Review: Chuwi Vi 10 Plus met Remix OS 2.0

10 september 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Chuwi Vi10 Plus x

Het merk Chuwi steekt ver uit boven andere Chinese b-merken. De Chuwi Vi 10 Plus is geen uitzondering. Een review van deze 10,8-inch Remix OS-tablet.

Tabletsmagazine heeft de afgelopen tijd diverse Chinese b-merken onderhanden genomen, en daarbij viel steeds op dat het merk Chuwi ver uitsteekt boven de rest. De Chuwi Vi 10 Plus die wij in deze review onderhanden nemen, heeft een premium bouw, uitmuntend scherm en het op Android gebaseerde Remix OS. Die eigenschappen maken van deze tablet een goedkoop alternatief voor veel tablets die in Nederlandse winkels te koop zijn.

Stukken beter

Chinese tablet makers zoals Chuwi, Onda, Cube, Pipo en Teclast timmeren tegenwoordig nogal aan de weg. Via Chinese importwinkels zoals Gearbest  proberen ze een gaatje in de redelijk verzadigde Europese tabletmarkt te vinden. Daarvoor moet je wel iets meer in huis hebben dan alleen een lage prijs, want er zit nogal wat kaf onder het koren: tablets die op papier prima zijn, maar bij daadwerkelijk gebruik nogal tegenvallen. Wat dat betreft delen wel al meteen de conclusie over deze Chuwi Vi10 Plus: deze tablet is stukken beter dan veel concurrenten, zelfs van het eigen merk.

De hardware specificaties van deze tablet komen overeen met die van veel andere soortgelijke tablets. Hieronder alle specs. De prijs op het moment van schrijven is bij de genoemde webshop 120 euro.

Chuwi Vi10 Plus – specificaties

Chuwi Vi10 Plus
Scherm 10,8 inch IPS 1920×1280 pixels
Digitizer Nee
Processor  Intel Cherry Trail Z8300 64-bits Quad Core 1.44GHz, tot 1.84GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen  32GB
SD Ja, tot 128GB
HDMI Ja
USB Ja, type-c en micro-usb
GPS Nee
3G Nee
Bluetooth Ja
NFC Nee
Camera’s 2,0 megapixel voor, 2,0 megapixel achter
Accu 8400 mAh
Besturingssysteem Android 5.1, Remix OS 2.0

Specs

De tablet bezit enkele bijzondere hardwarespecificaties. Een hele grote accu, die de tablet met gemak een goeie werkdag in leven houdt. Een erg mooi scherm met een hoge resolutie. En Remix OS. Tablets met een Intel Cherry Trail processor hebben wij al eerder gezien en gereviewd. Meestal wordt voor zo’n Intel-processor gekozen omdat er Windows op zo’n tablet staat. Maar deze tablet draait op een bijzondere versie van Android, Remix OS 2.0. Er is nog wel een variant van deze tablet waar ook Windows als alternatief besturingssysteem op staat, maar de hier besproken tablet draait alleen op Android.

Op Tabletsmagazine hebben we al een paar keer een Chinese tablet van een importwebwinkel besproken, zoals deze Chuwi en deze Teclast. Ook hebben we het merk Onda onlangs onderhanden genomen. Geen van allen vallen ze tegen, maar van al deze merken vinden wij dat Chuwi het met grote voorsprong wint op het gebied van kwaliteit van de bouw, de optionele accessoires, de kwaliteit van het scherm en het batterijvermogen. Chuwi ziet er bovendien het meest gelikt uit en op softwaregebied zul je geen flauwekul tegenkomen, zoals een reeks Chinese apps waar je toch niets mee kan. We gaan Chuwi dan ook in deze review langs een wat hogere meetlat leggen dan de andere ‘Chipads’  die we hebben langs zien komen bij Tabletsmagazine.

Chuwi Vi10 Plus – hardware en design

Het design is afgekeken van high-end tablets. Een oogstrelend scherm, een metalen onderkant, een metalen zijkant met een geslepen randje rondom. Dat belooft alvast veel goeds. Ietwat merkwaardig is het Windowslogo aan de zijkant van het scherm. Er staat namelijk helemaal geen Windows op. Tijdens het gebruik kunnen we op die knop tikken wat we willen, maar hij doet niks. Dat zilveren logo had Chuwi ons inziens beter weg kunnen laten om verwarring bij gebruikers te voorkomen.

We lopen eens om deze tablet heen en beginnen aan de voorkant. Daar zien wij een 10,8 inch scherm met HD-resolutie, waardoor afbeeldingen tot in groot detail tot hun recht komen. Er zit een nogal dikke zwarte rand rondom het scherm. Dat hebben alle tablets, anders moet je het scherm vasthouden. We zien het reeds besproken Windowslogo, en aan de bovenkant van het scherm een frontcamera. Meer is er op de voorkant niet te beleven, en zo hoort het bij een tablet: het moet allemaal gebeuren op het scherm.

Aan de linkerzijkant van de tablet zien we de aansluitingen zitten. Van boven naar beneden, of van links naar rechts: een oortelefoongat, cdmi-aansluiting, een klein gaatje dat waarschijnlijk voor de microfoon is bedoeld, een micro-usb-aansluiting, een usb type-c aansluiting (waar de tablet mee opgeladen moet worden), een micro sd-kaartsleuf en aan de onderkant een ‘grill’  voor een speaker.

Aan de rechterzijkant zien we alleen net zo’n speakergrill zitten, dus deze tablet maakt geluid in stereo. De onderkant bevat een magnetische connector voor een optioneel toetsenbord – dat we verderop ook bespreken. Aan de bovenkant komen we de metalen knoppen tegen voor aan/uit en het volume. Die zijn van metaal, net als de zijkant zelf, en mooi weggewerkt.

De achterkant is van grijs aluminium, met als enige opvallende kenmerken de camera bovenin en het Chuwi- en Intel-logo daar ver onder. Die zijn er zo op geschilderd, dat ze het metalen ontwerp niet verstoren.

Al met al vinden we het een hele mooie, strak ontworpen tablet. Chuwi heeft er zijn best voor gedaan om het ontwerp van een premium tablet uit te stralen, en dat is aardig gelukt.

Het enige wat enigszins tegenvalt, als we dan toch wat moeten noemen, is niet echt het ontwerp, maar het gewicht van de tablet. We vinden hem een beetje zwaar voor langdurig gebruik op de bank. Als je deze tablet gebruikt om er een spel op te spelen of een film op te kijken die langer dan een half uur duurt, raden we aan om er het optionele toetsenbord bij te pakken om hem schuin rechtop te zetten. Want dat wordt voor de hand wel wat vermoeiend.

Processor

Al eerder noemden we de Intel Cherry Trail processor. Eigelijk bestemd voor Windowstablets, maar hier dus gebruikt voor een Androidtablet met een bijzondere softwareschil: Remix OS. De prestaties van deze processor meten wij af aan daadwerkelijk gebruik, benchmarks vinden we minder belangrijk. De snelheid van de Intel-CPU in combinatie met deze software valt ons niet tegen. Als we een Netflix-serie starten, kunnen we al binnen seconden gaan kijken. Het racespel Asphalt 8 sjeest dankzij de Intel Turbo Boost Technologie vloeiend over het scherm. Deze technologie levert extra dynamisch vermogen op momenten waarop dat nodig is.

Connectiviteit

Qua connectiviteit is deze tablet met de gebruikelijke aansluitingen bedeeld, met een extraatje: de micro hdmi-sleuf. Daarmee kun je deze tablet aansluiten op een televisie. Dat is handig voor presentaties, maar ook voor de lol. Als je op bezoek gaat bij een Netflix-loze kennis om samen een film te kijken, kun je met deze tablet en het juiste kabeltje op groot formaat van het beeld genieten.

Speakers

De stereo speakers geven voor tablets een erg goed geluid.  In de luidste stand misvormt het niet en dat is een kunst, gezien de platte behuizing die tablets nu eenmaal eigen is. We hebben wel een klein kritiekpuntje we op de plek van de speakers. Als je er een spel mee speelt waarbij je de tablet met beide handen vasthoudt, bedek je daarmee de speakers en dat komt het geluid niet ten goede. De speakers hadden wat ons betreft beter wat hoger kunnen zitten.

Camera’s

De camera’s zijn niet om over naar huis te schrijven. Zowel aan de voor- als aan de achterkant is de resolutie 2 megapixel. Dat is niet veel. Maar wel genoeg voor een webcamgesprek, een snel fotootje of het inscannen van een document. Meer moet je er ook niet mee willen doen; een tablet is nu eenmaal niet zo geschikt voor het maken van foto’s.

Accuduur

De accu van de CHuwi Vi10 Plus meet 8400 mAh en daarmee kan hij makkelijk de dag doorkomen. De batterij kan zich meten met die in de iPad Air, die ongeveer hetzelfde vermogen levert. Je zou zeggen dat je er met zo’s accu niet in slaagt om de tablet helemaal ‘dood’  te krijgen, maar het is ons toch diverse keren gelukt. En dat heeft te maken met de aansturing door de software. Hoe zit dat?

Een ‘normale’  Androidtablet gaat in slaapmodus als je hem een tijdje niet gebruikt. Dan verbruikt hij minimaal stroom, zo weinig dat je je werk gewoon weer op kunt pakken als je een paar uur later weer verder wilt. Maar op de een of andere manier doet Remix OS dat anders. Als je de tablet uitschakelt met de aan/uitknop, blijft hij voortdurend stroom verbruiken. Zichtbaar ook; elke minuut als de klok op het lockscreen de tijd wegtikt, gaat het scherm weer een tijdje aan. Dat is natuurlijk niet handig als je de tablet niet gebruikt. We zijn er nog niet achter hoe je dat moet uitzetten, maar het zal wel een diep verborgen instelling in Remix OS zijn. We geven onszelf hier eigenlijk de schuld van, en niet de batterij. Daar is verder niets mis mee.

Chuwi Vi10 Plus – Remix OS

We hebben het er al diverse keren over gehad: Remix OS. Dit is een zeer bijzondere softwareschil rondom Android 5.1. Eigenlijk is Remix OS bedoeld om Android naar de pc te brengen, op niets anders dan een usb-stickje. Zo licht is deze software. Maar op een tablet werkt het nog veel beter, hebben we mogen ondervinden.

Bijzonder aan Remix OS is dat het Android compleet ‘inpakt’  in een Windows-achtige omgeving. We zien een startbalk onderaan het scherm, een startknop zelfs, met een startmenu dat daaruit floept. Dat doet erg bekend aan voor iedereen die wel eens een Windows-pc heeft gebruikt. Maar dit werkt op Android, wat het voordeel biedt dat er een miljoen apps kunnen worden gebruikt uit de Google Play Store. 

Productief

Remix OS neemt een belangrijk kritiekpunt op Androidtablets weg: namelijk dat ze niet ‘productief’ zijn. Androidtablet zijn doorgaans niet erg geschikt om iets op te doen behalve het consumeren van informatie en het spelen van games. Serieus bezig gaan met documenten, tabellen, spreadsheets en noem maar op, hoort er niet bij. Androidtablets zijn voornamelijk voor de lol.

Behalve de Remix OS-tablets. Deze softwareschil blijkt zeer geschikt voor het werken met zakelijke toepassingen en het produceren van teksten, tabellen en andere content. Het is dan ook niet gek dat er voor een Windows-achtig uiterlijk is gekozen. De WPS Office-suite is er op gezet om al die documenten te kunnen vervaardigen en te openen. Dit is een redelijk compleet, maar toch erg licht softwarepakket. Je komt er natuurlijk niet alle functies in tegen die je in Microsoft Office hebt, maar wel genoeg om wat eenvoudige documenten te produceren of die te bewerken.

Apps die hiertoe geschikt zijn, kunnen in een klein venster op het scherm verschijnen. Dit is bijvoorbeeld het geval met Facebook en Twitter. Deze apps laten een klein, telefoon-achtig venster zien dat over andere apps heen kan worden gezet. Ook sommige andere apps kunnen in zo’n miniformaat aanwezig blijven terwijl je eigenlijk wat anders op de tablet doet. Met een druk op het vierkantje bovenin de balk wordt de app desgewenst wel schermvullend geopend.

Die meerdere vensters op het scherm doet ook al erg aan Windows denken. Remix OS heeft hier een aardige sprong mee gemaakt richting desktopgebruik. Ander gemak is de startbalk onderaan het scherm. Als een app niet actief wordt gebruikt, is het icoon ervan in die balk te zien. Je kunt zo met een druk op dat icoon zeer snel van app wisselen. Wil je van de apps af, bijvoorbeeld om al het beschikbare geheugen voor één functie te gebruiken, dan kun je met een speciaal icoontje op de startbalk het geheugen in een klap schoonmaken. Alle niet-actieve apps worden dan direct afgesloten.

Over Remix OS valt nog zoveel te vertellen dat we daarover binnenkort een apart artikel brengen.

Chuwi Vi10 Plus – in gebruik

Wij vinden de tablet uiterst prettig in het gebruik. De keuze voor Remix OS maakte deze tablet bijzonder functioneel en aangenaam bij dagelijkse taken. Als je er nog het optionele toetsenbord bijvoegt, wordt die functionaliteit nog eens flink verbeterd.

Na enkele weken stoeien met deze Chuwi, gaan wij zelfs nog een flink stuk verder in onze conclusie: Remix OS in combinatie met deze tablet is het beste wat Android te bieden heeft. Snel, licht, functioneel, productief. En dat alles in combinatie met het uitstekende scherm, dat ons met zijn resolutie van 1920 x 1280 pixels verwent met scherpe beelden.

Chuwi Vi10 Plus – toetsenbord

Je kunt bij deze tablet voor een paar tientjes een toetsenbord kopen. Daarmee vergroot je de mogelijkheden ervan. Het toetsenbord doet tevens dienst als beschermhoes, als je hem dichtvouwt om de tablet heen. En het is een kickstand. Het is al met al een zeer functionele aanschaf bij de Chuwi Vi10 Plus.

Het toetsenbord is deels van stof, deels van plastic uitgevoerd en heeft toetsen met enkele millimeters onderlinge ruimte er tussen. Dat voorkomt veel tikfouten. Wel zitten ze ietwat hoog in de plastic behuizing, waardoor je ze iets dieper moet indrukken dan toetsen op een gewoon keyboard. Dat vergt ietwat gewenning.

Stof

De stoffen gedeelten van de cover, die het toetsenbord omringt, worden heel snel stoffig. Dat is een nadeel; je bent dat altijd aan het afvegen anders ziet het geheel er gewoon niet uit.

Als je het toetsenbord aansluit op zijn magnetische connector, verschijnt er op het scherm een muispijl. Het toetsenbord is voorzien van een trackpad. Dat doet precies wat hij moet doen, het is zelfs met twee of drie vingers te besturen. Met een veeg van twee vingers ga je een scherm verder, en met een veeg van drie vingers laat je de muispijl geheel verdwijnen. Met een veeg van vier vingers tovert Remix OS een calculator op het scherm. Allemaal leuk en handig, maar toch doet het ietwat vreemd aan om een trackpad te gebruiken als je ook gewoon het scherm kunt aanraken om de tablet te bedienen.

Wel wat maf is weer zo’n Windowstoets op dit toetsenbord, terwijl Windows nergens te bekennen is. Druk erop en het startmenu wordt geopend.

Chuwi Vi10 Plus – conclusie

De conclusie kan geen verrassing meer zijn. Deze tablet is een aanrader. Voor 120 euro heb je een apparaat met een mooie bouwkwaliteit, Remix OS en een prachtig scherm. Het mooie aan Remix OS is dat het voortdurend wordt doorontwikkeld, dus de tablet kan daar alleen maar beter van worden. Voor een paar tientjes meer heb je er ook nog een beschermende toetsenbordcover bij. Is er ook kritiek? Ja, het powermanagement mag wel wat makkelijker. Je moet de tablet echt helemaal uitzetten, wil je zeker weten dat de batterij niet leeg is als je hem na een paar uur weer ter hand neemt. Dat puntje valt echter in het niet bij de positieve indruk die deze tablet achterlaat.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Premium bouwkwaliteit, desondanks erg goedkoop
  • Remix OS uitmuntende softwareschil over Android
  • Scherm met HD-resolutie

Minpunten
  • Speakers wat onhandig geplaatst

  • Beetje zwaar in de hand
  • Powermanagement lastig in te stellen

Link naar tablet bij Gearbest

Link naar toetsenbord bij Gearbest

Reacties (0)