Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe TV en besloten hebt voor een TV met 3D weergave te gaan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden zodat je de juiste keuze kunt maken voor een optimale 3D ervaring. Zo is het belangrijk te kijken naar de grootte van een TV, de gebruikte 3D techniek, de meegeleverde 3D brillen en de andere componenten in je home cinema systeem die 3D moeten ondersteunen.
Waar plaats je de 3D TV?
Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voordat je op zoek gaat naar een 3D TV gaat over het plaatsen van de TV. Waar in huis wordt de TV geplaatst en wat is de exacte positie van de TV in de betreffende ruimte? Over het algemeen is het zo dat hoe donkerder de ruimte (gemaakt kan worden), des te beter 3D tot zijn recht komt. Reflecties in het beeld en zonlicht dat in het zicht valt kunnen een negatieve invloed op de 3D ervaring hebben. Het is dus handig wanneer de TV niet direct tegenover een raam geplaatst wordt of dat de gordijnen voor het raam gesloten kunnen worden.
De grootte van de 3D TV
De 3D ervaring wordt over het algemeen beter wanneer de TV een groter oppervlak in je gezichtsveld inneemt. Het kader dat de TV vorm is namelijk een soort kijkdoos of raam waarbinnen de actie plaatsvindt. Hoe groter dit kader des te intenser het effect dat objecten op je af lijken te komen. Een object kan namelijk niet buiten het kader van de TV komen. Afhankelijk van de kijkafstand kun je hiermee bepalen wat de optimale grootte van je nieuwe TV is. Wanneer je bijvoorbeeld 3 meter van de TV af zit is een 50 inch 3D TV al snel aan te raden. Let wel dat er vervolgens voldoende ruimte aan de muur of op de kast is om de TV ook daadwerkelijk te kunnen plaatsen. Zorg dat er aan weerszijden van de TV minimaal 10 centimeter ruimte is om apparatuur te kunnen aansluiten.
Lees meer over de optimale kijkafstand
Een plasma of LCD 3D TV?
De volgende belangrijke vraag is voor welke beeldtechniek je wilt gaan; plasma of LCD? Beide technieken hebben hun voordelen en nadelen maar je kunt door deze te vergelijken uitkomen op de techniek die het meest geschikt is voor jouw persoonlijke wensen en eisen. Zo zijn LCD TV’s tegenwoordig in grotere formaten verkrijgbaar dan plasma TV’s maar betaal je relatief gezien flink wat extra voor de grotere formaten. Aan de andere kant bieden plasma TV’s nog steeds de beste zwartwaarden. Meer informatie vind je via onderstaande link.
Lees meer over 3D LCD versus 3D plasma
Actief of passief 3D?
Dit is een vraag die eigenlijk samenhangt met de vorige vraag. De reden hiervoor is dat plasma TV’s op dit moment alleen maar te krijgen zijn met de actieve 3D techniek. Wil je per se een TV die uitgerust is met passief 3D dan zul je voor een LCD/LED model moeten gaan. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen actief en passief 3D die je van te voren moet weten. Aan de hand hiervan, en door beide technieken zelf te gaan proberen en vergelijken, kun je de beste keuze maken. Meer informatie vind je via onderstaande links.
Lees meer over actief 3D versus passief 3D Lees meer over het verschil tussen passieve en actieve 3D brillen
Andere belangrijke punten
Natuurlijk is de 3D weergave niet het enige belangrijke element van een TV. Er zijn verschillende punten waar je rekening mee kunt houden, waaronder de kijkhoeken, de aansluitingsmogelijkheden en het design. Gelukkig hebben we daar reeds een aantal uitgebreide artikelen over geschreven welke je kunt vinden via onderstaande links.
Lees meer over wat belangrijk is wanneer je een HDTV gaat kopen Lees meer over 10 vragen die je moet stellen voordat je een TV koopt
3D TV reviews
Er is nog één ding waar je voor aankoop nog naar moet kijken en dat zijn de reviews van de TV’s die je op je lijstje hebt staan. Je kunt natuurlijk een winkel binnenstappen, naar verschillende TV’s kijken en de verkoper om advies vragen, maar je komt vele malen meer te weten wanneer je even op het internet zoekt naar gebruikersreviews en reviews van professionals. Dan pas krijg je een goed idee van hoe de TV in een thuissituatie presteert en welke nadelen er na langere tijd gebruik opvallen.
Bekijk al onze 3DTV reviews.
Andere componenten binnen je home cinema systeem
Wanneer je de TV gekozen hebt is het verstandig eerst nog even te kijken naar de andere componenten binnen je home cinema systeem. Deze moeten namelijk ook 3D weergave ondersteunen. De belangrijkste component is natuurlijk de 3D Blu-ray speler. Daarnaast moet ook de receiver of het home cinema systeem 3D ondersteuning bieden om 3D content door te kunnen sturen richting de TV en de audio te gebruiken om over de aangesloten speakers weer te geven. Veel van de huidige Blu-ray spelers, receivers en home cinema systemen beschikken over 3D weergave en zijn compatibel met zowel passieve als actieve 3D TV’s.
Lees meer over wat je nodig hebt voor 3D weergave (receiver en HDMI) Lees meer over alles dat je moet weten voordat je een Blu-ray speler koopt
Nadat je de 3D TV gekocht hebt
Nu je gekozen hebt voor een bepaalde 3D TV en deze wellicht al in huis hebt staan wil je natuurlijk in optimale kwaliteit van 3D content kunnen genieten. Het eerste wat je dan nodig hebt is 3D content in de vorm van 3D Blu-ray films, 3D video on demand films of 3D uitzendingen van kabel- of satellietproviders. Vervolgens loont het om de instellingen van je TV te optimaliseren voor het bekijken van 3D content. Meer informatie over 3D content en het instellen van je TV vind je via onderstaande links.
Lees meer over de instellingen voor de beste 3D beeldkwaliteit Lees meer over 3D content die je in Nederland kunt kijken Lees meer over nieuwe 3D films
Meer informatie
Als je bovenstaande stappen gevolgd en vragen beantwoord hebt dan kun je als het goed is genieten van een perfecte 3D TV met een optimale en indrukwekkende 3D beeldkwaliteit. Wil je nog meer informatie over het optimaliseren, instellen en aansluiten van componenten binnen je home cinema systeem dan kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids.
Een overzicht van alle in 2012 gelanceerde 3D TV’s vind je in onze 2012 3DTV overzicht. Voor alle in 2013 gelanceerde TV’s kun je terecht in het 2013 home cinema overzicht.
Reacties (2)