10 tabletapps voor het automatiseren van je woning

11 mei 2018 5 Minuten 0 Reacties
0

Huisautomatisering is enorm in opmars, steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden van een Smart Home. Jouw smartphone of tablet speelt een belangrijke rol in het automatiseren van je woning. Hoewel de meeste apps werken op zowel tablets als smartphones, zul je merken dat de extra schermruimte van een tablet je meer gebruiksgemak biedt in huis.

1. Control4 MyHome

Deze app werkt zowel in de woning als op afstand dankzij de beveiligde verbinding op basis van 3G of 4G. Naast de mogelijkheden om jouw leven thuis aangenamer te maken zijn er ook “monitoring” functies ingebouwd. Zo kun je zien of jouw kinderen hun huiswerk maken, of bezig zijn met computerspelletjes op de PlayStation spelen. Hoewel er veel opties opgenomen zijn in deze app is de bediening toch eenvoudig gebleven.

2. Domoticz

Dit is een bijzondere huisautomatisering oplossing, vooral omdat het niet zozeer een app is voor Apple iOS of Android, maar een HTML 5 web interface die werkt via de browser. Zo is het een platform onafhankelijke manier om jouw slimme apparaten in huis te bedienen. Domoticz is een Open Source project dat gratis te gebruiken is waarmee ontwikkelaars indien gewenst nieuwe functionaliteit kunnen toevoegen. Dit maakt het tegelijkertijd ook een wat complexere applicatie waar je wat meer tijd in zult moeten investeren om de maximale potentie waar te maken.

3. Home

Niet de meest originele naam, maar deze app is dan ook niet gemaakt om een unieke ervaring te bieden. Sterker nog, deze App voor Apple iOS lijkt haast een product van Apple zelf te zijn. Wanneer je beschikt over een iPad of iPhone met HomeKit kun je de instellingen direct overzetten naar de Home app. De interface is strak, overzichtelijk en duidelijk. Het is niet de goedkoopste huisautomatisering app, maar wanneer je snel resultaat wilt zien kan Home de uitkomst bieden voor iOS gebruikers.

4. IFTTT

If This Than That is niet zozeer een Smart Home applicatie, het is slim stukje software waarmee je een keten aan acties kunt instellen voor jouw apparaten. Zo kun je wanneer het donker wordt automatisch de rolgordijnen laten sluiten en de lampen in huis aan laten gaan. IFTTT is een soort Lego doos met losse elementen die je op vele manieren kunt laten aansluiten.

5. Ninja Blocks

Dit is niet alleen een app maar een heel systeem van sensoren die je kunt gebruiken om allerlei apparaten in huis aan te sturen. Net zoals je bij de Philips Hue lampen met “starterkits” aan de slag gaat, geldt dat ook voor Ninja Blocks. Je schaft een set sensoren aan die je vervolgens kunt gebruiken om apparaten slim te maken. Het is een “Internet of Things” product waarbij connectiviteit de hoofdrol speelt.

6. Pimatic

Deze applicatie gebruik je via de browser, je hoeft dus geen aparte tabletapp te installeren. Net als IFTTT stel je een aantal “regels” samen waar apparaten en functies aan moeten voldoen. Zo kun je een huis automatiseren volgens jouw voorwaarden. Houd er wel rekening mee dat Pimatic een Beta product is dat werkt op basis van Raspberry Pi, dat houdt in dat het geen consumentenproduct is. Je zult wat technische kennis moeten bezitten om ermee aan de slag te gaan.

7. Savant TrueControl

Deze pionier op het gebied van huisautomatisering is vooral gemaakt op gebruiksvriendelijkheid. Via de duidelijke en grote knoppen op het tabletscherm kun je alle slimme apparaten in huis bedienen. Het is ditmaal geen complexe wirwar aan functies, je kiest gewoon het apparaat dat je wilt bedienen en stelt deze naar voorkeur in. Daarmee is Savant TrueControl wellicht niet de meest uitgebreide app, maar als je niet zo van eindeloos veel instellingen houdt kan dit de oplossing zijn voor een slimme woning.

8. Somfy Connexoon

Somfy levert een hele collectie aan slimme apparaten, daar hoort uiteraard ook een slimme app bij waarmee je de woning kunt automatiseren. Hoewel Somfy zelf ook de apparaten levert, werkt de app met alle io-homecontrol producten. Het gebruik is zeer eenvoudig omdat het in feite een collectie is van drie apps; voor raamdecoratie, voor de zonwering buiten en voor de deuren buiten zoals de garagedeur. Zo wordt je niet opgezadeld met honderden mogelijkheden waarbij je door de bomen het bos niet meer kunt zien.

9. SmartThings

Deze app laat jouw apparaten met elkaar communiceren, je hoeft jezelf niet langer in de discussie met jouw slimme apparaten te mengen! Deze “slimme dingen” app koppelt apparaten en functies in huis aan elkaar, na het instellen heb je er geen omkijken meer naar. Het is een open systeem, je kunt dus apparaten van verschillende merken met elkaar laten communiceren, ze verkopen overigens ook zelf sensoren om de app tot zijn volle recht te laten komen.

10. WeMo

Door al die slimme apparaten in huis zullen jouw “domme” apparaten zich wellicht buitengesloten voelen. Geen nood, met WeMo geeft je een brein aan elk apparaat in huis. Het is in feite een slimme schakelaar die je tussen het apparaat en het stopcontact zet. Zo kun je het koffieapparaat inschakelen via een app op je tablet of smartphone, ook wanneer het geen koffiezetter met slimme technologie is. De schakelaars en sensoren kun je per stuk aanschaffen en uitbreiden, je voegt ze gewoon toe aan de app.

Wat is jouw favoriete tabletapp voor huisautomatisering, en staat deze ook in onze lijst?

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Somfy.

Reacties (0)