De sportclubs en fitnesscentra zijn dicht in deze moeilijke tijd. We zitten massaal thuis te werken en beweging schiet er een beetje bij in. Juist in deze tijd is het belangrijk om fit te worden en gezond te blijven. Maak kennis met de Virtual Fitness Challenges om juist in deze tijd fit te worden. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone.
Bewegen en je smartphone lijken twee uitersten, maar juist in deze tijd zijn de Virtual Challenges aan een enorme opmars bezig. Verschillende bedrijven spelen handig in op de gesloten sportclubs en fitnesscentra, waarmee je je dagelijkse portie beweging in de vorm van wandelen, fietsen of hardlopen kunt verrijken met een spelelement. Deze gamification van bewegen maakt bewegen leuk, ook als je een bloedhekel aan sporten hebt. Wij hebben twee verschillende challenges geprobeerd. De Pacer Virtual Challenges en The Conqueror Virtual Fitness Challenges.
Wat zijn virtual challenges?
Via de websites van deze bedrijven kies je een bestaande en zeer bekende route. Denk bijvoorbeeld aan ‘The Great Wall of China’ (Chinese muur), Inca Trail of Route 66, routes van respectievelijk 300 kilometer, 42 kilometer of 3.669 kilometer. Via beide websites zijn er tientallen bekende routes om te kiezen, variërend van enkele tientallen kilometers tot vele duizenden kilometers. Deze route leg je vervolgens in je eigen omgeving af op de manier zoals jij wilt. Denk daarbij aan wandelen, fietsen of hardlopen. Zowel Pacer als The Conqueror hebben een app die te koppelen is aan bijvoorbeeld Google Fit en Strava of via je smartwatch (Apple Health, Fitbit, Garmin). Iedere vorm van beweging die je in het echte leven doet wordt toegevoegd (automatisch of handmatig) aan de gekozen route.
Via de apps van Pacer en The Conqueror (iOS en Android) zie je vervolgens de virtuele route. Wandel je dus in het echt 5 kilometer, dan heb je ook 5 kilometer toegevoegd op je virtuele route. Beide apps hebben een Google Maps-achtige omgeving en toont de virtuele route. Onderweg ontgrendel je diverse checkpoints met bezienswaardigheden en leuke weetjes van deze routes en kun je meekijken waar jij je virtueel bevindt. Vooraf geef je een bepaald tijdsbestek op waar je de route in wilt doen. Kies je de hierboven genoemde The Great Wall of China en kies je een tijdsbestek van twee maanden, dan heb je dus precies twee maanden de tijd om 300 kilometer af te leggen. En heb je deze virtuele challenge binnen de tijd gehaald? Dan ontvang je een digitaal certificaat en (via de post) een echte medaille. Klinkt het nog een beetje onduidelijk? De screenshots moeten veel duidelijk maken.
Je kunt dergelijke routes alleen doen, maar ook samen met familie en vrienden. Zo kun je er voor kiezen om samen een afstand te doen (de afstand van iedere deelnemer in jouw groep wordt opgeteld), maar ook kiezen om tegen elkaar te strijden. In de app zie je dan precies waar je familielid, vriend of vriendin of je collega’s zijn, zodat het echt een wedstrijd wordt wie het eerst de virtual challenge heeft afgerond. Zo heb ik samen met enkele familieleden een challenge gestart. Kijk je in de avond even op de app en zie je dat een familielid voor ligt? Dan pak je toch gauw even de wandelschoenen uit de kast om weer een stukje te lopen of stap je even weer op de fiets. Je wilt tenslotte wel als eerste eindigen en ondertussen word je spelenderwijs fitter.
Reacties (1)