je dagelijkse portie beweging in de vorm van wandelen, fietsen of hardlopen kunt verrijken met een spelelement. Deze gamification van bewegen maakt bewegen leuk, ook als je een bloedhekel aan sporten hebt. Wij hebben twee verschillende challenges geprobeerd. De Pacer Virtual Challenges en The Conqueror Virtual Fitness Challenges.

Wat zijn virtual challenges?

Via de websites van deze bedrijven kies je een bestaande en zeer bekende route. Denk bijvoorbeeld aan ‘The Great Wall of China’ (Chinese muur), Inca Trail of Route 66, routes van respectievelijk 300 kilometer, 42 kilometer of 3.669 kilometer. Via beide websites zijn er tientallen bekende routes om te kiezen, variërend van enkele tientallen kilometers tot vele duizenden kilometers. Deze route leg je vervolgens in je eigen omgeving af op de manier zoals jij wilt. Denk daarbij aan wandelen, fietsen of hardlopen. Zowel Pacer als The Conqueror hebben een app die te koppelen is aan bijvoorbeeld Google Fit en Strava of via je smartwatch (Apple Health, Fitbit, Garmin). Iedere vorm van beweging die je in het echte leven doet wordt toegevoegd (automatisch of handmatig) aan de gekozen route.

Via de apps van Pacer en The Conqueror (iOS en Android) zie je vervolgens de virtuele route. Wandel je dus in het echt 5 kilometer, dan heb je ook 5 kilometer toegevoegd op je virtuele route. Beide apps hebben een Google Maps-achtige omgeving en toont de virtuele route. Onderweg ontgrendel je diverse checkpoints met bezienswaardigheden en leuke weetjes van deze routes en kun je meekijken waar jij je virtueel bevindt. Vooraf geef je een bepaald tijdsbestek op waar je de route in wilt doen. Kies je de hierboven genoemde The Great Wall of China en kies je een tijdsbestek van twee maanden, dan heb je dus precies twee maanden de tijd om 300 kilometer af te leggen. En heb je deze virtuele challenge binnen de tijd gehaald? Dan ontvang je een digitaal certificaat en (via de post) een echte medaille. Klinkt het nog een beetje onduidelijk? De screenshots moeten veel duidelijk maken.

Je kunt dergelijke routes alleen doen, maar ook samen met familie en vrienden. Zo kun je er voor kiezen om samen een afstand te doen (de afstand van iedere deelnemer in jouw groep wordt opgeteld), maar ook kiezen om tegen elkaar te strijden. In de app zie je dan precies waar je familielid, vriend of vriendin of je collega’s zijn, zodat het echt een wedstrijd wordt wie het eerst de virtual challenge heeft afgerond. Zo heb ik samen met enkele familieleden een challenge gestart. Kijk je in de avond even op de app en zie je dat een familielid voor ligt? Dan pak je toch gauw even de wandelschoenen uit de kast om weer een stukje te lopen of stap je even weer op de fiets. Je wilt tenslotte wel als eerste eindigen en ondertussen word je spelenderwijs fitter.

Pacer Virtual Adventure Challenges

De Pacer Virtual Adventure Challenges doe je met de Pacer-app. Deze app is gratis en ook de challenges kun je in principe gratis doen. Je ontvangt een digitaal certificaat, maar wil je ook daadwerkelijk een medaille ontvangen en meer uit de app halen, dan ‘koop’ je een challenge. De bedragen per challenge verschillen tussen de 22 euro en 28 euro. Betalen kan via PayPal of Creditcard. Hiervoor ontvang je een unieke code per e-mail die je kunt activeren in de Pacer-app.

Pacer kan zelf je stappen meten met je telefoon, maar je kunt de app ook koppelen aan Google Fit, Fitbit en Garmin. Na het invoeren van je activatiecode van je challenge kun je zelf opgeven op welke manier je je workouts mee wilt laten tellen. Je kunt de app alle dagelijkse stappen mee laten tellen (ook de stappen naar het toilet of naar de koelkast), maar er ook voor kiezen om alleen echte workouts mee te tellen. Hier ben je geheel vrij in. Aan het einde van de dag worden je stappen via de gekoppelde app of smartwatch automatisch toegevoegd aan de afstand. Heb je geen Google Fit, Fitbit of Garmin? Dan kun je dit ook handmatig toevoegen.

De Pacer Virtual Adventure Challenges richten zich voornamelijk op de kortere routes tot 300 kilometer. Op dit moment kun je kiezen uit 15 verschillende routes zoals Machu Picchu, Grand Canyon, Mount Fuji, Everest Base Camp, England Coast to Coast, Tour du Mont Blanc, Niagara Falls en The Great Wall. Pacer richt zich met name of de wandelaar en hardloper, maar wil je liever fietsen, dan is dat uiteraard geen probleem. Op bepaalde punten in de route ontgrendel je een checkpoint, waarbij je een behoorlijk uitgebreid achtergrondverhaal over de locatie kunt ontgrendelen inclusief vele foto’s. Daarnaast kun je bij ieder checkpoint via een 360 graden camera meekijken waar je (virtueel) bent.

Bezoek de website van Pacer.

The Conqueror Virtual Challenges

The Conqueror Virtual Challenges (van My Virtual Mission) heeft net wat meer mogelijkheden qua virtual challenge dan de app van Pacer. De prijs ligt met gemiddeld 35 euro per challenge dan ook wel iets hoger. Betalen kan bij The Conqueror met PayPal of Creditcard. Je moet daarnaast ook altijd betalen voor deze challenges. Een manier om het gratis te doen is er niet bij. Daar krijg je echter wel een uitgebreidere app én een mooiere medaille voor terug.

Ten eerste zijn er veel meer apps en smartwatches die ondersteund worden. Je kunt je afstand automatisch laten meten met Apple Watch, Apple Health, Google Fit, Garmin, Fitbit, Strava, Map my Run, Map my Ride, Map my Walk en Runkeeper. Wil je dat liever niet? Dan kun je ook handmatig de afstand invoeren. Naast wandelen, fietsen of hardlopen zijn er veel meer mogelijkheden om je workout om te zetten naar een virtuele afstand. Er is een ‘conversion chart’ aanwezig, waarmee je zelfs je Yoga-sessie, zwemsessie of vechtsportles kunt omrekenen naar een afstand.

De Conqueror-app laat je tijdens de route diverse ‘Milestones’ ontgrendelen met extra informatie over bezienswaardigheden, je ontgrendelt ‘postcards’ en je plant tijdens je route bomen. The Conqueror werkt samen met ‘Eden Reforestation Projects’, waarbij ze bij iedere 20 procent van de virtuele afstand een boom namens jou planten. Wat bij Pacer mist is om op ieder moment op je route te kijken waar je nu (virtueel) precies bent. Dat kan dus wel bij The Conqueror met een integratie met Google Streetview. Druk op ieder moment op het poppetje om precies te kijken waar jij virtueel bent op de gekozen route. Heb je de route met succes afgelegd binnen de opgegeven tijd? Dan vul je je adresgegevens in en wordt de medaille per post opgestuurd.

The Conqueror leunt daarnaast nog meer op het competitie-element. Je ziet andere ‘Conquerors’ langs de route, maar kunt ook een eigen team starten om samen met familie, vrienden of collega’s aan een afstand te werken. Uiteraard kan dit ook individueel om met elkaar te strijden. En ondertussen zit er ook een stukje social media bij in, want je kunt berichten plaatsen, reageren en je prestaties delen.

Waar Pacer met name de wat kortere afstanden doet, daar vind je veel langere afstanden bij The Conqueror. De kortste afstand is ‘The English Channel’ (het kanaal tussen Engeland en Frankrijk, leuk om te zwemmen), maar kunnen al snel oplopen qua kilometers. Bekende routes als Ring of Kerry, Hadrian’s Wall, Alps to Ocean, Camino de Santiago, Ring Road (Iceland), Length of Britain, Appalachian Trail en Route 66 zijn af te leggen. De laatste paar routes ben je zo maanden zoet mee. Door de langere afstand van deze challenges is The Conqueror ook zeer geschikt om te fietsen.

Bezoek de website van The Conqueror.

Welke moet je kiezen?

We hebben beide Virtual Challenges van Pacer en The Conqueror geprobeerd. Pacer is als fitness-app de betere app, omdat het naast de challenges eigenlijk al een bestaande fitness-app was. Je krijgt veel informatie over je workouts en de app werkt, naast de challenge, tevens met ranglijsten en diverse challenges waar je gratis aan mee kunt doen. Gaat het puur om de challenge zelf, dan is The Conqueror de betere app, mede vanwege Streetview en het uitgebreidere sociale aspect. Beide apps en challenges zijn zeer leuk om te proberen, dus het maakt niet zoveel uit welke je kiest.

De challenges zijn leuk om individueel uit te voeren, maar wil je net dat stukje extra motivatie? Nodig dan vrienden, familie en collega’s uit om mee te doen. Zo kun je samen tegen elkaar strijden en zorgt het leuke spelelement ervoor dat jij in het echte leven ook fitter wordt. De virtuel challenges zijn een ideale mix van spel en beweging in combinatie met de technologie van je smartphone en/of smartwatch.  Of je nu net begint met een paar kleine wandelingen in je eigen wijk of een ervaren sporter bent die vele kilometers fietst of hardloopt. Je niveau maakt echt niets uit. Iedere afstand die je in het echt aflegt draagt bij aan je virtuele challenge. En tegelijkertijd word je fitter.

Vanwege het grote succes van deze virtual challenges zijn er diverse bedrijven die virtuele challenges aanbieden in deze periode van thuisblijven. Wees echter voorzichtig, want niet ieder bedrijf is te vertrouwen. Er zitten verschillende nepbedrijven tussen waar je je geld kwijt bent en er niets voor terugkrijgt. Zowel Pacer als The Conqueror zijn te vertrouwen, zo hebben we zelf ondervonden. Laat je ons weten welke virtual challenge jij gestart bent?

Lees meer

Wil je meer uit je smartphone te halen? Kijk dan eens bij onze Tips en Advies-sectie. Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone of tablet? We testen regelmatig de nieuwste modellen. Het overzicht van al onze reviews vind je hier.

Reacties (1)