E-mail toevoegen en instellen op je Android tablet

08 oktober 2013 9 Minuten 18 Reacties
e-mail-Android-tablet-instellen

We hebben de afgelopen jaren al een aardig archief met tips en adviezen voor het gebruik van je Android tablet opgebouwd, maar tips over het toevoegen en instellen van je e-mail ontbraken nog. Naar aanleiding van een aantal vragen die we kregen over e-mail op Android tablets leggen we in dit artikel uit hoe je e-mail accounts in kunt stellen voor onder meer Exchange servers, Gmail en Hotmail.

Er zijn op een Android tablet drie mogelijkheden om je e-mail toe te voegen en in te stellen. Je kunt via de instellingen van je tablet een account toevoegen met de gegevens van je e-mail, je kunt in de betreffende e-mail applicatie op je tablet alle gegevens instellen, en je kunt voor sommige diensten een losse applicatie in de Play Store downloaden. Deze derde optie is afhankelijk van de provider/dienst die je gebruikt. Zo heeft bijvoorbeeld Yahoo een eigen e-mail applicatie voor Android.

Gmail instellen op je Android tablet

Het instellen van je Gmail account is een vrij eenvoudig proces aangezien Google (of de fabrikant van je tablet) in de meeste gevallen een Gmail-app reeds voor je geïnstalleerd heeft. Deze app, te herkennen aan de enveloppe met de rode ‘M’ erin, kun je openen waarna alle gegevens ingevuld kunnen worden. Wanneer er geen Gmail-app op je tablet staat kun je deze hier downloaden.

GMail-Android

Eenmaal geopend krijg je de keuze om een bestaand Google-account toe te voegen of een nieuw Google-account aan te maken. De keuze is vanzelfsprekend afhankelijk van of je reeds een account bij Google hebt. Heb je nog geen account dan kies je de optie ‘Nieuw’ en doorloop je de stappen om een nieuw account aan te maken. Als je reeds een account hebt klik je op ‘Bestaand’ en log je in met je gegevens.

Afhankelijk van hoe je de beveiliging van je Google-account hebt ingesteld krijg je nu een aantal opties of moet je eerst via de browser en een beveiligingscode inloggen. Eenmaal ingelogd via de browser krijg je ook de opties te zien. Zo kun je ervoor kiezen een Google+-account aan te maken en Google je op de hoogte te laten houden van de laatste nieuwtjes omtrent de e-mail-dienst. Ook is het mogelijk Google back-ups te laten maken en deze te laten opslaan onder je Google-account. Eenmaal deze opties doorlopen zal de melding verschijnen dat Gmail juist is ingesteld en dat je berichten worden gesynchroniseerd (opgehaald).

Accountbeheer

Het is overigens wel verstandig meteen even naar de instellingen van je tablet te gaan en hier onder accounts jouw Google-account te selecteren. Klik vervolgens op je e-mail adres en je ziet alle opties voor synchronisatie die ingeschakeld of uitgeschakeld zijn. Loop hier even doorheen en schakel uit wat je niet wilt synchroniseren. Wil je een extra Gmail-account toevoegen dan kan dat via de optie ‘Account toevoegen’ onder het kopje accounts in de instellingen.

Hotmail, Live, Yahoo en andere e-mailaccounts

Apps

Natuurlijk maakt niet iedereen gebruik van Gmail, diensten als Hotmail, Live en Yahoo zijn ook populair. Het is daarom mogelijk om één van deze accounts in te stellen op je Android tablet. Het meest eenvoudige is om voor de betreffende dienst de Android-app op te zoeken. Yahoo heeft haar eigen Android app, en Microsoft biedt de mogelijkheid de Outlook-app te downloaden. Deze dienst is de opvolger van Hotmail en kan gebruikt worden wanneer je een Hotmail-, Live- of Outlook.com-account hebt. Wil je deze apps niet gebruiken dan kun je ook middels de onderste manier een account toevoegen.

Android e-mail app

Naast de eigen app van een dienst is het mogelijk om een e-mailaccount van bijvoorbeeld Yahoo of Outlook toe te voegen aan de standaard e-mail applicatie binnen Android. Naast de Gmail-app die we hierboven besproken hebben is er namelijk een e-mail-app, te herkennen aan de witte enveloppe met daarin een apenstaartje op een gele achtergrond. Dit is en algemene e-mail app waarin je accounts van derden kunt toevoegen. Niet alleen accounts van Outlook of Yahoo, maar ook accounts van je internetprovider (bijvoorbeeld UPC of Ziggo) of je school/werk kunnen toegevoegd worden.

e-mail-account

Een account toevoegen aan deze app kan weer op twee manieren; je kunt het doen door de app te openen of je kunt het via de instellingen van je tablet en ‘account toevoegen’ doen. Het resultaat is echter hetzelfde. Voor het gemak gaan we uit van het toevoegen van een account waarna je de eerste gegevens in kunt vullen. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en vervolgens wordt er gezocht naar de juiste instellingen zodat je e-mail binnengehaald kan worden. Wanneer de gegevens niet door de app opgehaald kunnen worden moet je handmatig instellingen doorvoeren, welke afhankelijk zijn van de dienst/provider die je gebruikt. Je internetprovider, school, werk of e-mailprovider heeft in de meeste gevallen op de website een uitleg staan met de juiste gegevens voor het instellen van een e-mailaccount.

POP3 of IMAP?

Wanneer je instellingen handmatig gaat aanpassen kom je verschillende opties tegen. Zo kun je kiezen tussen een POP3 of IMAP account. POP3 houdt in dat alle e-mails die je binnenkrijgt en verstuurt lokaal (op je tablet) bewaard worden en niet op de server zelf. Op de server is een e-mail na het binnenhalen dan ook niet meer te vinden. Het nadeel hiervan is dat je, wanneer je meerdere apparaten met hetzelfde e-mailaccount hebt, je e-mail lastig kunt synchroniseren tussen deze apparaten. Met IMAP is dit wel mogelijk want de server speelt in dit geval een belangrijke rol. De applicatie laat namelijk alles zien zoals het op de server staat. Haal je dus een e-mail binnen op je tablet en staat deze als ‘gelezen’, dan zal deze ook als ‘gelezen’ staan op je smartphone met hetzelfde account. Ook wanneer je een e-mail verstuurt middels je tablet staat deze als verstuurd op je smartphone. Helaas ondersteunen niet alle providers IMAP.

e-mail-pop-imap

Wanneer je voor één van deze mogelijkheden kiest krijg je de vraag om de server voor inkomende en uitgaande e-mail in te stellen. Met deze server moet gecommuniceerd worden om je e-mail te versturen en binnen te halen. Voor de exacte instellingen kun je het beste een zoekopdracht via Google uitvoeren met de termen “POP3 instellingen naam provider” of “IMAP instellingen naam provider”. Bijvoorbeeld; “POP3 instellingen KPN” of “IMAP instellingen Gmail”. Eenmaal juist ingesteld kun je een naam voor je account opgeven en de e-mails laten synchroniseren. Via de instellingen van de app kun je kiezen hoe de synchronisatie ingesteld moet worden.

Exchange

Wanneer je een e-mailaccount van je werk of school wilt toevoegen bestaat er de kans dat het gaat om een Exchange-account. Dit houdt in dat er een server ingericht is die de binnenkomende en uitgaande mail afhandelt, specifiek voor de betreffende school of het betreffende bedrijf. Ook hiervoor geldt weer dat je dit via de standaard Android e-mail-app kunt doen, of via het aanmaken van een account bij de instellingen van je tablet. Wanneer je een account aanmaakt kun je ervoor kiezen naast e-mail ook je agenda en zelfs contacten te laten synchroniseren.

e-mail-exchange

Het instellen van Exchange is in principe vrij eenvoudig maar kan lastig gemaakt worden door de instellingen die door het bedrijf of de school gebruikt worden. Vraag eerst even na hoe het precies geregeld is, welke beperkingen er zijn en of het wel mogelijk is om vanaf mobiele apparaten verbinding te maken met de server. Zodra je dit duidelijk hebt kun je naar de instellingen van je tablet gaan en kies je de optie onder Accounts; ‘Account toevoegen’. Kies vervolgens ‘Zakelijk’ en je krijgt een scherm te zien waarmee je een Exchange-account kunt toevoegen.

Vul je e-mailadres en wachtwoord in. Vervolgens kom je in een scherm waar je wat geavanceerde informatie in moet vullen. Deze informatie kun je krijgen bij het bedrijf of de school waarvan de Exchange-server is. Voor extra beveiliging en toegang tot een server wordt je mobiele apparaat voorzien van een ID, welke onderaan het scherm met geavanceerde instellingen te zien is. Dit ID is niet altijd nodig maar kan door het bedrijf of de school wel verlangd worden. Eenmaal correct ingesteld en verbinding gemaakt kun je de e-mailsynchronisatie weer naar eigen wens instellen en wanneer gewenst kun je via de instellingen van je tablet extra accounts toevoegen.

Meer tips en adviezen

Wil je meer weten over het gebruik van je Android tablet? Neem dan ons archief met tips en adviezen door. Mocht je na het lezen van de artikelen met tips en adviezen nog vragen hebben over het gebruik van je tablet of geen idee hebben welke tablet nu geschikt is voor je, dan kun je terecht in onze Tablets Vraag & Antwoord. Hier kun je snel en overzichtelijk vragen zoeken en stellen. Samen met andere tabletgebruikers proberen we je dan zo snel mogelijk van een passend antwoord te voorzien.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (15)

jeannine

jeannine
17 april 2014 om 22:41

Hoe kan ik mails verwijderen op mijn tablet? Als ik deze nu verwijder, komen deze na enige tijd terug

Inloggen


17 april 2014 om 22:42

Dan heb je mogelijk een IMAP-account ingesteld, wat inhoudt dat andere apparaten ook invloed hebben. Staat bijvoorbeeld de tijd verkeerd op het ene apparaat dan komen verwijderde mails weer terug omdat ze op een ander apparaat ook staan.

Inloggen
Marcel

Marcel
19 april 2014 om 11:46

Beste, hoe kan ik in 1 keer mijn prullebak legen met de standaard Android email app?
Het betreft een Asus TF101 met Android 4.1.1.
De optie: ‘alles selecteren’ ontbreek namelijk in mijn app, terwijl ik deze op tablets van andere merken die op dezelfde Android versie draaien wel heb zien staan.

Dank voor uw reactie.

Inloggen
julia

julia
07 augustus 2014 om 15:45

Nog steeds geen antwoord gevonden op mijn vraag, hoe moet ik een derde gmail aanmaken ??

Inloggen
Shan

Shan
15 januari 2015 om 15:49

Beste Julia, wat bedoel je precies?
Een nieuwe Gmail-account aanmaken kan door naar de inlogpagina van Gmail te gaan en dan te klikken op “een account maken”. Dit staat onder het grijze vlak waarin je normaal je inloggegevens intypt.
Een derde Gmail-account toevoegen aan je Android Smartphone of Tablet kan door in de Gmail-app te kiezen voor “account toevoegen” en vervolgens te selecteren of je een bestaande of nieuwe account wilt toevoegen.
Succes.

Inloggen
Hans

Hans
20 oktober 2014 om 14:13

als ik de app e-mail open zie ik niets aders dan “postvak in e.d. ” en het aantal berichte. De berichte zelf met afzender zie ik niet. Dit alles na de laatste update

Inloggen
Brigitte van Gorp

Brigitte van Gorp
28 februari 2015 om 18:48

Heb op mij samsung galaxy 4 tablet een gmailaccount aangemaakt. Deze werkt een aantal dagen en vervolgens krijg ik de melding kan niet inloggen. Daardoor kan ik geen mails versturen (wel ontvangen). Dit probleem blijft zich voordoen ook na het instellen van een nieuw account. Weet iemand een oplossing??

Inloggen
liliane bauwens

liliane bauwens
14 april 2015 om 17:22

hoi
ik heb nieuwe samsung galaxy tabled 4 gekocht
moet ik eerst mijn gmail aanmaken maar dat lukt niet kom telkens terecht bij internet

Inloggen
kruize

kruize
22 april 2015 om 11:22

Hoe kan ik instellen dat mijn standaard android email alle mails laat zien van de exchange server. Nu geeft hij alleen mail van die dag weer. Voor de rest niets.

Inloggen
Gerda van Berchum

Gerda van Berchum
21 maart 2016 om 09:38

Yahoo app update uitgevoerd en nu ben ik al ruim een week automatisch adres aanvullen kwijt.
Mailen is op dit moment nogal lastig.
Bvd voor jullie reactie

Inloggen
Lilian

Lilian
15 juli 2016 om 13:46

Ik wil mijn account wijzigen naar imap omdat ik op mijn app ook de mails van de server wil wissen. Kan dit nog? Of moet ik dan eerst mijn account verwijderen en op nieuw aanmaken?

Mvg Lilian

Inloggen
De Vos Christian

De Vos Christian
15 januari 2017 om 11:22

Ik heb om veiligheidsredenen een nieuw wachtwoord moeten aanmaken voor alles wat met Apple (Mac, iPad) te maken heeft. Nu kan ik niet meer aansluiten op Mail van Apple, die ik in mijn Android app TypeApp had staan. Telkens vraagt mijn smartphone naar het wachtwoord en als ik het nieuwe (en oude) wachtwoord ingeef is er geen verbinding mogelijk. Zeer vervelend want ik kan mijn mails dus niet meer lezen op de smartphone.

Inloggen
marinabelien

marinabelien
06 februari 2018 om 09:23

kan ik op mijn laptop en tablet hetzelfde e-mail adres maken
zo ook hetzelfde wactwoord

Inloggen
Jaap van Oostveen

Jaap van Oostveen
12 april 2018 om 16:28

bij instellingen wordt bij uitgaande mail mijn naam en/of wachtwoord niet geaccepteerd

Inloggen
lineke krijnen

lineke krijnen
28 september 2018 om 13:28

Beste lezers,ik heb een samsung galaxtie note 10,1 2014 editie.
Nu heb ik g mail geinstalleerd. krijg mail binnen en als ik antwoord krijg staat er een gedeeld icoontje als jullie begrijpen wat ik bedoel.(de ander geeft antwoord)
Maar als ik op de mail klik,kan ik alleen zien wat ik zelf geschreven heb en niet wat de tegenpartij antwoord.
Ik weet niet wat ik daar mee moet.
wie weet raad???
MVG L.Krijnen

Inloggen
Miriam

Miriam
03 december 2018 om 13:12

Ik heb op mijn Medion tab een bestaand mailprogramma, waar ik niks mee kan, geen contacten kan opslaan, er is geen taakbalk waar ik iets kan vinden..
Nu dacht ik, ik ga een ander mailprogramma erop zetten, maar ben bang dat ik dadelijk al mijn gegevens kwijt ben wat ik erop heb staan.
Wat moet ik doen om aan een taakbalk te komen. Een speciale app???

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
03 december 2018 om 15:13

Als je een mailapplicatie op je smartphone of tablet zet, dan dien je in te loggen met je bestaande account om toegang te kunnen krijgen tot je mail en contacten. Als het goed is staat dit soort data ergens in een cloud opgeslagen, zodat je er dus ook toegang tot hebt wanneer je van apparaat wisselt.

Android heeft overigens geen taakbalk. Bovenaan zit wel de statusbalk, waar je onder meer de klok en notificaties aantreft. Door daar naar beneden te vegen, krijg je toegang tot het snelle menu met onder meer wifi- en bluetooth-instellingen.

Inloggen
hendriks

hendriks
23 februari 2019 om 17:29

hallo hoe kan ik mail die ik uitgelezen heb op mijn tablet. nog blijven zien op de pc…..

Inloggen