iOS 7: strakker en simpeler?

22 maart 2013 1 Minuut 4 Reacties
Jony Ive

iOS is een van de saaiste besturingssystemen als het gaat om jaarlijkse veranderingen in de designkeuzes, met als gevolg dat iedereen - of in ieder geval de tech-pers - op flinke veranderingen zit te wachten. Apple zelf lijkt echter nog steeds vrij content te zijn met de weg die ze in 2007 zijn ingeslagen. Toch heeft de Wall Street Journal deze week een artikel gepubliceerd waar op basis van anonieme bronnen weer wat naar buiten gebracht kan worden.

Invloed Jony Ive

Sinds oktober is het namelijk niet meer Scott Forstall die verantwoordelijk is voor het design van iOS maar Jony Ive. Zoals je kunt lezen in het stukje dat ik daar toen over geschreven heb hoopte daardoor ook ik op wat vernieuwing. Eigenlijk is er sinds dat moment nog niets veranderd, zowel in iOS als de verwachtingen voor het nieuwe iOS besturingssysteem.

Jony Ive staat bekend om zijn voorkeur voor een strak design, en lijkt vooral geïnspireerd te worden door het werk van Dieter Rams van Braun. WSJ zegt nu van bronnen gehoord te hebben dan zijn smaak niet veranderd is en dus – geheel volgens verwachting – aan het pushen is voor een strakker en ‘platter’ design in iOS. Volgens mij betekent dit vooral dat we een (deel) van de skeuomorphische elementen moeten gaan missen, keuzes die al te herkennen zijn in de meest recente update van Apple’s Podcast app.

Frisse wind door iOS 7?

Weinig echt nieuws dus en dus sowieso niet iets dat verrassend genoemd kan worden. Kleine veranderingen kunnen natuurlijk wel een grote impact hebben en het zal niet de eerste keer zijn dat Apple juist met kleine verfijningen het verschil weet te maken in ervaring en beleving van een eindproduct. Tot we meer van iOS 7 gezien hebben blijft het gissen en kunnen we met een beetje logische redeneren alleen wat veilige voorspellingen doen, en daar hebben we de anonieme bronnen van de WSJ niet voor nodig.

Advertentie

Dat Ive niet de enige is die zich druk maakt over het design van iOS 7 mag duidelijk zijn. De Belgische designer Mohamed Kerroudj heeft alvast twee korte filmpjes gemaakt van wat hij zou doen met iOS 7.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Rudy

Rudy
22 maart 2013 om 12:52

Misschien vind hoofdzakelijk de tech-pers het saai.
ik vind het prima, sterker nog ik ben klaar met windows en stap over op iOS.
De hardware moet spannender de software moet goed en stabiel zijn en ik moet er met mijn ogen dicht alles kunnen vinden, niet zoals het aangepakt wordt met windows.
In mijn auto blijft het gaspedaal ook zitten waar het zit.
Maar goed dat is mijn bescheiden mening.

Inloggen
tidde

tidde
22 maart 2013 om 19:50

hier zul je geen spijt van krijgen , bezit zelf alle besturingsystemen ios android, en windows
maar als je gaat voor rust en zekerheid is ios een goede keus.

Inloggen
Woout

Woout
22 maart 2013 om 16:28

Ik hoop dat Sir Ive even los gaat op de user interface, vind de UI van het huidige iOS 6 een beetje saai.

Inloggen
Wim

Wim
22 maart 2013 om 23:45

Alstublieft zo laten, het strakke en overzichtelijke heeft Apple zover gebracht waar het nu is, en nog verder zal komen!!! Hier kan geen ander besturingssysteem tegenop!

Inloggen