Wat is een led tv & wat is een NeoPlasma tv?

Philips OLED935 1

Led & NeoPlasma (voorheen NeoPDP) tv's zijn de nieuwste tv's op de markt. Eigenlijk is het weer hetzelfde gevecht als met lcd en plasma, alleen is led het nieuwe lcd, maar dan met led achtergrondverlichting of led verlichting vanaf de zijkanten, en NeoPlasma het nieuwe plasma, met nieuwe technieken in het beeldscherm.

Led tv

Een lcd tv gebruikt achtergrondverlichting om het beeld weer te geven. In de ‘oudere’ lcd tv’s worden daar lampen voor gebruikt, genaamd CCFL lampen. Een led tv daarentegen, heeft een lcd paneel dat het beeld maakt en gebruikt een groot aantal kleine led-lampjes als achtergrondverlichting. Er momenteel twee technieken voor led achtergrondverlichting beschikbaar:

  • De techniek waarbij een groot aantal led lampjes (wit of gekleurd) achter het lcd scherm is gemonteerd, genaamd Array led backlight (Ook wel Full led of Direct led genaamd). Deze techniek biedt de meeste mogelijkheden en is kwalitatief het beste, maar er zijn relatief nog maar weinig tv’s op de markt met deze techniek. Wel zien we de laatste tijd steeds meer tv’s met deze techniek verschijnen.
  • De techniek waarbij led lampjes aan de zijkanten van het lcd scherm zijn gemonteerd, genaamd Edge Lit. Deze techniek is het meest gebruikt tot nu toe.

Wat is de beste techniek?
Er zijn eigenlijk geen nadelen die kleven aan de led-techniek en de prijs van led tv’s is ook al flink aan het zakken. De techniek is een pure verbetering op het gebied van tv. In principe is Full led kwalitatief de beste led backlight-techniek. De achtergrondverlichting wordt zeer gelijkmatig verdeeld over het scherm, en door het toevoegen van meer led’s wordt dit alleen maar beter, terwijl er relatief weinig energie verbruikt wordt. Toch is het niet zo dat je met een wijde boog om Edge Lit led tv’s heen moet lopen. Over het algemeen zijn Edge Lit led tv’s nog altijd van een betere kwaliteit als de gewone CCFL lcd tv’s, en zuiniger. Fabrikanten doen er bovendien alles aan om het grote voordeel – het slanke uiterlijk – te combineren met de hoogst haalbare kwaliteit.

Wat biedt led tv dan meer?

Led (in vergelijking met lcd)

Lager energieverbruik (tot wel 50%)
Led lampjes gebruiken veel minder energie dan de normale lcd achtergrondverlichting. Ook kunnen de led lampjes in donkere gebieden van het beeld helemaal of bijna uitgezet worden. Dit kan wel tot 50% minder energieverbruik betekenen in vergelijking met een lcd tv.

Hogere contrast ratio en diepere zwart waarden
Er zitten een heel groot aantal led lampjes achter het scherm en deze kunnen ieder afzonderlijk uitgezet worden. Ook is de reactiesnelheid voor het uit- of aanzetten van zo’n lampjes veel korten dan bij de normale lcd tv’s. Hierdoor kunnen bepaalde groepen led lampjes volledig uitgezet worden. Hiermee worden zeer diepe zwart waarden gehaald in bepaalde delen van het scherm wanneer dit nodig is. Deze techniek staat bekend als Local Dimming. Ook deze techniek wordt inmiddels verfijnd: door geen gebruik te maken van witte leds maar een combinatie van kleuren kan de achtergrond-verlichting zelfs qua kleur aangepast worden op het beeld. De helderheid van led verlichting is ook groter dan die van CCFL lampen en hierdoor neemt het contrast ratio (verhouding tussen de meest heldere en meest donkere beeldpartij) duidelijk toe.

Dunnere schermen (al waren lcd tv’s al dun)
Door de led-technologie is het mogelijk schermen veel dunner te maken dan we tot nu toe gewend zijn. Soms wel tot een aantal millimeters plat.

Snellere responstijd (geen veeg effect meer bij snelle beelden)
Doordat led lampjes zo snel geschakeld kunnen worden wordt het “veeg” effect, wat wel eens te zien kan zijn op een lcd tv, aanzienlijk gereduceerd. led tv ’s zijn daarom nog geschikter voor snel bewegende elementen in beeld zoals bij sportwedstrijden bijvoorbeeld.

Een aantal merken en winkels zien led tv’s  als een nieuw soort tv, zoals plasma en lcd, maar in principe is een led tv tot nu toe gewoon een lcd tv met led achtergrondverlichting. In sommige landen mag al niet meer geadverteerd worden met de term ‘led tv’ omdat dit misleidend is.

Meer informatie:
Uitleg tv termen
Wat is het verschil tussen een led tv en een oled tv?
led tv: Alles wat je moet weten

NeoPDP (plasma) tv

Als antwoord op de led-technologie van merken als Sony en Samsung heeft de grootste plasma fabrikant, Panasonic, ook een nieuwe plasma techniek ontwikkeld, genaamd NeoPlasma. Veel van de verbeteringen die led tv’s kennen zijn ook doorgevoerd in NeoPlasma tv’s, maar deze fabrikanten beweren dat ze binnen een jaar de belangrijkste verbetering, een oneindig contrast ratio, bewerkstelligd hebben.

Wat biedt NeoPlasma tv dan meer?

NeoPlasma (in vergelijking met plasma)

Meer lichtopbrengst
Door een nieuwe techniek voor het verlichten van het plasma scherm is de lichtopbrengst een stuk groter. Hierdoor worden kleuren nog levendiger.

Veel dunner
1 cm dik wordt normaal.

Vloeiendere bewegingen
Een intelligent systeem in de beeldprocessor van de tv brengt alle bewegende scènes in kaart en zorgt voor een haarscherpe weergave van actiemomenten in sport en films op je tv.

Hogere contrast ratio’s (Tot wel 2.000.000 : 1)
Het grotere verschil tussen maximale helderheid (wit) en minimale helderheid (zwart) zorgt voor een natuurlijke overgang van kleuren.

Diepere zwart waarden
Door het Infinite Black systeem krijg je een weergave met super heldere wittinten en diepere zwartwaarden.

Energie zuiniger en milieuvriendelijker dan vorige series (50% minder energieverbruik)
Afgezien van het feit dat het verbruik van de tv’s 50% verminderd is, hebben ze ook een ECO Mode gekregen. Deze modus zorgt ervoor het de helderheid en lichtopbrengst van het beeld aangepast worden aan het omgevingslicht van de kamer. In donkere lichtomstandigheden verbruikt de tv dan ook veel minder stroom.

Ook NeoPlasma is geen geheel nieuwe soort tv of techniek. Het is een verbetering van de techniek in de plasma tv’s zoals wij die tot nu toe kennen.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Homecinema Informatiegids.