Vakantietijd: tijd om de VPN te activeren – dit zijn de voordelen

09 juli 2023 4 Minuten 0 Reacties
VPN shutterstock 1

Het is weer vakantietijd, wat betekent dat velen met allerlei aan internet hangende apparaten op reis gaan. Niks mis mee, maar online gaan in den vreemde is lang niet altijd veilig. Een VPN gebruiken maakt het allemaal een stuk veiliger. En biedt bovendien nog extra voordelen!

VPN staat voor Virtual Private Network en het is een techniek die met name in het bedrijfsleven gebruikt wordt. Je kunt er namelijk een volledig versleutelde ‘tunnel’ naar een bedrijfsnetwerk mee maken. Ideaal voor thuis- of op locatie werkend personeel. Op het moment dat zij de VPN-verbinding activeren, zijn ze gewoon rechtstreeks aan het bedrijfsnetwerk gekoppeld. Als ware het alsof zo iemand gewoon achter een bureau op kantoor zit. Zelfs de internetverbinding loopt op dat moment via het bedrijf. Precies dat laatste is een interessant gegeven dat is opgepakt door een scala aan VPN-providers, bedoeld voor particulieren.

Onbetrouwbare lokale internetverbinding dichttimmeren

Wat een VPN-provider doet, is het koppelen van jouw computer aan een server elders in de wereld (komen we zo op terug). Die server ‘elders’ verzorgt uiteindelijk de internettoegang. Specifiek betekent dit dat als jij je laptop, smartphone of tablet via hotel-wifi koppelt, er een veilige, versleutelde tunnel wordt opgezet. Op dat moment kan niemand zien wat jij online doet. Althans: niet in het hotel. Zou daar een malafide digidiefje zitten dat continu bezig is dataverkeer van hotelgasten te onderscheppen, dan heeft ie aan jouw stevig versleutelde gegevens helemaal niets. Ook een crimineel die op drukke locaties via z’n laptop gratis hotspots aanbiedt met als enig doel gegevens van gekoppelde bezoekers te stelen komt zo bedrogen uit.

Kortom: een VPN-verbinding zorgt voor internetverkeer dat niet is te onderscheppen. Althans: niet tussen jouw apparaat en de hotspot (en uiteindelijk de VPN-server). Zodra de VPN-server elders je weer naar de cloud doorsluist ben je natuurlijk gewoon online. En moet je net zo voorzichtig als anders zijn. Een VPN-verbinding is puur bedoeld om de vaak riskante eerste ‘hop’ lokaal stevig te beveiligen.

 

VPN zorgt voor ander IP-adres

Er is nog een alleraardigst voordeel aan VPN. Omdat je zoals gezegd verbinding maakt met een VPN-server ‘elders’ krijg je een IP-adres uit de regio waar de server is opgesteld. Kortom: maak jij vanaf de Spaanse Costa verbinding met een VPN-server in Nederland, dan krijg je een Nederlands IP-adres toegewezen. Elke website die je bezoekt of dienst waar je gebruik van maakt, weet dan niet beter dat je een bezoeker uit Nederland bent. Het betekent ook dat diensten die normaliter alléén binnen de landsgrenzen toegankelijk zijn, ook vanuit het buitenland werken. Denk aan streamen van de Nederlandse publieke tv-netten bijvoorbeeld.

Wel geldt, dat dergelijke diensten die achter een ‘geo-blokkade’ zitten ook steeds slimmer worden. Langzaam aan is een database ontstaan met IP-adressen van VPN-servers die ze kunnen blokkeren omdat er ‘misbruik’ van gemaakt wordt. Echter: dit is een kat-en-muisspel. Werkt een bepaalde VPN-server niet met een door jou gewenste dienst, dan helpt ’t vaak om gewoon een andere server te kiezen. Vaak zijn er – zeker bij de grote en en bekende VPN-providers – meerdere servers in een land om uit te kiezen.

Kies een goede VPN-provider

Onder de streep geldt: ga je meer gevoelige zaken als bankieren en andere financiële en (of) privacygevoelige dingen online doen vanaf je vakantieadres, maak dan gebruik van VPN. Waarbij wel geldt: niet álle VPN-providers zijn even betrouwbaar. Met name de kleinere cowboys met extreem lage prijzen zijn verdacht. Beter kies je voor een bekende naam als bijvoorbeeld NordVPN, Surfshark, TunnelBear of ExpressVPN. Het zijn vaak de net wat duurdere jongens m/v, maar je hoeft natuurlijk niet meteen een jaarabonnement af te sluiten! VPN-providers zijn tegenwoordig heel makkelijk – ook mobiel – te gebruiken: kwestie van de app van de aanbieder installeren, abo afsluiten, betalen en gaan.

Tot slot

Ga je op vakantie naar meer autoritair ingestelde landen (denk aan bijvoorbeeld China), dan is een kwaliteits-VPN-provider onontbeerlijk. Verbinden via VPN is dan vaak de enige optie om door overheden geblokkeerde diensten – en dat kan zomaar iets als Whatsapp, Facebook of een hele serie aan buitenlandse websites zijn – te bereiken. Regel een VPN-abo in dat geval zéker voor vertrek.

Op zoek naar meer handige tips voor tijdens en op vakantie? Lees dan verder in onze zomerspecial.

Reacties (0)