Review: Eve V – de nieuwe koningin van de Windows-tablets

02 december 2017 + 10 minuten 0 Reacties
Eve V render a

Volgens sommigen zijn tablets niet meer 'sexy', maar de Eve V bewijst het tegendeel. Tablets Magazine mocht als enig Nederlands medium een tijdlang deze tablet proberen. We verklappen het alvast: deze Windows 10-tablet is een indrukwekkend goed apparaat.

Wij durven zelfs de stelling aan dat de Eve V de beste Windows-tablet is van dit moment. Dat is een gewaagde stelling, maar die gaan wij in deze review uitgebreid onderbouwen.

Gemeenschap

De Eve V heeft een zeer bijzondere ontstaansgeschiedenis. Een paar studentikoze types in Finland bedachten hem. Er zou een tablet worden gemaakt waarvan de specificaties niet door het designteam zouden worden bedacht, maar door een gemeenschap van meedenkers. Via internet werd hier enthousiast op gereageerd.

Binnen de kortste keren waren er duizend mensen met het ontwerp en de samenstelling van de Eve V bezig. Moet er Windows op? De community: ja. Moet het apparaat ruimte bieden voor andere besturingssystemen? De community: ja. Wat voor processor moet erin? De community: eentje van Intel, een snelle jongen graag. Het scherm? Community: dit is het allerbelangrijkste onderdeel. Dat kan niet goed genoeg zijn. De camera’s? De community: die moeten er wel in, maar zijn minder belangrijk. De batterij? De community: doe maar een hele stevige, want we willen er wel de hele dag mee kunnen werken. Maakt niet uit of de tablet daardoor een millimeter dikker wordt.

En zo ging het maar door. Het was een proces van vele maanden. Waarbij de internationale tech-media, waaronder Tablets Magazine, voortdurend op de hoogte werden gehouden over de gemaakte keuzes. Resultaat: er ligt nu een apparaat waar menig technologie-enthousiasteling zijn vingers bij aflikt.

Eve V – Specs

De specs die we hieronder vermelden, zijn van het reviewexemplaar dat wij ontvingen met een Intel Core i7-processor en een ssd-schijf van 512 GB. Er zijn meerdere varianten, met meer opslaggeheugen of een Intel Core i5- of Intel m3-processor. De prijzen beginnen bij 799 euro, en lopen op tot 1.999 euro voor het topmodel met 1 terabyte opslaggeheugen en een Intel Core i7-processor. De Eve V is uitsluitend te koop via www.eve-tech.com. Maandag 4 december is er een eerste flash sale. Wie zijn zinnen op deze tablet heeft gezet, mag die eigenlijk niet missen, want de verkrijgbaarheid wordt later waarschijnlijk een probleem. Eve-Tech houdt geen voorraden bij en na elke bestelling wordt de productie van die tablet pas aangevangen, wat een maand duurt.

Eve V
Scherm 12,3 inch, 2.880 bij 1.920 pixels
Digitizer Ja
Processor Intel Core 7th gen (i7-7y75)
RAM 16 GB
Opslaggeheugen 512 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s Vijf megapixel achter, twee megapixel voor
Accu 48 kWh

De Eve V kan met verschillende Intel-processoren worden besteld. Ons reviewexemplaar is uitgerust met een Intel Core i7-7y75-processor. De cpu wordt dan ook ondersteund door 16 GB LPDDR3-werkgeheugen, en een 512GB ssd-schijf.

Eve V – Hardware en design

Van een afstandje lijkt het alsof je een Microsoft Surface-tablet voor je neus hebt. Hij is alleen zwart, niet grijs. En het logo ontbreekt. Sterker nog, er is op heel de tablet geen enkel logo te zien. Wil je een hint hebben welk merk je onder handen hebt, kijk dan naar het bijbehorende toetsenbord. Dat biedt twee toetsen die afwijken van alle andere keyboards.

De deleteknop is vervangen door een knop met de tekst oops! en de V is een omgekeerd driehoekje. Het beeldmerk van Eve V, dat staat voor een omgekeerde piramide. Aanvankelijk had deze tablet de werktitel Piramide: die omdraaien, houdt in dat de ‘basis’  (de gebruikers) deze tablet heeft samengesteld, en niet de ‘top’ (het designteam). En zo is het. Dat idee komt dus terug in het beeldmerk van de V, en in de V op het toetsenbord.

Niet crappy

Het design van de tablet is een van de grote wensen van een deel van de community geweest. Dat moest mooi zijn, niet ‘crappy’. Je moet ermee gezien willen worden. Luisterend naar die wens, is een Zweeds team industriële ontwerpers in de arm genomen om de tablet te ontwerpen. Eve Tech omschrijft het ontwerp als een ‘iconisch, tijdloos design gekarakteriseerd door elegante simpliciteit en functionaliteit. Het is bovendien extreem comfortabel en makkelijk te gebruiken’. Dat is een verhaal waar wij ons alleen maar bij aan kunnen sluiten. De tablet is niet de dunste op de markt, maar een beetje lekker doorwerken op dit apparaat gaat voor, de batterij is dus wat dikker en de tablet ook. Voor de rest lijkt hij erg op de Surface Pro van Microsoft.

Toetsenbordverlichting

Het toetsenbord verdient nog een aparte vermelding. De zevenkleurige achtergrondverlichting hebben we al genoemd, druk op de functietoets en de V en je kunt die wisselen. Omdat wij tijdens de review niet één maar twee Eve V’s hebben ontvangen, gebruikten wij die toetsenbordverlichting om beide apparaten uit elkaar te houden. Wat er in het donker soms uitzag alsof we met kerstverlichting zaten te werken. Het toetsenbord is bekleed met een stof die aanvoelt als textiel, maar het is in tegenstelling tot deze stof erg stevig en zeer makkelijk schoon te maken.

Display

Het scherm is de grootste trots van deze tablet. We trekken weer een parallel met de Microsoft Surface Pro. De tablet van Microsoft heeft een lcd-scherm van 12.3-inch met een resolutie van 2.736 bij 1.824 pixels. Dat is erg hoog. Maar de Eve V heeft een net wat hogere resolutie van  2.880 x 1.920 pixels. Verder een antireflectieve coating, zodat het scherm minder glimt als er een lamp of de zon op schijnt, en een contrastratio van 1:1500 (de Surface Pro: 1:1300). Het scheelt niet veel, maar de tablet overtreft de concurrentie net.

Het enige puntje waar de Surface Pro de Eve V achter zich laat, is de helderheid. Die is bij de Eve V 400 nits, en bij de Surface Pro 430. Dat maakt overigens weinig uit. Het scherm van de Eve V schijnt echter zo helder, dat wij het regelmatig wat donkerder zetten. Ook overdag.

Styluspen

Het is uiteraard een aanraakscherm. De gevoeligheid hiervan heeft ons niet teleurgesteld. De bijgeleverde pen kan ook het scherm bedienen en je kunt ermee tekenen en schrijven. Hoewel deze pen van mindere kwaliteit is dan de Surface Pen – die 4096 drukniveaus heeft tegen 1024 drukniveaus voor de Eve V-pen – hebben we in het gebruik hiervan niet meegemaakt dat er problemen door ontstonden. We konden er zeer precies mee op het scherm schrijven en tekenen. En belangrijk: de pen van de Eve V zit er gewoon gratis bij, in tegenstelling tot de stylus die vele andere fabrikanten leveren.

Connectiviteit

De community heeft niets op met de trend naar minimalisme op het gebied van connectiviteit en poorten. Die door Apple is ingezet met de laatste Macbook die niets anders heeft dan één usb type-c poort. Dat is bij de Eve V wel anders.

Niet alleen zijn er twee gewone usb-poorten in beide zijkanten verwerkt, ook zitten er nog twee usb type-c poorten in, waarvan één is uitgerust met Thunderbolt. Dat betekent snelle dataoverdracht als je er een externe harde schijf of zelfs een externe grafische kaart aan hangt. Op internet is CEO Karatsidis van Eve Tech te zien die dit laatste heeft gedaan, en zo een waar gamemonster van de Eve V heeft gemaakt dat de zwaarste spellen aan kan. De ingebouwde grafische kaart is dus niet zo heel goed, zoals overigens bij bijna alle tablets, maar met een externe kaart kan die omissie meteen worden opgelost. Zo is de Eve V ineens geschikt voor gamers.

Wat er niet in zit: gps, nfc, 4g lte. Dat soort zaken laat Eve Tech vooralsnog aan de concurrentie over. Wel hebben we bluetooth, wat ook apart in het toetsenbord is verwerkt, en wifi. En een 3,5mm-oortelefoongat. En een micro-sd-kaartlezer die onzichtbaar onder de kickstand is weggewerkt.

Speakers en microfoons

Bij andere tablets is dit een kort hoofdstukje. Maar bij de Eve V valt hier veel over te vertellen. Hoewel er maar twee rijen met gaatjes bovenop de Eve V te zien zijn waar de speakers zitten, gaan daar niet twee, maar vier speakers achter schuil. Dát geeft nog eens een geluid, te meer omdat Eve Tech er 4 watt aan vermogen in heeft gestopt.

Het doel was dat je met deze tablet een helder Skype-gesprek zou kunnen houden in een vol café. Nou, dat gaat naar ons inzicht wel lukken. Maar we zijn vooral tevreden over de weergave van muziek. Een film bekijken op Netflix of YouTube is goed te doen op deze tablet, vanwege het indrukwekkende beeld en het even goede geluid. De speakers zijn vaak een onderdeel waar de fabrikant op bezuinigt, maar hier is niet de makkelijke weg gekozen, want de community stelde hier eisen aan. Die het ontwerpteam heeft ingewilligd. Tegenover de dual speakers van de Surface Pro heeft de Eve V met zijn quad speakers ook een punt waar de Amerikaanse marktleider in het stof bijt ten opzichte van deze nieuwe Finse tablet.

Tussen de speakers bevinden zich twee microfoons. Die filteren achtergrondgeluid uit, en zijn geschikt voor gebruik met de spraakassistent Cortana van Microsoft. We hebben de microfoons op de tablet aan de zwaarst mogelijke test onderworpen: het spraakherkenningsprogramma Dragon NaturallySpeaking in een vrij lawaaiige omgeving. Dat liep aanvankelijk uit op een teleurstelling; als je op een halve meter afstand tegen het apparaat praat, komt er allemaal wartaal in beeld. Maar zodra je je mond vlakbij deze twee speakers laat praten, wordt elk woord correct herkend. Kortom, uitstekende microfoons, maar geen richtmicrofoons.

Tot slot nog iets over de 3,5mm-oortelefoonaansluiting. Die is voorzien van een eigen versterker, zodat oordopjes of een hoofdtelefoon die daarop wordt aangesloten, een uitmuntend geluid genereren, net als de speakers. Kortom, over het geluid heeft niemand wat te klagen bij deze tablet en dat is bijzonder. Meestal is dit onderdeel een sluitpost.

Camera’s

Dan komen we bij de camera’s. Over sluitpost gesproken: hier hebben we ‘m. De community bleek niet zo geïnteresseerd in het maken van uitstekende foto’s met deze tamelijk zware tablet (bijna een kilo) maar de mogelijkheid moet er natuurlijk wel in zitten. Serieuze foto’s maak je wel met je smartphone, die vaak toch al een betere camera heeft dan welke tablet dan ook.

Okee, zei het designteam. En er werd flink bezuinigd op de camera’s. De frontcamera heeft een resolutie van slechts twee megapixel; net voldoende om ermee te videobellen. En de achtercamera biedt vijf megapixel. Ook niet heel geweldig, maar voldoende om bijvoorbeeld documenten netjes in te scannen via de camera.

Batterij

De Microsoft Surface Pro biedt een batterij van 45 Wh. Die van de Eve V heeft iets meer met 48 Wh. Dit heeft Eve Tech gedaan omdat de community aangaf het zat te zijn dat een tablet er midden op de dag mee ophoudt en om een stroomkabel begint te zeuren. Kortom, een dikke batterij en een iets dikkere behuizing. We hebben die batterij nog niet leeg kunnen krijgen met een dag normaal werk. We hebben er artikelen op getikt, foto’s op bewerkt, muziek mee beluisterd, een aflevering van een serie gekeken op Netflix en wat korte filmpjes op YouTube gekeken, een magazine mee opgemaakt, op het scherm getekend met de bijgeleverde styluspen, kortom: een dag normaal, redelijk intensief gebruik. Na acht uur gaf het batterij-icoon nog steeds veertig procent aan.

Toetsenbord en trackpad

Het toetsenbord werkt soepel. De toetsen zijn redelijk stroef aan de bovenkant, en daar moet je wel van houden. Voor ons was het even wennen, net zoals je even moet wennen als je op een nieuwe fiets of in een nieuwe auto gaat zitten. Daarna hadden we er geen problemen meer mee.

De bijzondere achtergrondverlichting hebben we al genoemd. Die kan dus in zeven kleuren worden afgesteld. Een gimmick die eigenlijk alleen nut heeft als je meerdere Eve V’s naast elkaar gebruikt. Dan weet je bij de eerste toetsaanslag welke tablet van wie is. Wij noemden het al snel kerstverlichting vanwege de vele leuke kleurtjes.

Het toetsenbord wordt via vier pogopins aangesloten onderaan de tablet. Het kan dan lichtelijk worden opgetild, zodat het licht hellend tegen de tablet aan staat. Dan heb je een laptop tot je beschikking. Klik je de pogopins los, dan vraagt Windows je of de tablet in tabletmodus moet worden gezet. En klik je hem weer vast, dan wordt het keyboard direct weer herkend.

Het toetsenbord kan ook via bluetooth aan de tablet, en aan andere apparaten worden gekoppeld. Daar hadden we veel moeite mee. Soms lukte het wel, soms niet. Het nut van bluetooth is dat je de tablet dan op afstand kunt bedienen. Dat is bijvoorbeeld handig als je de tablet aan een groot scherm koppelt. Neem het toetsenbord mee en je kunt een gezelschap bijvoorbeeld een presentatie geven. Het trackpad werkt naar behoren.

Vingerafdrukscanner

De Eve V heeft onder de powerknop de snelste vingerafdrukscanner die we ooit hebben meegemaakt. Met Windows Hello kan zo de tablet direct worden ontsloten, zonder een wachtwoord te hoeven invoeren. Binnen een seconde is dat gebeurd. We zijn hiervan onder de indruk.

Eve V – Software

De community had één ferme eis: geen bloatware! Eve Tech heeft goed geluisterd en het pure Windows Home geïnstalleerd. Dit besturingssysteem kan overigens door de gebruiker zelf worden aangevuld met een andere. Zo zijn er al hardcore gebruikers die er meteen een Linux-distributie op hebben gezet, en er is er zelfs een die er MacOS op werkend heeft gekregen. Het is dus een behoorlijk veelzijdig apparaat in dat opzicht. Maar voor gewone gebruikers volstaat Windows, het meestgebruikte besturingssysteem ter wereld waar elk belangrijk softwarepakket op kan draaien.

Schermkalibratie

Er is wel één klein softwaredingetje door Eve Tech aan Windows 10 toegevoegd. Maar dat is allerminst bloatware. Het is een programmaatje waarmee het scherm wordt gekalibreerd als je hem aanzet. Die kalibratie heeft al in de fabriek handmatig plaatsgevonden. Elke Eve V wordt persoonlijk ingesteld om de beste beeldkwaliteit te garanderen. Wil je dat niet, even goeie vrienden: je kunt het uitzetten. Maar wij zien niet in waarom je dat zou willen.

Eve V – In gebruik

Wij hebben de Eve V enkele weken lang intensief als hoofdcomputer gebruikt. Als laptopvervanger volstaat het apparaat namelijk voor alle gangbare taken. Je moet er niet heel zwaar op willen gamen, maar dat geldt eigenlijk voor alle tablets. Leuk is dat dit overigens met een aanpassing wel kan: hang er een externe videokaart aan en je kunt de zwaarste games spelen. Dat hebben wij niet geprobeerd, maar het kan wel.

Beeldkwaliteit

Als tablet vinden we de Eve V opvallen door de schitterende beeldkwaliteit. Het heldere lcd-scherm geeft films en foto’s zeer goed weer. De snelle hardware heeft ons bij het afspelen en streamen van films niet teleurgesteld. De tablet is wel wat zwaar om vast te houden. Hij weegt bijna een kilo. Dat komt door de keuze van de community voor een dikkere batterij. Je kunt hem beter op de kickstand op een tafel voor je neus zetten. En dan maar bingen.

Prestaties

De Intel Core i7-processor in ons reviewexemplaar is niet van de allernieuwste generatie, want die kwam net uit nadat de Eve V van de band rolde. Eve Tech heeft gekozen voor de Core Y-processor, die snel reageert en geen enkele lag heeft laten zien tijdens de reviewperiode. Maar het blijft wel een minder krachtige processor dan je kunt aantreffen in vergelijkbare modellen. Processoren worden heet. Die van de Eve V ook. Dit heeft Eve Tech opgelost door een stevige plak koper in de tablet aan te brengen, die hem afkoelt. Zo is een ventilator onnodig.

Eve V – Conclusie

Zoals gezegd; de Eve V is de beste Windows-tablet die ik tot op heden in handen gehad heb. Met ook nog eens leuke extra’s, zoals een bloedsnelle vingerafdrukscanner, een meegeleverd toetsenbord en styluspen, en die grappige zevenkleurige achtergrondverlichting voor de toetsen. Wel vinden we het lastig om de bluetooth van dat toetsenbord aan de praat te krijgen, en de styluspen heeft minder drukniveaus dan andere high-end apparaten. Belangrijker vinden wij dat de Eve V erg snel en comfortabel is in het gebruik. Hij kan makkelijk switchen tussen gebruik als laptop en als tablet, al is de tablet wel wat zwaar en fors voor comfortabel gebruik. Het apparaat is netjes uitgevoerd en het scherm behoort tot de besten in de markt. Het geluid is eveneens top, zodat het apparaat uiterst geschikt is voor games en mediaconsumptie. En hij is ook nog eens goedkoper dan de belangrijkste concurrent, de Microsoft Surface Pro. Echter, het kan lastig worden om er aan te komen. De productie gaat pas van start als er een klant is. De flash sale van maandag 4 december is de eerste mogelijkheid.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Bloedsnel, mooi apparaat
  • Zeer goed beeld, zeer goed geluid
  • Toetsenbord en styluspen meegeleverd
  • Goedkoper dan de Surface Pro

Minpunten
  • Bluetooth-toetsenbord wat lastig aan te slingeren

  • Styluspen heeft minder drukniveaus dan Surface Pen
  • Levertijd mogelijk lang, alleen online te bestellen
  • Wat zwaarder en forser dan gemiddeld

Reacties (0)