Delen met gezin: wat is het en hoe stel je het in op een iPad of iPhone?

21 januari 2015 5 Minuten 2 Reacties
Delen met gezin wat is het en hoe werkt het

Met de komst van iOS 8 heeft Apple een handige nieuwe feature voor gezinnen geïntroduceerd: delen met gezin. Hiermee kun je iTunes, iBooks en App Store aankopen delen met het hele gezin, en betaal je maar één keer. In dit artikel gaan we dieper in op delen met gezin en leggen we uit hoe je het kunt gebruiken.

Mogelijkheden delen met gezin

Delen met gezin biedt verschillende voordelen voor gezinnen. Het gebruik ervan voorkomt hoge kosten en biedt features om je kinderen te volgen en een gedeelde kalender aan te maken.

Aankoop goedkeuren

Ouders van gezinnen die gebruik maken van delen met gezin kunnen aankopen van hun kinderen goedkeuren voordat apps, boeken of muziek gekocht worden. Zo bescherm je je gezin tegen hoge onverwachte kosten. Het goedkeuren van een aankoop gebeurt via een notificatie die alle ouders ontvangen. Ook voor gratis aankopen moet goedkeuring gegeven worden.

Niet meer dubbel betalen

Door delen met gezin te gebruiken betaal je niet meer dubbel voor apps: wanneer een app eens gekocht is kan het hele gezin de app downloaden. Delen met gezin werkt echter niet met in-app aankopen. Wil je een app niet delen met de rest van het gezin, dan kan dat door deze stappen te volgen.

Reminders en een agenda delen

Via delen met gezin kun je ook herinneringen en een agenda met de rest van het gezin delen. Toevoegingen worden bij iedereen in de agenda doorgevoerd, dus je hebt altijd een compleet overzicht.

Locatie bekijken

Wie delen met gezin inschakelt, maakt ook een zoek mijn vrienden-groep aan. Zo kun je bijhouden waar je kinderen spelen, of bekijken of vader of moeder al onderweg is en of de tafel dus al gedekt moet worden. Het delen van je locatie via delen met gezin kan uitgeschakeld worden door naar instellingen te gaan, dan naar iCloud en onderaan via ‘deel mijn locatie’ de schakelaar om te zetten. Ook de Find my iPhone-app bevat de locatie van alle apparaten binnen het gezin, waarbij bij diefstal het apparaat opgespoord kan worden en eventueel van afstand worden gewist.

Foto’s delen

Foto’s die door een gezinslid gemaakt worden, kunnen worden gedeeld met de rest van het gezin via een gedeelde map in de foto’s app.

Apple ID voor kinderen onder de 13

Apple’s algemene voorwaarden verbieden het aanmaken van een Apple ID voor kinderen onder de 13. Ouders kunnen dit wel doen via delen met gezin. Het toestemming vragen voor het kopen van artikelen wordt standaard aangezet bij het aanmaken van accounts voor kinderen jonger dan 13 jaar.

Delen met gezin instellen

Het instellen van delen met gezin is erg gemakkelijk. Zorg ervoor dat alle apparaten binnen het gezin iOS 8 gebruiken. Ook is het verplicht om minimaal één creditcard toe te voegen.

Ga op je iPhone of iPad naar instellingen, en kies dan voor iCloud. Kies configureer delen met gezin. Let er wel op dat je dit zelf doet, want degene die delen met gezin instelt is de administrator. Volg de stappen. Als je nog geen creditcard aan je account toegevoegd hebt, zal je een melding krijgen om dit te doen. Dit kan je doen via instellingen en dan iTunes en App Store. Tik vervolgens op je Apple ID. Voeg vervolgens alle gezinsleden toe. Hiervoor voer je hun Apple ID in. Ze krijgen nu een uitnodiging om mee te doen.

Wanneer alle gezinsleden deel uit maken van delen met gezin is het mogelijk om de aankopen van andere leden uit het gezin te downloaden. Voor apps kun je naar de app store en dan naar updates > aankopen gaan. Verschijnen alle aankopen niet accuut, log dan uit met je Apple ID en log daarna weer in. Muziek, films en iBooks zijn respectievelijk te vinden in iTunes en iBooks. Er is geen lijst met gekochte artikelen, maar eerder gekochte artikelen zijn te herkennen aan het wolkje met een pijl naar beneden.

Beperkingen

Delen met gezin heeft wel wat beperkingen. Zo kunnen er niet meer dan zes personen lid zijn van een digitaal gezin. Ook kan elk Apple ID maar van één gezin uitmaken. Je kunt maximaal twee keer per jaar van gezin wisselen. Ook gelden niet alle aankopen binnen het gezin: iTunes Match kan niet gedeeld worden en elk lid zal afzonderlijk iTunes Match moeten kopen. Ook zijn uitbreidingen van de iCloud capaciteit alleen voor degene die deze koopt en profiteert dus niet het hele gezin. Ook in-app aankopen zijn niet beschikbaar voor het hele gezin maar alleen voor de koper.

Delen met gezin verlaten

Wanneer iemand uit huis gaat of een eigen gezin begint kun je delen met gezin verlaten. Om een gezin te verlaten ga je naar instellingen, iCloud, familie en vervolgens tik je op je naam. Kies gezin verlaten. Wanneer je een gezin verlaat kun je alleen nog maar de content downloaden die je zelf gekocht hebt, ook als dit op de rekening van de beheerder van delen met gezin was. Wanneer de beheerder delen met gezin verlaat stopt het delen met gezin ook voor de rest van het gezin.

Meer tips

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Annemiek

Annemiek
15 maart 2016 om 13:44

Kan ik in ‘Delen met gezin’ apps alleen zichtbaar laten zijn op mijn ipad en uitzetten op de ipad van mijn zoon? Of is het zo dat alle appss bij iedereen dan zichtbaar zijn en meetellen in het geheugen? Dan is het niet interessant nl. Apps die ik heb, zijn niet interessant voor mijn zoon. En dat neemt alleen maar ruimte in beslag nu.

Inloggen
Frederik

Frederik
16 augustus 2016 om 14:06

De apps zijn enkel zichtbaar voor diegene die ze gedownload heeft. Als het apps zijn waarvoor betaald is, dan kunnen de andere gezinsleden deze ook gratis installeren. De ouders kunnen wel zien welke apps hun kinderen geinstalleerd hebben, maar dit heeft niets te maken met het geheugen van je eigen toestel (en omgekeerd).

Inloggen