Onbekende tabletmerken zitten flink in de lift in westerse landen

17 augustus 2016 2 Minuten 0 Reacties
Chuwi Vi10 a

Digitimes Research meldt dat er in de tweede helft van dit jaar dertig procent meer 'white-box' tablets worden verkocht dan in de eerste helft van 2016.

Kijken we echter naar de tweede helft van 2015, dan is er sprake van een kleine daling van 6,3 procent. Als we naar absolute getallen kijken, gaat het volgens Digitimes om 39 miljoen tablets die tussen juli en december 2016 zullen worden verkocht.

Steeds meer verkoop in Amerika en Europa

Opvallend is dat de onbekende tabletmerken niet alleen meer in China en andere Aziatische landen worden verkocht, maar ook steeds meer in Amerika en Europa. White-box tabletmerken zijn merken van een onbekend merk, samengesteld uit componenten die we ook in andere tablets tegenkomen. Tabletsmagazine heeft recent drie van dit soort tablets nader bekeken in een review. Zie de reviews over een Teclast, een Onda en een Chuwi. Binnenkort hebben we een nieuwe review over een grote Chuwi, de Vi10 Plus, met het op Android gebaseerde Remix OS.

Goedkoop en meestal goed

Dit soort merken zijn erg goedkoop, bieden soms verrassend goede hardware en in veel gevallen ook twee besturingssystemen; Android en Windows. De white-box tablets zijn volgens Digitimes in opmars. Dus gevestigde, duurdere merken als Apple en Samsung moeten oppassen. Digitimes Research voorspelt dat de vraag naar tablets met alleen wifi – geen 4G – de komende maanden flink zal toenemen, vooral vanwege seizoenseffecten. Zoals de decembermaand. De vraag naar dit soort tablets in Azië blijft stabiel.

Alle tabletformaten in de lift

De stijgende vraag wordt door Digitimes Research waargenomen op alle tabletformaten. De 7-inch tablets groeien echter het sterkst, maar de vraag naar 8- en 10-inch modellen is ook stevig aan het stijgen.

Minder MediaTek, meer Intel

Een opvallende ontwikkeling is dat steeds minder goedkope tablets van MediaTek-processoren worden voorzien. De fabrikanten hebben nog goedkopere processorfabrikanten ontdekt: Spreadtrum en Intel. Het aandeel goedkope Chipads met Intel aan boord stijgt met zestien procent, meldt Digitimes Research. Goedkope Chinese tablets zijn onder meer bij Gearbest te koop. Deze webwinkel bezit een Europees magazijn, zodat er geen douanekosten hoeven te worden betaald voor tablets die van daaruit worden verzonden.

Reacties (0)