Jaarmarkten – Een feest van folklore, lokale producten, nostalgie en kleurrijke acts

25 juni 2025 3 Minuten 0 Reacties
Jaarmarkten_1
FWD award

Een jaarmarkt wordt zoals de naam al aangeeft ook jaarlijks gehouden. Bovendien door het gehele jaar heen op diverse plaatsen in het land. De jaarmarkt varieert in opzet van klein en gezellig tot grootschalige enerverende evenementen. Je vindt er onder andere folklore, oude ambachten, dieren, stoommachines, muziekbandjes, klederdrachten, stropoppen, demonstraties (sport, volksdansen) en oude voertuigen. Ga daarom zeker eens met de camera naar de jaarmarkt.

De jaarmarkt stamt al uit de middeleeuwen. Oorspronkelijk waren zij bedoeld voor het verhandelen van grondstoffen, gebruiksgoederen en etenswaren. Tevens handig voor bijeenkomsten en ontmoetingen tussen de burgerij en boeren uit de omgeving. Zijn er eveneens voedingswaren verkrijgbaar dan wordt er van een braderie gesproken. De jaarmarkten vervulden jaren lang een belangrijke rol in de plattelandseconomie. Vooral in het oogstseizoen.

Door de eeuwen heen werden jaarmarkten steeds verder uitgebreid. Ambachtslieden, kermis, optredens met artiesten, volksdansen, en klassieke spelen deden hun intrede. In een aantal gevallen tevens in combinatie met dieren, met verkoop en keuring of bloemen en planten. Kortom jaarmarkten evolueerden tot festiviteiten waar iedereen naar uitkeek.

Het seizoen voor jaarmarkten start doorgaans al in maart. Bijvoorbeeld de Sint Joep-markt in Sittard die wel zes kilometer langs is. Het hoogseizoen is mei tot en met september. Maar ook in november zijn er nog jaarmarkten. In december gaan ze over in de kerstmarkten en – festivals.

Waar te vinden?

Daar hoeven de videomakers en fotografen echt niet veel moeite voor te doen. Even Googelen levert door het jaar heen al zo’n 100 bekende jaarmarkten lopende van maart tot november op. Daarnaast zijn er ook nog tal van kleinere jaarmarkten in den lande. En klein betekent beslist niet oninteressant. Ze zijn gewoon leuk en er valt veel te zien en te beleven.
Lees er de evenementenkalenders, VVV-bulletins en lokale krantjes er maar eens op na. De meeste jaarmarkten zijn gratis. Voor een aantal grotere marktfestivals dient er betaald te worden.

Wat valt er te zien?

Er is onderscheid in grotere of gecombineerde festivals en meer product specifieke jaarmarkten. Zo is bijvoorbeeld ‘Effe noar Geffe’ een grootse gecombineerde jaarmarkt. Je vindt er oude ambachten met authentieke figuren plus stropoppen. Stoommachines los en als aandrijvingen van landbouwmachines. Volksdansen en een menselijke piramide. Een keurmarkt voor kalveren. Er treden bandjes en acteurs op. En er zijn tal van lokale producten verkrijgbaar.

Daarnaast dus de meer themagerichte of specifieke markten. Bijvoorbeeld een Meimarkt met bloemen en planten, een paardenmarkt, een Paasmarkt, vlooienmarkt of een eetfestijn (braderie).

Een jaarmarkt is doorgaans opgebouwd uit kraampjes en plekken/podia waarop kleine evenementen en acts plaatsvinden. Handig is een soort programma waarop de locaties en tijden staan.

Tijden en drukte

Bekende jaarmarkten trekken veel publiek. En dat kan wachttijden en dringen betekenen. Tevens parkeerproblemen. Openbaar vervoer of de fiets heeft indien mogelijk de voorkeur.
Vroeg aanwezig of later in de middag kan flink schelen in de ondervonden drukte.

Wat is nodig?

Een jaarmarkt biedt een keur aan onderwerpen en composities. Van sfeervol stilstaan tot wervelende actie. Varierend van overzichten tot close-ups. En bij een dikke menigte vaak vooraan en bovenop het onderwerp.

In het algemeen raden wij voor het videofilmen en fotograferen van jaarmarkten een groothoek tot matige telezoomlens aan. Bijvoorbeeld 24/28- 105 mm 35 mm kleinbeeld. Voor de echte close-ups een 200-300 mm op afstand of bovenop het onderwerp met een flinke groothoek van 17-24 mm. Bescherm de voorzijde van het objectief met een zonnekap.

Neem je ook muziek, lokaal geluid of een commentaar/interview op? Gebruik dan een externe microfoon. Een windkap of ruisonderdrukking kan noodzakelijk blijken. Er valt erg veel op te nemen. Een flinke opslag bij de geheugenkaart en een extra accu zijn daarom nooit weg. Gebruik bij de wat zwaardere camera een stevige brede draagriem. Dat ontlast de armen en handen bij het langdurig rondlopen me de camcorder of videofilmende systeemcamera.

Reacties (0)