Vijf redenen om voor een Android tablet te kiezen

15 april 2013 7 Minuten 20 Reacties
android

Niet iedereen die op zoek is naar een nieuwe tablet weet alles over de voordelen en nadelen van de verschillende besturingssystemen. In drie artikelen leggen we uit wat de (belangrijkste) voordelen zijn per OS. In dit artikel richten we ons op Android.

Waarschijnlijk weten de meesten onder ons eigenlijk wel wat Android is en wat de voordelen eventueel zijn ten opzichte de grootste concurrent, iOS. Het zijn van die dingen waar wij – soms onterecht – vanuit gaan dat iedereen die in de markt is voor een nieuwe tablet van af weet, maar dat is niet zo. In drie artikelen proberen we uit te leggen wat de (belangrijkste) voordelen zijn per besturingssysteem. In dit eerste artikel richten we ons op Google’s Android.

1. De beste integratie met Google diensten

E-mail en agenda zijn twee van de belangrijkste onderdelen op bijna ieder digitaal apparaat en velen van ons houden hun data bij in Google Calendar en hebben een GMail e-mailadres. Gmail heeft zelfs mogelijkheden om een persoonlijk domein ook via de dienst te laten lopen met alle bijbehorende voordelen van de populairst cloud e-mail dienst. Android heeft gewoonweg de beste integratie met de diensten van Google en hoewel het als het over deze twee basis zaken gaat er niet per se een enorm verschil is met de concurrentie en hun integratie is het wel altijd Android dat het eerst nieuwe features en mogelijkheden krijgt.

Andere populaire diensten van Google zijn onder andere YouTube, Google Maps en in steeds grotere mate Google Drive. Ook deze diensten hebben altijd als eerste en soms (tijdelijk) als enige de beste integratie en apps op het Android platform. Een andere, snel opkomende en steeds interessanter wordende, nieuwe Google dienst is Google Now. Deze digitale butler van Google is wat ons betreft één van de meest interessante ontwikkelingen van het laatste jaar en is op dit moment alleen te vinden op Android.

2. Een groot app-aanbod

Apps maken een smartphone of tablet gewoon een stuk leuker om te gebruiken. iOS en Android zijn de twee populairste mobiele besturingssystemen en dat heeft ervoor gezorgd dat het overgrote deel van de developers als eerste hun apps uitbrengt op één van de twee of beide platformen.

In het algemeen kan je nog steeds zeggen dat iOS nog steeds de voorsprong heeft qua app-aanbod maar het verschil is zeker het laatste jaar teruggebracht tot bijna verwaarloosbaar. Een zowel voor- als nadeel is wel dat er in het algemeen ‘minder wil’ is bij Android gebruikers om te betalen voor apps, en waar dat soms resulteert in iOS eerst apps heeft het er aan de andere kant ook voor gezorgd dat er een enorm ruim aanbod aan gratis (ad supported) apps beschikbaar is op Android.

Daarnaast is er een extra mogelijkheid als het gaat om apps op Android. Als Google om een of andere reden ervoor kiest een app niet te willen opnemen in de Play Store dan is er binnen Android altijd nog de mogelijkheid de app op een andere manier te installeren, buiten de Play Store om. Het risico is altijd voor jezelf maar je hoeft je in ieder geval niet te laten vertellen wat je wel en niet op je tablet mag installeren.

3. Android is meer ‘open’

Open is een lastige en vaak verkeerd gebruikte term als het gaat in discussies over mobiele besturingssystemen, maar zoals je bij punt 2 al kan zien heeft het ook duidelijk uitlegbare voordelen.

Android is ook meer open als het gaat om de veranderingen die je als gebruiker kunt doorvoeren in (het uiterlijk van) het systeem. Als je graag een ander on-screen toetsenbord wilt gebruiken dan is er niets binnen Android dat je tegenhoudt deze verandering door te voeren. En zo zijn er een hoop aanpassingen te maken aan het systeem om het uiteindelijk zo dicht mogelijk bij een persoonlijk ideaalscenario te krijgen. Het is een niet te onderschatten voordeel hoe fijn het is om als gebruiker andere standaard apps te kunnen kiezen voor bijvoorbeeld je e-mail of de browser.

Ook is Android meer open als het gaat om de toegang die de apps hebben tot het systeem en zelfs andere apps. Hierdoor is het mogelijk om op andere manieren apps te integreren met de daarbij behorende voordelen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die de manier waarop apps ‘met elkaar kunnen praten’ of op de achtergrond kunnen draaien (multi-tasken) erg waarderen.

4. Widgets

Android heeft zich van het begin af aan ook weten te onderscheiden van de grootste concurrent door widgets toe te staan op het homescreen. In plaats van ‘saaie’ rijen icoontjes is er veel meer mogelijk op de beginschermen binnen Android. Via widgets kunnen gebruikers snel en zonder apps te openen belangrijke en minder belangrijke informatie direct op het beginscherm plaatsten. Dit is één van de dingen die ook vaak bij de mogelijkheden van personalisatie graag genoemd worden.

5. Veel meer keuze in hardware en prijsklassen

Hoewel Google een paar voorwaarden stelt aan fabrikanten om een stempel te krijgen van het bedrijf en daarmee toegang tot al de eerder genoemde Google diensten en natuurlijk de Google Play Store geeft, lijken die eisen niet heel lastig om aan te voldoen met als gevolg dat er heel erg veel apparaten zijn met Google’s versie van Android. Of in ieder geval een versie die dus de goedkeuring draagt van de zoekgigant.

Er is ontzettend veel verschillende hardware op de markt en alleen al een fabrikant als Samsung heeft zoveel tablets op de markt dat wij ze hier bij Tablets Magazine nog maar amper uit elkaar kunnen houden. En dan zijn er natuurlijk nog een heleboel andere grote en kleinere fabrikanten die tablets en smartphones uitbrengen in alle vormen en maten, met prijskaartjes die voor elk budget wel als interessant over kunnen komen.

De grote keuzevrijheid heeft niet alleen gevolgen voor de kosten van verschillende tablets maar stelt de Androidmarkt in het algemeen ook in staat om sneller nieuwe ontwikkelingen door te voren en als product op de markt te brengen. Waar iOS het doorgaans met één of twee nieuwe tablets per jaar moet doen hebben we de laatste jaren één of twee nieuwe Android tablets per week gezien, al lijkt het de laatste tijd wel tot rust te komen.

En er is meer

Natuurlijk zijn er meer (goede) redenen om voor Android te kiezen, maar het is bijna onmogelijk om die allemaal in één artikel te noemen. Gelukkig hebben we wel een reactiemogelijkheid onder dit artikel waar je zelf jouw favoriete reden(en) kan optekenen en daarmee inzichtelijk maken voor de lezers van Tablets Magazine.

Inmiddels hebben we ook een artikel geplaatst met vijf redenen om voor de iPad te kiezen en vijf redenen om te kiezen voor een Windows 8 tablet. Op het moment dat andere platformen ook meer tractie krijgen zullen we ook daar een artikel aan gaan wagen.

Tips, adviezen en vergelijken

Wil je meer handige tips en adviezen voor de aanschaf van of het gebruik van een tablet? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Daarnaast kun je in onze tablet database tablets vergelijken aan de hand van verschillende specificaties, de prijs en het besturingssysteem. Bekijk ons beste tablets archief voor een overzicht van de beste Android tablets van dit moment.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (9)

Rhk22463

Rhk22463
15 april 2013 om 13:57

Onder 2., 2e alinea staat dit:
“In het algemeen kan je nog steeds zeggen dat iOS iets voorlicht…”

Er wordt bedoeld dat iOS nog een klein voorsprong heeft op Android? Zo ja dan is het dus “In het algemeen kan je nog steeds zeggen dat iOS iets voor ligt..”
Het woord “voorliCHten” is wat anders dan “voor(op) liGgen”…

Inloggen
Sam Rijver

Sam Rijver
15 april 2013 om 14:02

O lol, whoops. Thanks

Inloggen
Meneerfoppe

Meneerfoppe
19 juni 2013 om 16:29

” een klein voorsprong ? ” of een kleine voorsprong ? Lol

Inloggen
ROFLcopter

ROFLcopter
17 december 2013 om 09:11

Heb je niets beters te doen of zo?

Inloggen
Delacosa

Delacosa
15 april 2013 om 15:16

Jullie vergeten het allerbelangrijkste te vertellen over android en vooral android op tablets.

APPS Beste vrienden is het hart van een tablet.

Android ligt ver ver achter met TABLET apps het zijn vaak uitelkaar getrokken phone apps.

Apps zoals uitzending gemist facebook twitter spotify en ga zo door zijn niet zo mooi en maken absoluut geen gebruik van het canvas.

Qua OPEN widgets en tja open heb je gelijk

maar jongens dat open en widgets is beetje leuk maar het gaat echt om de apps.

Inloggen
Sam Rijver

Sam Rijver
15 april 2013 om 15:18

Het verschil is kleiner dan ooit en hoewel je gelijkt hebt dat er nog echt wat apps missen heeft Android ondertussen een meer dan respectabel app-aanbod. Ik weet niet of de term bijna verwaarloosbaar helemaal terecht is maar een reden om Android _niet_ te kopen is het echt niet meer.

Inloggen
Peter83

Peter83
16 april 2013 om 19:43

“maar een reden om Android _niet_ te kopen is het echt niet meer”

Vind jij.
Voor mij is dat DE reden.

Een tablet gebruik ik niet 6 uur per dag, mijn smartphone wel.
Daarom wil ik mijn smartphone aan kunnen passen naar mijn wensen.

De tablet is leuk voor in bed of bij de tv, maximaal een uurtje per dag (VOOR MIJ), die hoef ik helemaal niet zo aan te passen. Die moet gewoon kunnen browsen, epub-bestanden fatsoenlijk kunnen tonen en leuk filmpjes af kunnen spelen.

Er zijn zeker ook Android-tablets die dat aardig kunnen, alleen doet de iPad dit voor mij beter.

Inloggen
Piet

Piet
15 april 2013 om 19:07

Een kennis van mij heeft vorig jaar de Asus met dockstation gekocht voor € 600,00 het valt erg tegen zeker in vergelijking met mijn Ipad 4.
Alles ziet er veel beter uit en spelletjes spelen is op de Ipad veel fijner.
Dus zijn volgende tablet zal waarschinlijk geen android meer zijn

Inloggen
Jan Bos

Jan Bos
15 april 2013 om 21:15

Voor mij net andersom: dat elke keer moeten inloggen op de market en dat achterlijke Itunes gedoe heeft mij doen besluiten juist nooit meer iets van Apple te kopen.
Ik geef toe dat het heel mooi spul is, maar die dingen eromheen he ?

Inloggen
Peter83

Peter83
16 april 2013 om 19:47

Tsja, elke keer inloggen in de App Store is logisch. Als mijn kinderen eens de iPad pakken en een spelletje spelen zouden ze zo voor tientallen euro’s dingen kunnen kopen..

Overigens moet je maximaal een keer per kwartier inloggen, en hoe vaak koop je nou iets? De eerste 2 weken misschien maar daarna kom ik nog maar zelden in de App Store.

iTunes vind ik juist heerlijk, alles wordt draadloos gesynct en zo is mijn iPad altijd up-to-date. Ik heb dan ook wel een Macbook, op Windows vind ik iTunes ook een “vervelend” programma.

Inloggen
Tabb2Plus

Tabb2Plus
15 april 2013 om 21:00

Sinds kort een tablet gekocht en ik vind het een mooi gadget. Helaas heb ik spijt dat ik de Experia tab niet gekocht hebt. Nog lichter en de resolutie is een stuk hoger dan ik nu heb. Helaas dus iets te vroeg beslist. Android versus iOS. Ik zeg zo het vierkantige v.d. iPad spreekt me niet aan. De iPhoon zit ook nog steeds op 4 inch display. Wat een miskleun van de Jobs discipelen!

Inloggen
Klaas

Klaas
16 april 2013 om 09:02

@Tabb2Plus, dit geldt altijd als je een tv, laptop, tablet, telefoon etc koopt. Je koopt er nu 1 en morgen is hij weer ingehaald door een nieuwer/beter/duurder model.
Ik heb zelf de tab 2 10.1 gehaald en ben er zeer tevreden over. Ja er zijn betere en ja er zijn er met meer mogelijkheden maar deze kan en doet wat ik wil.
Als ik need for speed most wanted speel dan ziet deze er geweldig uit en heb ik niet de behoefte om mijn wii of laptop of zo aan te zetten om te spelen.
Ik vind een I-pad gewoon veel te duur voor een apparaat voor erbij.

Inloggen
Meneerfoppe

Meneerfoppe
19 juni 2013 om 16:37

Ik zoek nog naar het antwoord op mijn vraag waarom Apple 80 , ja let u goed op 80 procent van de tabletmarkt in handen heeft.
– het werkt gewoon en blijft werken.
– Apple zorgt met grote regelmaat voor updates
En ja, het is idd minder open. Dat moet ik toegeven.
Een tablet met Android er op van een groot merk, we noemen maar even” na-aper ” is niets goedkoper dan hèt origineel dat qua hardware en software gewoon beter is.

Inloggen
Wouter

Wouter
17 december 2013 om 09:17

Nou, meneer Foppe (met die naam is het al moeilijk om u serieus te nemen), dat is toch een mooi objectief en accuraat oordeel, zeg!

Inloggen
Jan Bos

Jan Bos
19 juni 2013 om 17:32

“Apple zorgt met grote regelmaat voor updates”

Hahahahaha, sufferd!. Ook voor Apple apparaten geldt dat na 1 á 2 jaar je de pot op kunt met je oude apparaat. We hebben hier een Ipod Touch liggen van 2008. Hoezo, updates ????????

Inloggen
Niels

Niels
30 juni 2013 om 13:33

Haha 2008, is al 5 jaar oud en niet 1 à 2. De iphone 3GS komt toch ook uit 2009 en draait nog op de nieuwste software iOS6!

Inloggen
Wouter

Wouter
17 december 2013 om 09:19

zozo is dat eens even fijn voor u #YOLO

Inloggen
Jakke

Jakke
24 oktober 2013 om 13:38

Het grootste voordeel van Android voor mij is de flexibiliteit.
Probleem maar is een film van gelijk welk formaat met ondertitels op een IPad te kijken.
Na heel veel werk kan het misschien lukken. Maar als je dan 20 films op een SD kaartje hebt, zit je met een probleem. Het feit dat enkel Apple beslist welke software ik op mijn IPad kan zetten heeft me doen beslissen om deze herfst terug een Android machine te kopen na mijn IPad4.
Het helpt natuurlijk dat er dit najaar enkele schitterende machines op de markt gaan komen met een betere schermresolutie dan het Retina Display.

Inloggen
RD

RD
05 november 2013 om 16:17

Ik ben ook enorm aan twijfelen of ik nu de nieuwe i pad air of een Samsung zou kopen ?
Ben wel een grote Apple fan maar het is jammer dat ik niet kan doen met mijn tablet wat ik zelf wil.
Probleem dus als je al andere producten hebt van Apple ;(

Kan niet kiezen !!!

Inloggen
Roel

Roel
19 februari 2015 om 21:04

Die ontoegankelijkheid van Apple is voor mij wel een enorm struikelblok, ik wil gewoon snel een bestandje kunnen inprikken of exporteren zonder gehannes met itunes. Verder heeft Apple geen Locus kaartenapp, beste App ever.

Inloggen