Apple onthult iOS 9 voor iPhone en iPad: wat is er nieuw?

08 juni 2015 + 10 minuten 2 Reacties
iOS 9

Apple heeft vandaag tijdens de WWDC-conferentie voor ontwikkelaars de eerste details van iOS 9 uit de doeken gedaan. Het bedrijf uit Cupertino demonstreerde een aantal functies en features die we van het nieuwe besturingssysteem voor de iPad en iPhone kunnen verwachten. Lees verder voor alle vernieuwingen.

Wat brengt iOS 9?

iOS 9 wordt geen hele grote vernieuwing, in ieder geval op het eerste gezicht niet. Apple focust zich met name op het verbeteren van de prestaties van alle apparaten, het verlengen van de batterijduur, het verbeteren van Siri en het verbeteren en introduceren van nieuwe apps. Daarbij staat het beschermen van persoonlijke data centraal.

Siri wordt proactief

Siri heeft een belangrijke rol in iOS 9, nog belangrijker dan de rol die Siri al had. De persoonlijke assistent wordt namelijk proactief (Proactive Assitant) en kan je daardoor direct, en zonder vragen, voorzien van interessante informatie. Ook krijgt Siri een nieuw uiterlijk.

Siri weet wat je gaat doen of wat je aan het doen bent, door te kijken naar bijvoorbeeld het gebruikte WiFi-netwerk, de tijd, je tempo of je locatie. Zo kan de assistent zien dat je gaat hardlopen en zet dan direct muziek klaar waarmee je kunt gaan rennen. Ga je in de auto zitten? Dan zet Siri een audioboek voor je klaar. Ga je naar de sportschool? Dan wordt opzwepende muziek voorgesteld. Siri kan nu ook in je e-mail kijken en aan de hand hiervan voorspellen wie er belt, wanneer je iPhone een nummer niet herkent. Ook worden afspraken die per mail of bericht binnenkomen direct in je agenda geplaatst, en bovendien kijkt Siri naar de aanvangstijd van die afspraken en het verkeer waardoor je op tijd een herinnering krijgt om te vertrekken. Siri denkt dus voor je, in plaats van dat je per se opdrachten moet geven.

Advertentie

Daarbij kan Siri nog meer en beter zoeken. Zo kun je direct video’s van populaire diensten doorzoeken, welke je direct kunt afspelen. Een zoekopdracht via een zoekmachine is niet per se meer nodig want je kunt voortaan direct naar informatie uit een applicatie gaan. Vanuit de zoekopdrachten wordt de app automatisch geopend.

Maar, ook dat is niet alles. Siri kan in iOS 9 ook apps automatisch op je homescreen plaatsen op het moment dat je ze nodig hebt. Dit kan gebaseerd zijn op je activiteit of het moment van de dag. Siri kan ook populaire plekken in de buurt aangeven, op basis van locatie en tijd, of je kunt maten en valuta om laten rekenen met andere maten en valuta. Daarnaast is Siri geïntegreerd in de Foto-app waardoor je met een simpele spraakopdracht albums kunt laten openen of specifieke foto’s kunt zoeken.

Siri werkt in iOS 9 beter samen met Spotlight. Spotlight is in de nieuwste iOS-versie weer links van je homescreen te vinden en geeft suggesties voor (veelgebruikte en nieuwe) apps en namen van mensen waarmee je vaak contact opneemt of contact mee op moet nemen. Informatie uit je contacten, berichten en mail dient hierbij als basis.

Voor dit alles wordt geen informatie over de gebruiker met Apple gedeeld of online opgeslagen. Alles wordt op je iPad of iPhone geregeld, niks verlaat het apparaat.

Apple Pay

Apple Pay kreeg van Apple ook wat aandacht en vormt wederom een belangrijk onderdeel van iOS 9. Zo worden nu ook spaarkaarten van winkels opgeslagen op je apparaat. Apple Pay is echter alleen nog in de VS en de UK beschikbaar. Voor meer informatie over de nieuwe mogelijkheden en een uitleg van de dienst kun je terecht in ons Apple Pay-artikel.

Apps

Apple heeft ook veel aandacht aan reeds gelanceerde apps besteed in iOS 9. Zo is de notitie app uitgebreid met een aantal interessante nieuwe functies. Je kunt in de Notitie-app voortaan tekeningen maken met je vingers, foto’s toevoegen, een check-list aanmaken en zelfs links direct vanuit je browser in een notitie plakken. Ook kun je content uit andere apps met één druk op de knop in een notitie plaatsen. Daarbij biedt de app een overzicht van al je bijlagen in notities, waaronder foto’s, die ook weer direct linken naar de betreffende notitie. De Notitie-app wordt binnen iOS 9 dus een complete editor waarin je alles snel kwijt kunt.

Maps is ook voorzien van een update maar deze is voor Nederlandse gebruikers nog niet bijzonder interessant. Apple heeft een speciale kaart gelanceerd voor het openbaar vervoer van een stad, met alle gedetailleerde informatie over routes, stations en lijnen. Vooralsnog zijn deze kaarten alleen beschikbaar in grote steden als Berlijn en New York. Daarbij krijgen retailers in maps die Apple Pay ondersteunen direct een logo waarmee dit aangeduid wordt.

News (Nieuws) is een compleet nieuwe app voor de iPhone en iPad. Hiermee kun je op een fraaie manier het laatste nieuws lezen of achtergrondartikelen opzoeken. News is compleet gepersonaliseerd, je geeft dus zelf aan welke bronnen je wilt toevoegen (middels een abonnement, gratis of betaald) en welke onderwerpen je interessant vindt. Alles wordt weergegeven in een fraaie magazine-stijl, met interactieve elementen. Zo kun je video’s bekijken, worden animaties weergegeven en kun je interactieve grafieken bekijken.

News heeft een Explore-functie waarmee je nieuwe content kunt ontdekken, door te zoeken op onderwerpen en interesses. Alles, zowel onderwerpen als kanalen en bronnen, is toe te voegen als favoriet waardoor je direct toegang krijgt tot interessante content. News zal voorlopig alleen voor de UK, de VS en Australië beschikbaar zijn.

App Links

Apple heeft een API voor zoeken uitgebracht, zodat je informatie binnen specifieke apps kunt opzoeken. Je kunt hierdoor direct linken naar informatie in apps. Zoek je in Spotlight naar bijvoorbeeld ‘aardappel’, dan krijg je recepten uit de app Yummly te zien. Tik je op een zoekresultaat, dan opent de relevante informatie direct in de app.

Advertentie

iPad

Waar wij natuurlijk zeer benieuwd naar zijn, zijn de mogelijkheden die iOS 9 gaat bieden voor de iPad. Gelukkig is er veel moois te melden, waaronder verbeteringen in het toetsenbord. Apple heeft namelijk de suggestiebalk boven het toetsenbord uitgebreid met snelkoppelingen waardoor je snel iets kunt knippen of plakken, of een tekst dik of schuin gedrukt kunt maken. Daarnaast kun je door met twee vingers over de spatiebalk naar boven te vegen het toetsenbord voortaan als trackpad gebruiken. Gebruik je vingers door ze over het toetsenbord te vegen en zo een stuk tekst te selecteren, te knippen of te vervangen. Daarbij zijn er meer mogelijkheden voor externe toetsenborden toegevoegd waardoor zoeken eenvoudiger is en je extra snelkoppelingen tot je beschikking krijgt.

Datgene waar we absoluut naar uitkijken is multi-tasking. De waaier om te schakelen tussen apps is vernieuwd, ziet er iets strakker uit en krijgt diepte mee. Maar, het draait allemaal om iets anders.

Apple maakt het in iOS 9 eindelijk mogelijk om twee apps naast elkaar te draaien, genaamd, SlideOver. Je kunt vanuit de rechter zijkant met één vinger een applicatie naar binnen swipen. Deze app verschijnt op een derden van het scherm, naast de openstaande app. In het venster van de app aan de zijkant kun je naar boven en beneden scrollen om zo een andere app te selecteren. Zo kun je hier bijvoorbeeld de Mail-app, de browser of de Notitie-app tonen. Met een balk tussen de twee apps kun je de verdeling 50/50 maken (split-screen, alleen voor iPad Air 2 en nieuwer) of de ingeschoven app zelfs full-screen weergeven. De app aan de zijkant blijft, wanneer deze een derde van het scherm vult, altijd vaststaan. Hierdoor kun je in het hoofdvenster nog steeds tussen apps schakelen, terwijl bijvoorbeeld je notitie-app aan de zijkant blijft staan. Apps in beide vensters blijven altijd actief. Je kunt ze dus tegelijkertijd actief gebruiken, ze wisselen of content van de ene app naar de andere app slepen.

Dat klinkt allemaal geweldig natuurlijk maar helaas is deze functie van iOS 9 alleen beschikbaar voor de iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 en iPad mini 3. De iPad Air 2 biedt nog een extra mogelijkheid; de 50/50 split-screen modus waarbij twee apps tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.

Dat is nog niet alles want Apple brengt ook een picture-in-picture modus waarmee je een video, bijvoorbeeld bekeken via Netflix of de YouTube-app, als een klein venster over openstaande apps kunt leggen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een videogesprek via FaceTime of Skype. De video wordt, wanneer er op getikt wordt, verkleind en is vervolgens middels je vingers over het scherm te schuiven. Zo kun je een e-mail tikken en tegelijkertijd een video bekijken. Deze functie komt naar de iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 en iPad mini 3.

Prestaties

Er werd niet met heel veel woorden aandacht aan besteed maar Apple geeft aan dat iOS 9 flinke verbeteringen wat betreft de prestaties van je iPhone of iPad gaat opleveren. Zo noemt het bedrijf onder meer 1,4 maal snellere animaties en 1,6 maal sneller scrollen. Ook de batterijduur van je tablet of smartphone moet verbeteren. Een iPhone 6 gaat volgens Apple met iOS 9 een uur langer mee op een volle lading. Daarbij is er een speciale low-power-modus ontwikkeld waarmee je met één druk op de knop tot 3 uur meer uit de batterij van je iPhone kunt halen. Ook voor de iPad moet iOS 9 flink wat voordeel qua batterijduur opleveren.

Veiligheid

Veiligheid van je data staat bij Apple voorop, zo laat het bedrijf weten. Zoals hierboven al aangegeven blijft al je belangrijke data op het apparaat, je iPhone of iPad. Niks wordt gedeeld met Apple. Daarbij krijgt iCloud tweestapsverificatie, wederom om je gegevens achter slot en grendel te zetten.

Voor welke iPhones en iPads is iOS 9?

Goed nieuws voor iedereen met een iPad 2 of iPhone 4s; iOS 9 komt naar heel veel Apple-apparaten. Alle iPads en iPhones waarop iOS 8 draait krijgen toegang tot iOS 9. Zoals hierboven omschreven werken niet alle nieuwe functies van iOS 9 op alle iPhones en iPads.

Interessant is dat iOs 9 geen grote hoeveelheid beschikbaar geheugen meer vereist voor installatie. Waar je bij de installatie van iOS 8 nog bijna 5GB aan vrije ruimte nodig had is dit bij iOS 9 nog maar 1,3GB. Kortom, je hoeft minder van je iPhone of iPad te gooien om de nieuwste versie van iOS te installeren.

Wanneer komt iOS 9?

Apple heeft vandaag een beta-versie voor ontwikkelaars uitgebracht en komende zomer wordt de eerste beta-versie voor het publiek verwacht. De verwachting is dat we in de herfst een update naar iOS 9 voor onze iPhones en iPads kunnen verwachten.

Reacties (2)