Blockchain technologie zet de wereld op zijn kop (ADV)

01 juni 2021 3 Minuten 0 Reacties
Blockchain bitcoin

Bij het horen van Bitcoin hebben veel mensen al hun mening gevormd. “Het goud van de toekomst!”, “Gevaarlijke investering, ver weg van blijven!”. En veel mensen zien het als een ronde gouden digitale munt. Misschien is dit een juiste benadering om makkelijk het nut ervan uit te kunnen leggen, maar de achterliggende techniek is veel interessanter. En waar schijn lijk ook op meerdere manieren toe te passen. 

Bitcoin is sinds het einde van 2020 weer helemaal hot en volgt hiermee ook de cyclus van de afgelopen jaren. Hier is te zien dat om de 4 jaar, de waarde van Bitcoin exponentieel stijgt. Maar daarna ook weer enorm daalt. Dit is voor veel mensen en tegenwoordig ook investeringsmaatschappijen interessant om in te gaan beleggen. Met alle risico’s van dien. Bitcoin maakt gebruikt van een technologie die blockchain heet. Dit is wat Bitcoin groot heeft gemaakt. Dat komt omdat de data versleuteld is, en achteraf niet is aan te passen. Alle data wordt gedecentraliseerd verzameld en opgeslagen in volgorde van wanneer de data binnen komt. De data is dus niet te manipuleren. De blockchain kan je zien als een grootboek, zoals we ook van notarissen of accountancy kennen. Maar het is publieke en iedereen heeft er toegang tot. In vergelijk met een bank, waar het gecentraliseerd wordt opgeslagen en alleen de bank toegang tot de gegevens heeft.

In de blockchain kunnen afspraken staan, geldtransacties, verzekeringen, Non Fungible Token(NFT), of zelfs stromen van energie. Hier is een Thailand gebruikt van gemaakt, waarbij de blockchain werd toegepast bij de distributie van de opgewekte energie. Er bestaan namelijk meerdere blockchain’s. Er wordt dan ook al gesproken over internet 2.0. 

Waarom is dit nu interessant? Waarschijnlijk lees je dit op je smartphone of achter de pc. De kans is groot dat je het 10 jaar geleden een artikel nog in een tijdschrift had gelezen. Of de muziek die je luisterde nog op cd kocht in plaats van streamen via Spotify of Apple Music. Films kocht je nog op blu-ray of huurde je. Blockchain gaat hier verandering in brengen. Zo zijn er nu al blockchains die zich puur richten op muziek streaming. Audius is zo een blockchain en vermijden, dankzij blockchain technologie, de valkuilen waarmee de traditionele streamingsdiensten wel te maken hebben. Het zal niet lang duren voordat de er ook video streaming dienst gebruik zal maken van deze nieuwe technologie. En als je munt Harmony One heet, dan wordt je daar als tech liefhebber toch gewoon warm van.

Blockchain is een nieuwe technologie die de wereld op zijn kop zet. De ware potentie en toepassing, zullen we in de komende jaren gaan ontdekken. Maar als tech liefhebber is Bitcoin en blockchain technologie een onderwerp wat je aandacht de komende jaren nog vaker zal vragen.

Dit is een gesponsord artikel.

Reacties (0)