Beleid Donald Trump kan iPad en iPhone flink duurder maken

14 november 2016 2 Minuten 0 Reacties
donald-trump

Economen waarschuwen. Het beleid van de nieuw gekozen Amerikaanse president Donald Trump kan de iPad, de iPhone en veel andere in China geproduceerde elektronica flink duurder kan maken. Dat geldt voor zowel Amerikanen als inwoners van andere landen.

Importheffingen

Trump wordt in januari tot president beëdigd als opvolger van president Obama. HIj heeft tijdens zijn verkiezingscampagne gezegd dat hij de importheffingen voor Chinese producten enorm zal verhogen. Op die manier hoopt hij dat de fabrikanten hun productielijnen terugbrengen naar Amerika. Zo levert dit voor Amerikanen banen op.

Handel

Die theorie is echter niet zo makkelijk als het klinkt, waarschuwt de Chinese regering. In de regeringskrant Global Times staat een zeer kritisch verhaal over deze plannen van Trump. Het zou de handel tussen China en de Verenigde Staten totaal om zeep helpen. Dat zou negatieve gevolgen krijgen voor veel Amerikaanse bedrijven.

Economische dreigementen

Omdat de iPhone en de iPad in China worden geproduceerd, net als heel veel andere tablets en smartphones, heeft de Chinese regering hier een sterk punt. De communistische staat kan wel eens wraak nemen op de importheffingen van Trump. De iPhone wordt in Chinese winkels aan dezelfde importheffingen onderworpen, waardoor het toestel voor Chinezen onbetaalbaar wordt. En er zijn meer economische dreigementen aan het adres van de Amerikanen. Zo wordt ook gedreigd een order voor Boeing-vliegtuigen te annuleren, en bij het Frans-Engelse Airbus te gaan shoppen. Ook kan China het aantal studenten terugbrengen, dat jaarlijks in Amerika mag studeren.

Advertentie

Banen en handel

Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne nogal een nummer gemaakt ten koste van China. Hij heeft het land voortdurend op de korrel gehad voor het inpikken van Amerikaanse banen en handel. Hij wilde daar via hoge importheffingen een einde aan maken.

Markt

Amerikaanse techbedrijven zitten nu zenuwachtig te kijken wat Trump gaat doen. De Chinese markt is enorm, en als daar voor Amerikaanse elektronica dezelfde importheffingen gaan gelden, missen ze op een enorme manier de boot. De meeste economische groei op dit vlak zit momenteel in de verkoop van Amerikaanse elektronica aan de steeds rijker wordende Chinese middenklasse.

Apple heeft vorig jaar in China voor negen miljard euro aan iPhones en iPads omgezet. Dat was overigens wel dertig procent lager dan het jaar ervoor.

Reacties (0)