Ontwikkelaars kunnen aan de slag met apps voor Windows 8

15 augustus 2012 2 Minuten 0 Reacties
Windows-Store

Microsoft heeft vandaag de release to manufacturing (RTM) versie van het nieuwe Windows 8 besturingssysteem vrijgegeven voor ontwikkelaars. Hierdoor kunnen zij aan de slag met het ontwikkelen van applicaties en deze publiceren in de Windows Store zodat deze gestalte krijgt.

Een van de belangrijkste aspecten van het slagen of falen van Windows 8 op mobiele apparaten als tablets is de beschikbaarheid en diversiteit van applicaties. Microsoft doet er alles aan om ontwikkelaars over te halen applicaties voor het besturingssysteem te ontwikkelen. Zo wordt is het percentage van de verkoopprijs van een applicatie dat naar Microsoft gaat verlaagd naar 30 procent en hoeven ontwikkelaars niks af te dragen bij in-app aankopen. Daarbij ging gisteren het gerucht dat Microsoft overweegt de Surface voor Windows RT tablet voor 199 dollar in de markt te zetten en zo het ecosysteem een boost te geven en ontwikkelaars te stimuleren om apps te ontwikkelen.

Geen Metro

Hoewel Microsoft zelf nog geen duidelijkheid heeft gegeven waarom is het wel duidelijk dat de Metro term, de term waarmee de user interface van Windows 8 aangeduid werd, niet meer in Windows 8 of in Windows 8 gerelateerde software voor zal komen. Microsoft zou namelijk in samenspraak met een groot Europees bedrijf (waarschijnlijk Metro AG) besloten hebben dat Metro niet meer gebruikt mag worden. Dit heeft ook gevolgen voor ontwikkelaars. De softwaregigant zou namelijk alle applicaties die de term Metro in de naam hebben weigeren en reeds gepubliceerde applicaties verwijderen, zelfs applicaties die al vaak gedownload zijn.

In de Windows Store certificatie voorwaarden is de volgende zin te vinden;

Advertentie

Note Make sure your app name doesn’t include the word metro. Apps with a name that includes the word metro will fail certification and won’t be listed in the Windows Store.

Windows 8 lancering

Hoewel ontwikkelaars al aan de slag kunnen met Windows 8 moet je als consument nog even geduld hebben. Vanaf 26 oktober zal het besturingssysteem, samen met de eerste producten, in de winkels liggen.

Wel kun je reeds een trial versie van Windows 8 downloaden. Microsoft heeft vandaag een 90-dagen trial van Windows 8 Enterprise gepubliceerd waarmee je dus 90 dagen gratis kennis kunt maken met de software. Na de 90 dagen kun je het besturingssysteem helaas niet upgraden naar een volledige versie.

Bron: MSDN

Reacties (0)